DANIEL ROLAND Afp
‘BIT ĆE SVE OK‘

Vatreni ponovno zabio, ozbiljno puše za vrat Šukeru, ali zaradio je i ozljedu: ‘Istina je, dobio sam udarac‘

‘I dalje se osjećam dobro, igram, veselim se nogometu, nadam se da ću ostati zdrav te i dalje zabijati‘
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 01. listopad 2023. 19:17

Andrej Kramarić zabio je u petak četvrti gol ovogodišnje bundesligaške sezone u šestom nastupu i stigao do 104 pogotka u najvišem rangu njemačkog nogometa, ujedno 106 u ligama Petice. Iako je naoko još prilično daleko sve ozbiljnije ističe kandidaturu da skine s vrha Davora Šukera i postane najbolji hrvatski strijelac u ligama Petice svih vremena. Šuker je stao na 129, Kramariću do te brojke trebaju još 23. Je li to dostižno do ljeta 2025. dokad ima ugovor s Hoffenheimom ili će za "zlatnu medalju" morati produžiti još koju sezonu?

U protekloj je postao po trenutačnoj percepciji treći naš igrač nakon Šukera i Josipa Skoblara sa stotinu ili više pogodaka u pet najjačih nacionalnih prvenstava, ali zapravo drugi jer dok je Skoblar zabijao u Francuskoj ona nije spadala među pet najboljih.

S bijele točke je u petak elegantno i sigurno matirao Gregora Kobela ostavivši ga na krivoj nozi, a prema transfermarktu to mu je točno 50. pogodak iz jedanaesterca u službenom utakmicama klupske profesionalne karijere. Još jedna brojka za naklon, pritom u sedam navrata nije bio uspješan, a trenutačno je u seriji devet realiziranih kaznenih udaraca, zadnji nije zabio lani u listopadu u ogledu s Mainzom.

image
DANIEL ROLAND Afp

No, to što je dao gol bila je jedina dobra vijest za prvu violinu Hoffenheima. Njegova je momčad poražena doma od Borussije Dortmund 3:1, a on je izašao s terena u 87. minuti. Nije se radilo tek o taktičkoj promjeni trenera Pellegrina Materrazza već o ozljedi. Dobio je jak udarac, a liječnici su mu propisali 3-4 dana mirovanja. Bude li samo toliko, bit će u redu što se tiče reprezentacija koja se okuplja u ponedjeljak 9. listopada. Nakon što su Vatreni ostali bez Ivana Perišića, a ozlijeđen je i Luka Ivanušec to je itekako bitno za izbornika Zlatka Dalića. Kramarić je napadač kojem bi odgovarala dosadašnja Perišićeva uloga na lijevom krilu, ako bi se Dalić odučio da on bude taj koji će je popuniti.

- Dobio sam udarac, bit će valjda OK - kratko je odgovorio na naš upit hoće li biti spreman za nastupe nacionalne vrste.

Davor Šuker bio je idol Andreju Kramariću, često ga se zbog nekih statistika s njime uspoređuje pa će kazati da to baš i ne voli. No, moramo izvući još jedan podatak – kad se gledaju svi prvenstveni golovi u profesionalnoj karijeri. Šuker je stao na 203. Najviše je puta tresao mreže u Španjolskoj 114, igrajući u dresu Seville i Reala, potom u prvenstvu Jugoslavije 74, od toga 40 za Osijek, a 34 za Dinamo, u devet navrata u engleskoj Premier ligi, te pet u Bundesligi. Kramarić je po toj osnovi na 173. Dakle, do Zlatne kopačke sa Svjetskog prvenstva 1998. godine treba mu točno 30 golova. Andrej je 104 dao u Bundesligi za Hoffenheim, dva u Premier ligi za Leicester, a 67 u Hrvatskoj ligi igrajući za Dinamo, Lokomotivu i Rijeku.

image
UWE ANSPACH Dpa Picture-alliance Via Afp

Od njegova motiva, muskulaturne strukture i drugih faktora koji će determinirati zdravlje ovisi koliko ga se još može očekivati na terenu. U lipnju je napunio 32 godine.

- I dalje se osjećam dobro, igram, veselim se nogometu, nadam se da ću ostati zdrav te i dalje zabijati. Neka budu te brojke i veće – kazao nam je u prošlom intervjuu za SN.

Posebno dimenziju ciframa daje činjenica da nije klasična špica, da je dobar dio utakmica djelovao iz drugog plana, za razliku od Šukera koji je cijelu karijeru bio centarfor.

- U zadnje vrijeme često igram "osmicu". Ispred mene su dvije špice. Naravno da imam slobodu kretanja prema naprijed i nalazim svoj prostor. Pročitao sam izjavu Thomasa Müllera koji je za sebe rekao: "Ja sam Raumdeuter". To bi se moglo prevesti kao tumač prostora. To sam i ja. Raumdeuter. Pronalazim prostor, čitam igru i pokušavam se naći u opasnim situacijama za gol – dodao je tada.

O ideji koja se povremeno pojavi u eteru, još pred kraj prošle sezone nam je rekao:

- Kad bih ponovno igrao za Dinamo volio bih da to bude na visokom nivou, da mogu pružiti dobar nogomet. Ako mi to godine ne dozvole, ne znam koliko je to realno. Svjesni smo da u Maksimiru igraju najbolji hrvatski mladi igrači, da oni trebaju nositi klub i otvarati si put za budućnost. Ne znam koliko je svrsishodno da dođem kao stariji igrač i nosim Dinamovu igru, koliko god bi bilo lijepo da ponovno zaigram u plavom dresu. Kao Dinamovo dijete.

image
DANIEL ROLAND Afp

Kako sada stvari stoje Bundesliga je jedina objektivna priča. Bilo što drugo tek daleka i neizvjesna opcija, pojedini napisi o njegovom povratku bili su daleko od zrelih. Za novi hrvatski rekord u Peticu možda će mu trebati još jedna sezona nakon 2025. godine. U protekloj je došao do brojke 12, u tom tempu točno će mu nedostajati, ali ima šansu dodati gas. Krenuo je dobro.

Linker
02. svibanj 2024 05:36