INA FASSBENDER Afp
JOŠ MALO

Vatreni i društvo na korak do nestvarnog podviga: Bila bi to najuspješnija sezona jednog kluba u povijesti

Osvrt na sezonu u kojoj je prekinuta dominacija Bayerna, a nekoliko klubova doživjelo je uspon
Piše: Slaven KižlinObjavljeno: 22. svibanj 2024. 18:03

Spuštena je zavjesa na 61. bundesligašku sezonu, po svemu s uzbudljivim i neočekivanim ishodima, kako na vrhu, tako možemo reći i na dnu.

Prekinuta je 11-godišnja Bayernova dominacija i to na kakav način, Bayer Leverkusen stigao je do svog prvog naslova prvaka u sezoni u kojoj nisu doživjeli niti jedan poraz, ne samo u Bundesligi, nego i u preostala dva natjecanja koja još mogu osvojiti, već večeras (21.00) ih čeka ogled u finalu Europske lige protiv Atalante, a potom u subotu sve mogu zaokružiti trećim trofejom ove sezone, igraju finale Kupa protiv drugoligaša Kaiserslauterna.

Xabi Alonso napravio je sjajan posao na klupi Apotekara, podsjetimo da ih je preuzeo 5. listopada 2022. godine nakon osmog kola. Tada je momčad Bayera bila pretposljednja s tek pet osvojenih bodova, na koncu su osvojili šesto mjesto i osigurali plasman u Europsku ligu. Tijekom ljeta napravljen je odličan posao u prijelaznom roku, ukupno su na pojačanja potrošili 81,8 milijun eura, neki od njih poput Granita Xhake, Alejandra Grimalda, Nathana Telle, Victora Bonifacea i Josipa Stanišića bili su pojačanja u pravom smislu te riječi.

Sezona iz snova dakle za njih još nije gotova, uspiju li osvojiti još dva preostala natjecanja, bit će najuspješnija sezona jednog kluba u povijesti, jer nitko do sada nije završio sezonu bez poraza.

image
INA FASSBENDER Afp

Drugo pozitivno iznenađenje je Stuttgart, momčad koja se protekle izvukla preko dodatnih kvalifikacija, ove sezone je završila kao druga. Veliki je to uspjeh, a osim igračima većina zasluge ide na račun Sebastiana Hoenessa. Jasno i oni su imali odličan prijelazni rok, dovedeni su Serhou Guirassy, Alexander Nübel, Deniz Undav i Maximilian Mittelstädt, prvi je s 28 pogodaka drugi strijelac lige, pitanje je što bi bilo da je odigrao više od 28 utakmica, zbog ozljede i sudjelovanja na Afričkom kupu nacija izostao je sa šest dvoboja, zanimljivo, čak četiri poraza doživio je Stuttgart u tom periodu.

Treći klub koji je iznenadio sve jest Heidenheim. Završili su sezonu na osmom mjestu, koje ih vjerojatno na koncu vodi u Konferencijsku ligu. Naime, osvoji li Bayer i Kup, onda će i osma momčad Bundeslige u Europu. Heidenheim su mnogi na početku sezone vidjeli kao kandidata za ispadanje, međutim, u premijernoj sezoni u Bundesligi odigrali su iznad svih očekivanja i na koncu su stigli nadomak Europe.

Razočaranje broj jedan svakako je Bayern, momčad u koju su tijekom ljeta stigli Harry Kane i Min-jae Kim za 145 milijuna eura već je u prvoj utakmici sezone pokazala slabost. Tada ih je, naime, porazio RB Leipzig u Superkupu, tri gola postigao je Olmo. No, očekivalo se da će Bavarci u prvenstvu biti puno bolji, i sve je izgledalo dobro do 1. studenoga prošle godine, tada ih je iznenadio trećeligaš Saarbrücken u Kupu. Bio je to šok, a do kraja godine doživjeli su pravo poniženje u Frankfurtu gdje su izgubili 1:5. Kada ih je Bayer dobio u 21. kolu s 2:0 prvenstvo im je izmicalo iz ruku, na koncu su poraženi kod Bochuma i Heidenheima. Prvenstvo je izgubljeno, ostala im je Liga prvaka, bili su nadomak finala, ali onda se u 88. i 90+1. ukazao Joselu, junak Reala. Tako je Harry Kane opet ostao bez trofeja, a jedan od razloga dolaska u bavarsku metropolu bio je što će doći do prvih trofeja u svojoj bogatoj karijeri, na kraju je s 36 pogodaka prvi topnik lige.

Osim Bayerna ni Borussia Dortmund nije ispunila očekivanja u domaćim natjecanjima, istina ostali su bez Judea Bellinghama, međutim, očekivanja su bila veća od pete pozicije, jedino što ih može utješiti je finale Lige prvaka, u kojem love svoj drugi naslov prvaka Europe.

Linker
08. rujan 2024 01:42