OLI SCARFF Afp
RADI SJAJAN POSAO

Trenera hrvatskih korijena usporedili s Kloppom: ‘Niti jedan nije imao takvu vezu s klubom‘

‘Nitko nije imao tako golemu moć odlučivanja. Terzić je BVB‘
Piše: SNObjavljeno: 27. listopad 2023. 06:30

Trener Borussije Dortmund Edin Terzić (40) bilježi solidne partije na klupi njemačkog diva. Njegova momčad zabilježila je pet uzastopnih prvenstvenih pobjeda zbog kojih se nalaze na četvrtom mjestu Bundeslige, sa samo dva boda zaostatka iza prvoplasiranog Bayer Leverkusena. Odlične partije u prvenstvu konačno su se preslikale i na Ligu prvaka, gdje je Borussia uzela ključnu 1:0 pobjedu na teškom gostovanju u engleskom Newcastleu.

“Nakon što se na početku sezone moglo naslutiti da su pred Terzićem teška vremena, zasad je ušutkao svoje kritičare. Ne briljantnim, uzbudljivim ofenzivnim nogometom, već brojkama. Dortmund je dobio 20 bodova iz osam utakmica. Na godišnjoj tablici uvjerljivo je vodeća Borussia. Terzićeva momčad ove je godine u 27 utakmica osvojila 66 bodova - devet bodova više od Bayerna.“, piše u Bildovom tekstu u kojem se evaluira uspjeh trenera hrvatskih korijena na klupi Borussije.

Njemački list je otišao toliko daleko da je Terzića usporedio s velikom legendom Borussije, Jürgenom Kloppom (56).

“Terzić je vratio radnju pod kontrolu, odnosno svoju radnju. Od Jürgena Kloppa, koji je u BVB-u bio od 2008. do 2015. i postao apsolutna ikona s dva naslova prvaka, niti jedan trener nije imao takvu vezu s klubom kao Terzić. Također, nitko nije imao tako golemu moć odlučivanja. Terzić je BVB – a BVB je Terzić.“, zaključuju.

Jedna od najvećih Terzićevih prednosti je ta što radi u Borussiji od 2010. godine. Radio je kao skaut, kao trener omladinaca, kao pomoćni trener, kao tehnički direktor. U službenom poslu bio je vrlo blizak kolega s direktorom Hans-Joachimom Watzkeom (64), koji u BVB-u odlučuje o gotovo svemu.

“Terzić poznaje cijeli klub, svaki odjel. Ako postoji problem ili pitanje, Terzić jednostavno sam pozove odgovornog djelatnika. Neki od njegovih prethodnika čak nisu imali spremljene brojeve telefona u mobitelu. Terzić poznaje navijače i ima veze sa scenom. Ako prva momčad ne mora igrati nedjeljom, trener BVB-a gleda utakmice U23 i U19 momčadi“, nastavljaju.

Druga točka, koja je jednako ključna, je Terzićevo uključivanje u transfer politiku kluba. Navodi se kako je Terzić uvijek prisutan na tim sastancima, ali da isto tako ima jako blizak odnos sa skauting službom, te da je s njima u stalnom kontaktu. Nastavak svojeg impresivnog niza imat će priliku produljiti u nedjelju, kada Borussija gostuje kod sedmoplasiranog Frankfurta.

Linker
24. travanj 2024 22:30