FREDERIC SCHEIDEMANN
KRAMARIĆ ZA SN

Vatreni napadač ‘razvaljuje‘ u Bundesligi: Samo je Bayern opcija zbog koje bih u Njemačkoj mijenjao klub!

Hrvatski napadač otvoreno je progovorio o mogućnosti transfera, ali i poručio da uživa u nogometu.
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 21. rujan 2020. 23:28

Tri gola Kölnu Andreju Kramariću donijela su rekord, najavu još ponekog, ali i najveće zadovoljstvo zbog potvrde da je konačno u sezonu ušao zdrav, za razliku od proteklih godina. Minulo prvenstvo zaključio je četvorkom Borussiji Dortmund, novo otvorio hat-trickom Kölnu, a u međuvremenu zabio je i dva pogotka Chemnitzeru u DFB kupu. Čak i još jedan u raspucavanju s bijele točke koji se ne broji u ljestvici strijelaca.

- Drago mi je i ponosan sam što sam postao prvi igrač u povijesti Bundeslige koji je zabio devet golova zaredom za jednu ekipu u službenim susretima, a da nitko od suigrača pritom nije bio strijelac. Iako za ubuduće želim da i kolege počnu tresti mreže jer tako će i meni biti bolje i lakše - kazao nam je nakon fantastične predstave Kramarić, kojeg smo pitali čemu može zahvaliti takvu efikasnost?

- Nema tajne, jednostavno moraš biti spreman. Super je osjećaj tako krenuti u prvenstvo, iako nismo bili bajni na terenu u drugom poluvremenu. Znamo da nas sada čeka Bayern protiv kojeg će biti zanimljivo i teško, morat ćemo dati 200 posto od sebe kako bismo vidjeli možemo li uopće sanjati bod.

Neobično ozračje

Bavarcima su domaćini sljedećeg vikenda, i ponovno će se uzdati u Hrvata koji je as i uzor mlađima u ekipi. Što pojedini nisu krili u izjavama.

- Suigrači su me nakon utakmice u svlačionici dočekali pljeskom, svi su mi čestitali. Međutim, bili smo svjesni da smo dobro igrali samo prvo poluvrijeme i potom se doveli u probleme te pobjedu uspjeli izvući u zadnjoj minuti. Zato je ozračje bilo nekako neobično, kao da smo ostali pod stresom svega što se zbivalo.

image
FEDERICO GAMBARINI

Dobili su 3:2, Andrej je pobjednički hitac ispalio u sudačkoj nadoknadi. Stigao je na 65 pogodaka u Bundesligi i ove sezone, bude li zdravlja preskočit će Ivicu Olića koji je na 72 te postati najbolji hrvatski strijelac u Bundesligi. S daleko manje odigranih utakmica. Olić je na terenu bio 238 puta, a Kramarić je zasad na 133.

- Nadam se da će doći i to. No, nemam nikakve smjernice koliko golova moram zabiti. Samo da bude zdravlja, da glava bude u redu, a noge slušaju i sve će biti dobro. Ne stavljam si pritisak po tom pitanju.

Aduktor vas je ponovno “kočio“?

- Imao sam taj problem, nisam previše trenirao tijekom tjedna, ali sad je puno bolje. Nakon utakmice je sve bilo OK. Znači da je dobro.

Bayern i bez Thiaga Alcantare djeluje zastrašujuće. Barem je tako krenuo. Kakve su ambicije vašeg kluba? Europska liga?

- To je ta realna i uvijek ista priča. Svi znamo tko je bolji od nas, ako izborimo Europu to će biti odličan rezultat, bude li nešto više od toga - fenomenalno. Probat ćemo reprizirati prošlosezonski domet i ući u Europsku ligu. Nismo mi Bayern da možemo najavljivati velike stvari.

Šteta što ne igrate u Bayernu, Dortmundu ili nekom drugom jačem klubu. To konstatiraju mnogi u Hrvatskoj.

- Moram biti otvoren: jedino je Bayern opcija zbog koje bih u Njemačkoj promijenio klub. Ni Dortmund nije dovoljno jak, ni u financijskom segmentu niti je kao klub orijentiran tako da bih se vidio u njemu. Iskreno, nema baš previše varijanti za mene.

A izvan Njemačke?

- Moralo bi se raditi o velikom i moćnom klubu te ozbiljnom novcu da bih odlučio otići. Ta se priča vrti oko 10-15 najjačih u Europi, a možda za neke nije realno očekivati da ću tamo završiti. Moram biti objektivan. Zato govorim da sam bez pritiska, uživam u nogometu, veselim se golovima i igrama… Ako se dogodi ponuda koja je sjajna i korak je više u mojoj karijeri super, ne bude li tako meni je opet odlično.

image
MARTIN ROSE

Ne možemo s Kramarićem razgovarati da se ne dotaknemo reprezentacije. Imamo li pravo očekivati u listopadu i pokoji bod u Ligi nacija?

- Naravno da imamo. Igramo protiv Švedske i Francuske doma. Bit ćemo u boljem sastavu i spremniji, te što je pogotovo važno s glavnom više u tim utakmicama. Kad spominjete bod, to je najmanje što trebamo očekivati. Zapravo minimum koji moramo napraviti. Bilo bi bahato ovog trenutka govoriti da ćemo pobijediti Francusku, ali kad se radi o ogledu sa Švedskom motiv i cilj nam mora biti da ih svladamo u Maksimiru.

Totalno druga priča

Obično je Hrvatska bolje igrala u listopadu jer igrači su u natjecateljskom ritmu u klubu pa to preliju i na nacionalnu momčad. Tako je u pravilu bilo. Ne uvijek, ali često. Nadamo se da će i to pomoći da izgledate moćnije.

- Vjerujem da hoće. Protiv Portugala smo više bili nespremni u glavi, nego bilo što drugo. S Francuskom smo igrali odlično, nažalost nije se poklopio rezultat. Imali smo i dosta izmjena u sastavu i nismo se mogli nositi s kvalitetom Tricolora. Već će na ovom sljedećem okupljanju biti totalno druga priča - optimističan je Kramarić.

On je zadnji put gol za Vatrene postigao u ožujku 2019. Protivnik je bio Azerbajdžan u Zagrebu. Donio je vrijednu pobjedu. Prvo njegova ozljeda, potom i korona, utjecali su što je stanka tako duga. I tome će doći kraj...

Bayern će zabiti 50 golova više od nas, tako da ne mogu u borbu za prvog topnika

Kako ste krenuli s tri komada mnogi postavljaju pitanje hoćete li se ove sezone upustiti u utrku za najboljeg strijelca Bundeslige?

- Jasno da ne. To su gluposti. Svi znamo nekoliko ključnih činjenica. Jedna je da igram drugačiju poziciju nego recimo jedan Robert Lewandovski, da je on centarfor, a ja djelujem udaljeniji od gola. Druga da igram u drugačijem klubu nego jedan Lewandowski ili Haaland. Siguran sam da će Bayern zabiti 50 golova više nego Hoffenheim, među svim tim pogocima i Lewandowski će dati znatno više nego što ću ja uspjeti za svoju momčad. Takve priče da bih bio prvi strijelac Lige ne moraju se ni spominjati jer u klubu kao što je Hoffenheim ovog časa to nije realno.

Inače, proteklu sezonu u njemačkom prvenstvu Bayern je okončao sa točno 100 zabijenih golova, a Hoffenheim s 53. Kramarić je oprezan, ne voli istrčavati s ciframa, ali vjerujemo da će mu cilj biti nadmašiti 17 pogodaka koliko je najviše dao u jednoj sezoni. Gledajući samo prvenstvene nastupe u Njemačkoj.

- Duga je liga, tek je prva utakmica prošla. Dat ću sve od sebe da budem sto posto spreman pa da probam to učiniti. Osjećam se dobro i nadam se da će biti u redu. Kako god bude, samo da sam fit, ostalo je sve nebitno.

Linker
08. svibanj 2024 14:00