RALF IBING Dpa Picture-alliance Via Afp
PRVAKA ĆE ODLUČITI POGREŠKA?

‘Ukrao nam je dva boda, a možda i prvenstvo! Suci su pokazali veliku dozu nemarnosti, ali i kukavičluka‘

Sudac se nakon utakmice posuo pepelom, ali to malo znači igračima Borussije
Piše: Mladen BarišaObjavljeno: 30. travanj 2023. 08:35

Je li 38-godišnji bundesligaški sudac Sascha Stegemann u petak navečer izravno utjecao na promociju ovosezonskog prvaka Njemačke? U ogledu Bochuma i Borussije iz Dortmunda (1-1) bilo je nekoliko spornih odluka, koje su otišle na stranu domaće momčadi, a posredno i minhenskog Bayerna, koji danas ima priliku pobijediti posljednjeplasiranu Herthu i vratiti se na čelnu poziciju Bundeslige.

Najeklatantnija situacija koju je spomenuti Stegemann krivo procijenio dogodila se sredinom nastavka susreta u domaćem šesnaestercu kada je kapetan Bochuma Losilla evidentnim prekršajem zaustavio suparničkog igrača Adeyemija. Čak je i Losilla ustvrdio da je sudac mogao dosuditi kazneni udarac za Borussiju. Sudačka komisija Njemačkog nogometnog saveza utvrdila je priopćenjem da su arbitri (osim Stegemannove, nije bilo reakcije niti iz VAR sobe) pogriješili u procjeni glede situacije u kaznenom prostoru Bochuma.

Dan nakon utakmice, govoreći za WDR2, i Stegemann se "posuo pepelom".

- Imao sam kratku i besanu noć. Osjećam se kao govno, jer nisam donio ispravnu odluku. Iskreno, na terenu mi je to izgledalo sasvim drugačije, a kao glavni sudac imam pravo svaku situaciju riješiti bez nepotrebnog korištenja VAR tehnologije – kazao je Stegemann.

A upravo zbog ignoriranja tehnoloških pomagala bijesnio je tijekom i nakon utakmice trener gostujuće momčadi Edin Terzić.

- Više od nesretnih i netočnih odluka iritira spoznaja kojom su samouvjerenošću donesene. Uz sve alate koje suci imaju na raspolaganju nijedna sporna odluka nije provjeravana. To je krajnje nekorektno. Moja se momčad bori za titulu njemačkog prvaka. Ovakvim odlukama može im biti uskraćena prilika koja se pruža jednom u životu – žestio se neutješni Terzić.

Sportski dirketor Borussije Sebastian Kehl bio je još oštriji:

- Suci su pokazali veliku dozu nemarnosti, ali i kukavičluka. Meni to izgleda kao neumjesna šala kada u utakmici, koja izravno odlučuje o prvaku, pet kola prije kraja natjecanja sudac ne želi niti pogledati dvije, najblaže rečeno, sumnjive situacije. Mora ih pogledati. Mora biti sto posto siguran da nije pogriješio. To je sramotno. Sudac nam je ukrao dva boda, a možda i prvenstvo!

Linker
27. travanj 2024 15:19