Reuters / Stefan Wermuth Livepic / REUTERS
KRAJ JEDNOG RAZDOBLJA

VELIKI OPROŠTAJ LEGENDI NA ALLIANZ ARENI! ROBBERY ODLAZI U POVIJEST Odlazak strašnog dvojca na čijim je krilima Bayern osvojio čak 22 trofeja!

KRAJ JEDNOG RAZDOBLJA Franck Ribery i Arjen Robben napuštaju Bavarce nakon što su obilježili cijelo desetljeće najtrofejnijeg njemačkog kluba
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 16. svibanj 2019. 19:27

U subotu će Allianz Arena posljednji put zapljeskati velikanima, Franck Ribery i Arjen Robben opraštaju se od Bayerna nakon 10 godina zajedničkog igranja u bavarskom klubu. Dva krilna igrača koja su obilježila razdoblje u kojem Bayern čeka u subotu i sedmi uzastopni naslov prvaka Njemačke, protiv Eintrachta gotovo 75.000 navijača koji će na slavlje u München. Bit će emotivno, nakon svih ovih godina...

Ribery je u Bayern došao 2007. godine za 25 milijuna eura. Imao je 24 godine, stigao je iz Marseillea i dobio dres s brojem 7 kojeg je do tada nosila legenda Bavaraca, Mehmet Scholl. Bavarci su ga pratili već na Svjetskom prvenstvu u Njemačkoj. Godinu dana prije dolaska u Bayern igrao je finale World cupa s Francuskom, a njegov “mentor” bio je Zinedine Zidane.

Zidaneovo proročanstvo

- Ribery je dragulj francuskog nogometa. On je igrač koji voli život, on je igrač s dušom. Njegova je svaka utakmica obojana posebnim osobnim pristupom. Franck je igrač koji će obilježiti svjetski nogomet - govorio je Zidane danas davne 2006.

Nije to bilo proročanstvo Zidanea, već samo nogometna procjena. Bayern je također imao procjenu i to jako dobru kada je doveo Riberya. Već u prvoj utakmici za Bayern zabio je dvaput, jednom asistirao u pobjedi 4:1 u Liga kupu, zagrijavanju za prvenstvo protiv Werdera. Igrač eksplozivnog driblinga, brzo krilo koje lakoćom stvara prevagu krenuo je tako u svoju minhensku epizodu za koju je na početku imao vrijeme od četiri godine. Ali, kasnije se to pretvorilo “u tri puta četiri”, jer Ribery je odradio čak tri duga, velika ugovora. Osvojio je s Bavarcima osam naslova prvaka i pet kupova, a sve još može “podebljati” do kraja sezone, jer ima mogućnost dodati u riznicu i Kup i Bundesligu. S Bayernom je postao i osvajač Lige prvaka 2013., pobjednik Europskog superkupa, uzeo je s Bayernom i naslov najbolje momčadi na FIFA klupskom prvenstvu te godine. Što čovjek više može poželjeti.

Soccer Football - Champions League - Round of 16 Second Leg - Bayern Munich v Liverpool - Allianz Arena, Munich, Germany - March 13, 2019  Bayern Munich's Franck Ribery in action with Liverpool's Fabinho   Action Images via Reuters/Andrew Boyers
Action Images via Reuters

U Bayernu je proveo 12 godina, gotovo da se i ne sjeća gdje je prije igrao. Ali, vjerojatno se prisjetio u trenutku kada je došla ponuda Galatasaraya, kluba u kojem je igrao u ranoj fazi nogometne karijere.

Zanimljivo je to razdoblje života Riberya koji se sa 20 godina priključio Brestu premda je do tada radio s ocem kao građevinski radnik.

- Veliko životno iskustvo sam stekao radeći s ocem u građevini - pričao je kasnije Ribery.

Odlazak iz Galate

Iz Bresta za dvije godine do Metza, a potom u siječnju 2005. do Galatasaraya. Na posudbu koja je trebala prerasti u ugovor za samo 2 milijuna eura. Zvuči nestvarno, ali kao 22-ogodišnjak vrijedio je tek 2 milijuna eura, a dvije godine kasnije Bayern je za njega platio čak 25 milijuna eura. Galatasaraya se tada oslobodio tek uz pomoć suda, jer bio je obvezan ostati u Istanbulu ako Galata pristane platiti otkupninu koja je stajala u ugovoru. Ali, Ribery je rekao “odričem se plaća i odlazim u Marseille”. Galatasaray je tražio 10 milijuna eura odštete od Marseillea, ali Arbitražni sportki sud je odbio Turke i Ribery se vratio u Francusku. Nakon 14 godina mogao bi ponovno u Tursku, ali ponuda ima sa svih strana svijeta. Markus Babbel pozvao je Riberya da mu se pridruži u Sydney Wanderersima. Nijemac je trener u klubu koji Riberyu ne može ponuditi velike novce, ali može ponuditi status.

- Rekao sam Francku, ako želiš uzeti velike novce na kraju karijere idi u Katar ili negdje drugdje. Ako želiš biti rock-star, ako želiš uživati status zvijezde, dođi kod mene u Australiju. Znam da su šanse za takvo nešto jedan posto, ali vrijedilo je pokušati - poručio je Babbel.

Tvrdoglavi i posebni genije s lijevog krila svog je pandana imao na desnoj strani. Arjen Robben je preko Real Madrida u Bayern došao u ljeto 2009.

- Nisam htio ići, ali klub me želio prodati - objasnio je Robben.

Arjen Robben
REUTERS/Ralph Orlowski
Arjen Robben

Ali, kada se zna tko je tog ljeta došao u Real, onda je jasno zašto je Robben morao otići. Cristiano Ronaldo! Real je dolaskom Portugalca počeo pisati nove stranice nogometne povijesti, isto kao i Bayern sa tandemom Ribery - Robben. Ljevak na desnoj i dešnjak na lijevoj strani. Duet koji je godinama uzimao sve što se može osvojiti u Njemačkoj, ali prilično su toga zajedno skupili i na eurosceni. Robben je kao i Ribery plaćen 25 milijuna eura, što je bila i dobra cijena s obzirom na rejting igrača koji je prethodno nosio dres PSV-a, Chelseaja i Reala. Robben je od Riberya više napravio u klupskom nogometu, ima naslove u tri Lige petica (Španjolska, Engelska, Njemačka) s reprezentacijom Nizozemske bio je drugi i treći na SP-u. Neslavne su bile epizode Riberya u Tricolorima, jer 2010. je bio među “optuženicima” za bojkot u nacionalnoj selekciji. Obojici istječe ugovor i Robben je još na početku sezone poručio “klub ide naprijed i ja moram ići naprijed”.

- Nakon 10 godina pravi je trenutak za odlazak - dodao je Robben još u kolovozu prošle godine.

Procjena Zidanea, tvrdoglavost Riberya koji nije htio potpisati s Galatasarayom i dolazak Ronalda na Bernabeu kreirali su eru Bayernovih velikana. Dva krila, dva posebna igrača u subotu će pustiti koju suzu. S emocijom su igrali, s emocijom će se oprostiti od Bayerna. Ali, ne i od nogometa. Možda zajedno zaigraju u Galati, možda se Robben vrati na prvu postaju karijere, FC Groningen. Prešli su 35, ali još mogu birati. Jer, znaju i umiju.

Linker
04. svibanj 2024 08:14