Pogodak Kimmicha za 0:1 u Dortmundu
 FEDERICO GAMBARINI
NJEMAČKI DERBI

Kimmichova majstorija usred Dortmunda dovela Bavarce blizu titule

Sedam bodova prednosti ovoga trenutka Bayern ima pred žuto-crnima.
Piše: Slaven KižlinObjavljeno: 26. svibanj 2020. 17:30

Nedostajali su samo gledatelji, sve ostali mogli smo vidjeti u derbiju Bundeslige, derbiju koji je usmjerio utrku za naslov prvaka u korist branitelja naslova kojeg još samo teorija dijeli od osme titule u nizu. Oba trenera nisu puno eksperimentirali, Lucien Favre treću utakmicu u nizu izveo je identičnu postavu, Jadon Sancho ostao je na klupi, baš kao i oporavljeni Emre Can i Axel Witsel. Hansi Flick napravio je tek jednu izmjenu u odnosu na dvoboj s Eintrachtom, umjesto Ivana Perišića na lijevom krilu počeo je Serge Gnabry.

Početnih 10 minuta pripalo je domaćinu, već nakon 30 sekundi mogli su povesti, dugačku loptu ispred svog kaznenog prostora Manuel Neuer kratko je odbio do Erlinga Haalanda. Norveško čudo od djeteta uspjelo je uputiti udarac prema vratima, lopta je prošla kroz noge gostujećeg vratara, ali ispred linije našao se Jerome Boateng i spriječio je neugodnost za svoju momčadi. Inače, jučer je Manuel Neuer odigrao svoju 400. bundesligašku utakmicu. Nastavili su domaći napadati, Brandt je pokušao sa 20 metara, Neuer je bez problema to obranio, Haaland je u dva navrata ostao korak prekratak, a nakon početnog nesnalaženja, Bavarci su preuzeli kontrolu igre.

Plod toga je velika prigoda Gnabryja u 19. minuti, njemački reprezentativac je ostao sam na 10-ak metara, svladao je i Bürkija, ali ovog puta na liniji je bio Piszczek koji je spriječio vodstvo gostiju. Tempo je bio visok, obje su momčadi tražile najkraći put do gola suparnika, nije bilo previše povratnih lopti. U 24. minuti nova prigoda za goste, Comanov udarac sa 16 metara vratar domaćih uspio je obraniti. Domaćin je puno pokušavao iz polukontri nakon što bi uzeli loptu u svojoj polovici, ali nedostajala im je preciznost u završnom dodavanju, a kada bi i to uspjeli njihovi bi pokušaji bivali blokirani od vrlo dobre obrane gostiju.

Završnica poluvremena pripala je gostima, prvo je Goretzka nakon loše čišćenja Hakimija uputio bombu sa 20 metara, točno u Bürkija, a dvije minute kasnije došli su do vodstva. Duga akcija, u kojoj su domaći imali nekoliko prigoda raščistiti ispred svog šesnaesterca, završila je pogotkom Kimmicha koji je ostao sam na 17 metara. Reprezentativac Njemačke vidio je da Bürki stoji nekoliko koraka ispred linije i odlučio se na lob, uspio je prebaciti vratara domaćina koji se nekako uspio vratiti, imao je loptu na ruci, ali ne i dovoljno snage prebaciti je preko grede. Lopta je završila u mreži...

U drugo poluvrijeme domaći su ušli s dvije promjene, umjesto Brandta i Delaneya ušli su Sancho i Can. Ipak, ni to nije donijelo promjenu u zbivanja na terenu, gosti su i dalje bili bolji, ali prvi pokušaj u drugom dijelu pripao je domaćinu, Dahoudov pokušaj sa 20 metara završio je u Neuerovu naručju. U 54. su imali gosti meč-loptu, ali sada je Bürki spriječio Gnabryja u egzekuciji, a Hummels je u posljednji trenutak očistio ispred Lewandowskog.

Kakvu je prigodu u 58. minuti promašio Haaland, Guerreiro je probio lijevu stranu, vratio je povratnu loptu norveškom napadaču, ispred njega bio je samo Boateng koji se poskliznuo i pao na travu, no umjesto pogotka Haaland je pogodio stopera gostiju u lakat i lopta je otišla u korner. Bilo je tu elemenata za kazneni udarac, ali VAR se nije oglasio.

Borussia je pojačavala pritisak kako je vrijeme odmicalo, ali bez konkretnijih prigoda, dok je Bayern pokušavao iz kontri. U 71. minuti izašao je ozlijeđeni Haaland, dvije minute kasnije prvu izmjenu napravio je i gostujući trener. Umjesto Comana ušao je Perišić. U 80. minuti Favre uvodi i Götzea u njegovu posljednjem Der Klassikeru, nekoliko sekundi po ulasku 27-godišnjak je pripremio šansu Dahoudu, ali njegov pokušaj sa 20 metara Neuer je obranio. U 83. ukazao se Lewandowski, s ruba kaznenog prostora pogodio je vratnicu. Na koncu više nije bilo promjene rezultata, Bayern je šest kola prije praktički riješio pitanje naslova prvaka.

BORUSSIA DORTMUND - BAYERN 0:1 (Kimmich 43')

BORUSSIA D.: Bürki - Akanji, Hummels, Piszczek (od 80' Gotze) - Guerreiro, Dahoud, Delaney (od 46' Can), Hakimi - Brandt (od 46' Sancho), T. Hazard - Haaland (od 72' Reyna)

BAYERN: Neuer - Davies, Alaba, Boateng (od 85' Hernandez), Pavard - Goretzka, Kimmich - Gnabry (od 87' Martinez), Müller Coman (od 73' Perišić) - Lewandowski

KRAJ: Bayern je minimalnom pobjedom otišao na sedam bodova prednosti ispred Borussije u borbi za titulu. Kimmichov lob potkraj prvog dijela riješio je pitanje pobjednika.

90' Samo tri minute sudačke nadoknade, samo malo nade za žuto-crne da dođu do izjednačenja.

87' Hansi Flick je u igru ubacio Hernandeza i Martineza kako bi dodatno učvrstio obranu u završnici utakmice.

83' Stativu gađa Robert Lewandowski. U jednom od njegovih rijetkih udaraca dobro je uzdrmao okvir Burkijeva gola.

80' Favre baca sve karte u napad, umjesto Piszczeka ulazi Mario Gotze. Novi pokušaj Dahouda brani Neuer.

78' Dobra prilika za domaće! Emre Can se izborio za prostor, lopta se na putu do Neuera odbila do Hazarda koji je bio neprecizan, ali i u zaleđu pa pogodak ne bi vrijedio ni da je bio zabijen.

75' Slobodan udarac Hakimija otišao je izravno u Neuera. Prethodno - žuti karton za Daviesa.

73' Evo i prve promjene u Bayernu. Umjesto Kingsleyja Comana ulazi naš Ivan Perišić!

71' U igri je i mladi američki ofanzivac Gio Reyna. Nakon Sanchovog neuspješnog odigravanja za Haalanda, dotični će izaći, a Reyna ući.

67' Nakon Matsa Hummelsa u prvom dijelu, sada je i Thomas Muller dobio žuti karton. Odmah nakon njega istu je kaznu dobio Mahmoud Dahoud.

image
FEDERICO GAMBARINI

63' BVB pokušava brzim izmjenama strana stvoriti višak, no Bayernova se obrana sjajno "ljulja". Hakimi i Goretzka prednjače po prekršajima, a teško je reći tko je bliže pogotku.

58' Velika prilika za Haalanda nakon Canovog odigravanja za Hazarda. Boateng se ispriječio u bloku, lopta ga pogađa u rame, nema protesta a ni VAR se nije uključivao. Nismo danas previše opasnih poteza vidjeli od Haalanda i Lewandowskog.

56' Bayern nastoji podrediti igru svojim interesima, a oni su nakon postignutog pogotka jasni. Reposjed lopte, kontrola igre i što oštriji izlazak prema Burkiju.

53' Neće proći dugo, a Lucien Favre s klupe će vjerojatno povući još pokoji potez, bodove sasvim sigurno neće tek tako pustiti.

49' Dahoud je probao za Borussiju iz dosta velike udaljenosti, ni s time Neuer nije imao nimalo poteškoća.

46' Krenulo je drugo poluvrijeme s dvije promjene u redovima Borussije. Ušli su Emre Can i Jadon Sancho, a izašli Thomas Delaney i Julian Brandt.

POLUVRIJEME: Nije bilo sudačke nadoknade. Gosti su stigli do kasnog vodstva, Kimmichov krasan pgodak jedino je što razdvaja momčadi na stadionu u Dortmundu.

43' GOOOOL! Kakav lob Joshue Kimmicha. Savladan je Burki! Nije dobro reagirao Burki, kao ni cijela domaća obrana prethodno.

39' Hazard i Brandt promijenili su strane ne bi li se na taj način Bayernova obrana probala savladati.

34' Bez publike na stadionu snage su potpuno izjednačene. I jedni i drugi suparnicima su priredili dosta trenutaka za brigu, ali mreže i dalje miruju.

30' Izašli su Hazard i Haaland u polupriliku pred vrata Bayerna, no ispriječio se blok. Opet prijete žuto-crni, dva ubačaja belgijskog veznjaka bila su poprilično neugodna.

27' Serija prekršaja na obje strane malo je začinila igru, kao i neuspjele Haalandove škarice.

image
FEDERICO GAMBARINI

24' Nastavlja se period u kojem je Bayern kvalitetniji. Novu je priliku imao Coman, no obranio mu je Burki. Borussia sada ima dosta problema s iznošenjem lopte iz svoje obrambene zone.

19' Još jedna spašena lopta s gol-crte. Ovoga puta na drugoj strani. Coman je dodao za Gnabryja, ali Piszczek spriječava da lopta uđe u mrežu.

15' Nakon uvodne inicijative BVB-a, Bayern se konsolidirao i preživio njihov početni pritisak. Sada se težište igre preselilo u domaću polovicu.

12' Prvi opasniji ubačaj Kimmicha u kazneni prostor na Mullera, za kojeg je lopta bila malo previsoka.

9' Prva je lopta krenula prema Lewandowskom, bio je to i prvi siguran izlazak Burkija. No, s druge strane odmah Brandt dolazi u priliku za ubačaj, nakon odbijene lopte Hazard je ostao u zaleđu pa se njegov postignuti pogodak ne priznaje.

image
FEDERICO GAMBARINI

7' Domaći grade igru i strpljivo drže loptu u nogama. Rijetko su crveni uopće imali posjed i priliku izaći dublje u polovicu žuto-crnih. Slijedi i prvi korner za BVB.

4' Borussia je opasno krenula, Brandt je uputio udarac nakon dodavanja Guerrera, bio je to još jedan šut u okvir, ali bez većih problema za Neuera.

1' Haaland je već u prvoj minuti mogao zabiti pogodak. Neuer je izašao, ali Boateng je izbacio s gol-linije. Neuer je pritom izašao na jedno dodavanje, lopta se vratila nesuđenom asistentu Brandtu, ali se nakon udarca Norvežanina ispriječio branič Bayerma-

18.30 Utakmica je počela!

17.30 Stigli su sastavi za današnji dvoboj na Signal Iduna Parku. Jedina promjena u odnosu na najave je ta da će u sredini veznog reda za Borussiju nastupiti Delaney, a ne Emre Can.

Linker
19. travanj 2024 11:56