BEAUTIFUL SPORTS/WUNDERL/IMAGO SPORTFOTODIENST/PROFIMEDIA
U POČETKU - TIŠINA

U Njemačkoj se rađa nezapamćeno navijačko jedinstvo: ‘Nećemo stajati skrštenih ruku, ovo je napad na nogomet‘

"Direktori lige još mogu zaustaviti katastrofalan investicijski projekt", stoji u priopćenju
Piše: P.L.Objavljeno: 15. prosinac 2023. 20:13

Ako odlučite putem svojih uređaja pogledati pokoju utakmicu njemačke Bundeslige ovog vikenda, mogao bi vas iznenaditi jedan detalj. Naime, prvih 12 minuta svakog susreta 15. kola njemačkog prvenstva započet će tišinom s tribina. Koliko god tribine bile pune, neće biti organiziranog navijanja, u znak protesta bundesligaških navijača na najnovija događanja u ligi.

Ukupno 36 profesionalnih klubova 1. i 2. Bundeslige u ponedjeljak je tijesnom većinom odlučilo dovesti investitora koji će otkupiti dio TV prava. Planom je predviđena prodaja šest do osam posto udjela u podružnici DFL-a, kojoj će sva medijska prava biti prenijeta na 20 godina. Iznos tog udjela trebao bi iznositi između 800 milijuna i milijardu eura. Ali, to također znači da će se u sljedećih 20 godina klubovi svake sezone morati odreći šest do osam posto prodaje medijskih prava u korist zajmodavca.

Nogometne navijače diljem Njemačke strah je da bi strani investitor u navedenim godinama mogao promijeniti Bundesligu nauštrb njih, a u korist televizijske publike. Odabrali su 12 minuta šutnje kao referencu na poznati izraz da su "navijači 12. igrač svake ekipe".

‘U borbi protiv pohlepe i samovolje‘

Njemačka navijačka zajednica oglasila se pismenim priopćenjem:

"Ne želimo da nas itko čuje. Barem ne u prvih 12 minuta utakmica sljedećeg vikenda. Nismo spremni stajati skrštenih ruku i gledati rasprodaju njemačkog nogometa. Kako bismo razjasnili da toliko razvikani ‘12. čovjek‘ u cijeloj zemlji nije spreman koristiti se kao dio pregovaranja za dogovore DFL-a sa sumnjivim investitorima, šutjet ćemo 12 minuta."

U nastavku piše:

"Ulazak investitora vidimo kao temeljni napad na popularni sport u ovoj zemlji. Dužnosnici možda mogu prodati medijska prava, ali mi i dalje možemo utjecati na naše vlastite udjele u proizvodu Bundeslige. Zajedno ćemo udružiti naše resurse u borbi protiv pohlepe i samovolje DFL-a. Direktori lige još mogu zaustaviti katastrofalan investicijski projekt. Budno ćemo pratiti ovaj proces."

Hoće li se obistiniti najavljena tišina, uvjerit ćemo se već večeras. U 20:30 sati kolo otvaraju Borussia Mönchengladbach i Werder Bremen.

Linker
11. svibanj 2024 15:19