INA FASSBENDER Afp
KONCENTRACIJA NA EURO

Vatreni osvojio drugi trofej u sezoni pa otkrio gdje nastavlja karijeru: ‘Vraćam se prvog dana srpnja‘

Josip Stanišić u subotu je s Bayerom osvojio njemački kup
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 26. svibanj 2024. 15:58

Bayer Leverkusen u subotu je osvajanjem Kupa Njemačke stigao do dvostruke krune. Apotekari su u berlinskom finalu s minimalnih 1:0 svladali Kaiserslautern, a drugih 45 minuta odigrao je Josip Stanišić koji je zamijenio napadača Patrika Schicka nakon drugog žutog kartona Odilona Kossounoua potkraj prvog poluvremena.

Hrvatski reprezentativac dosad je osvojio četiri bundesligaška naslova, tri s Bayernom i jedan s Bayerom, a ovo mu je bio prvi trijumf u Kupu.

- S moje točke gledišta, krajnje je vrijeme! To je prekrasan trofej i puno znači. Kad bismo mogli osvojiti dva najvažnija njemačka naslova, to bi također bilo sjajno za Bayer Leverkusen i njihove navijače. Njemački Kup ima značenje čak i izvan sporta te je veoma praćen i u inozemstvu – rekao je Stanišić u razgovoru za službenu stranicu Nogometnog saveza Njemačke uoči finalnog susreta.

image
IBRAHIM EZZAT Nurphoto Via Afp

Objasnio je i kako je trener Xabi Alonso usadio pobjednički mentalitet i mentalnu snagu u momčad.

- Mi jednostavno vjerujemo u sebe i u svoje kvalitete. Prepoznali smo svoj potencijal na početku sezone. I sa svakom daljnjom pobjedom, sa svakim osjećajem postignuća, samopouzdanje raste. Samo znamo da ako slijedimo naš plan, možemo to učiniti.

Opisao je i što razlikuje Alonsa od drugih trenera.

- Xabi je imao nevjerojatan uspjeh kao igrač. I kao trener može nevjerojatno dobro prenijeti iskustvo koje je stekao kao profesionalac. Zna o čemu govori, dobro objašnjava stvari, pridaje važnost jednostavnim detaljima, ali koji momčadi iznimno pomažu. Ponekad su vrlo jednostavne nogometne stvari ono što izdvaja momčad od ostalih.

Stanišić je tek u zimi postao standardan u momčadi iz Leverkusena, a status mu je učvrstio vodeći pogodak u pobjedu protiv Bayerna (3:0), kluba iz kojeg je stigao na posudbu u redove Apotekara.

- To je sigurno bila moja najbolja utakmica za Bayer u to vrijeme. Imali smo nevjerojatan niz u prvoj polusezoni, trener je obično imao istih jedanaest utakmica u Bundesligi. Oni koji nisu mogli igrati redovito od početka su se morali dokazivati u kupu i Europskoj ligi. Kao rezultat toga, svi smo postigli izuzetno visoku razinu. Posljednjih tjedana i mjeseci mogli ste to vidjeti. Zbog kadrovskih promjena nikad nije bilo stvarnog pada učinka, svi igrači su bili i jesu važni. To se odnosi i na mene i na sve moje suigrače.

image
INA FASSBENDER Afp

Na kraju je hrvatski reprezentativni branič otkrio gdje će igrati u sljedećoj sezoni.

- Sad ću se prvo koncentrirati na Europsko prvenstvo. Vraćam se u Bayern 1. srpnja – najavio je Josip Stanišić.

Linker
07. rujan 2024 22:34