ANNEGRET HILSE
GOLDEN BOY

Video: Najbolji mladi nogometaš na svijetu prestižnu nagradu proslavio zabivši čak četiri pogotka!

U povijest je ušao i mladi njemački reprezentativac zamijenivši upravo norveškog wunderkinda
Piše: Sportske novosti/Slaven KižlinObjavljeno: 21. studeni 2020. 23:01

Dortmundska Borussia slavila je u Berlinu s 5:2 protiv Herthe u 8. kolu Bundeslige. U susretu prepunom golova briljirao je mladi norveški ofenzivac Erling Haaland s čak četiri pogotka.

Povela je Hertha u 33. minuti, strijelac je bio Matheus Cunha, da bi norveški wunderking izveo potpuni preokret postigavši četiri gola (47., 49., 62. i 79. minuta). Njegov je niz prekinuo suigrač Raphael Guerreiro upisavši se u strijelce u 70. minuti. Još je jedan gol za domaću momčad dodao Cunha u 79. iz jedanaesterca.

Borussia je iskoristila visoko vodstvo pa je u drugome dijelu ušao 16-godišnji njemački napadač rođen u Kamerunu Youssoufa Moukoko, koji je zamijenio upravo Haalanda i postao najmlađi igrač koji je ikad zaigrao u Bundesligi.

Haaland sada drži drugo mjesto aktualne ljestvice najboljih strijelaca Bundeslige s 10 golova, na prvome je mjestu Robert Lewandowski sa samo pogotkom više, a treće mjesto dijele naš Andrej Kramarić i Argentinac Lucas Alario koji su se sedam puta upisali u strijelce.

Erling Haaland dobitnik je ovogodišnje nagrade Golden Boy koju talijanski sportski dnevnik Tuttosport dodjeluje najboljem nogometašu do 21 godine. Napadač Borussije Dortmund pobijedio je ispred Barcelonina Ansua Fatija, te Bayernova Alphonsa Daviesa. Četvrti u ovom izboru još je jedan igrač Borussije Jadon Sancho, dok top 5 zaključuje sjajni Francuz Francais Eduardo Camavinga (Rennes).

Haaland je tako postao prvi Norvežanin koji je pobijedio u ovom izboru od 2003. godine kada je Rafael van der Vaart izabran kao prvi pobjednik ovog izbora. Njega su slijedila mnoga poznata imena, Wayne Rooney, Lionel Messi, Cesc Fabregas, Sergio Agüero, Anderson, Alexandre Pato, Mario Balotelli, Mario Götze, Isco, Paul Pogba, Raheem Sterling, Anthony Martial, Renato Sanches, Kylian Mbappe, Mathijs de Ligt i prošle sezone Joao Felix. Norvežanin će nagradu primiti u prosincu na svečanosti u Torinu, a dobitnika nagrade određuju glasovi 40 europskih sportskih novinara.

Inače, Borussia u svojim redovima ima još potencijalnih dobitnika ove nagrade, a jedan od njih je Giovanni Reyna, 18-godišnji Amerikanac koji je nedavno debitirao za svoju reprezentaciju i zabio pogodak. Borussia je ovih dana automatski produljila suradnju s ovim ofenzivcem do 2025. godine. Reyna je stigao u Borussiju iz akademije New York Cityja u siječnju 2019. godine, a ove sezone već je skupio 12 nastupa u svim natjecanjima, postigavši dva pogotka uz pet asistencija.

Linker
26. travanj 2024 21:07