Son Heung-min postiže autogol

 DARREN STAPLES Afp
NEVJEROJATNE SITUACIJE

VIDEO Vikend ludih autogolova: Kapetan Tottenhama ušao u knjigu rekorda, u Njemačkoj se ‘proslavio‘ vratar

Tijekom vikenda vidjeli smo dva nesvakidašnja pogotka
Piše: Dean BauerObjavljeno: 04. prosinac 2023. 21:00

Možda je bilo “nešto u zraku”, vrag će ga znati, ali minuli vikend je na nogometnim travnjacima po Europi, uz karakteristično već podosta uzbuđenja, donio i neke autogolove koji su ili spektakularni, ili su svojim ostvarenjem priskrbili “autoru” status rekordera.

U prvom je planu možda, prvenstveno zato što se radilo o utakmici elitnog ranga u nekoj državi, bio Korejac i kapetan Tottenhama, Son Heung-min. Čovjek je ušao u anale Premier lige. U srazu Manchester Cityja i Tottenhama, na Etihad stadionu, Son Heung-min je u prvih devet minuta postigao već dva gola. Bilo bi to ostvarenje za pohvaliti, da nije “sitnice”. Zabio je, naime, golove za obje momčadi!? Prvo u 6. minuti za svoj sastav, a onda mu je valjda bilo žao suparnika, pa je dao jedan i za njih. U 9. minuti. Preciznim engleskim statističarima, kojima malo što promakne i koji bilježe doista i najbizarnije detalje, nije promaknulo kako je ovo ostvarenje južnokorejskog reprezentativca, zapravo - rekord. Precizno, naime, izračunaše kako je ovo tek drugi slučaj u povijesti Premier lige da je netko u prvih 10 minuta utakmice dao gol i autogol. Prvi kojem je to “uspjelo” bio je Gareth Barry iz Aston Ville, u utakmici njegovog kluba protiv Charltona, u svibnju 1999. Sigurno se sjećate, zar ne!?

No, Son Heung-min je rekorder po pitanju kratkog protoka vremena između gola i autogola. Dosadašnji rekorder je bio Jonny Evans iz Manchester Uniteda, koji je 2012. u utakmici protiv Newcastle Uniteda zabio gol i autogol u razmaku od 167 sekundi. E, pa Korejac je bolji, odnosno, brži. Son Heung-min je to uspio u samo 137 sekundi. Prvo mjesto i bravo!

Što se tiče autogola, bivši engleski napadač Dion Dublin rekao je za BBC Radio 5 Live: “Son ili Spursi tu ne mogu ništa učiniti”. To je poprilično dubokouman zaključak jer nakon primljenog gola jedino što možete učiniti je krenuti sa sredine terena. Utakmica je inače završila neodlučeno, 3:3, s tim da je Tottenham poravnao u 90. minuti golom Dejana Kuleševskog, a to je pak natjeralo trenera Cityja, koji uvijek “sudjeluje” u igri, u svakoj akciji, da se on tuge baci na travnjak.

Autogol Son Heung-mina pogledajte OVDJE.

Nešto ranije, u Njemačkoj su gledatelji u Hamburgu u gradskom derbiju 2. Bundeslige, u srazu HSV-a i St. Paulija, svjedočili možda, kako to u Njemačkoj danas navode, “najvećem autogolu ikada”. Izvedba je pripala Danielu Heuera Fernandesu, vrataru HSV-a, koji je postigao ukupno drugi gol za suparničku momčad. Obično, kada vratari postižu autogolove, to je najčešće rezultat pogreške obrane, odbijanja lopte od igrača ispred njega, ponekad čak i od grede ili vratnice, pa u vratareva leđa ili glavu... No, Fernandes nije napravio takvu pogrešku. On je baš doslovno “zakucao” loptu u mrežu, pod gredu. Efektno i super snažno.

Jasno da su tomu prethodile neke pogreške u obrani (uostalom, bez pogrešaka golova ne bi ikada niti bilo). Naime, HSV je imao gol-aut, dvojica obrambenih igrača HSV baš se nisu proslavili točnošću dodavanja povratne lopte koja se opasno približavala gol-crti. Vratar Fernandes se, pak, povukao do jedne vratnice, te je na vrijeme stizao do lopte, zamahnuo desnom nogom i... neobranjivo je poslao u vlastitu mrežu. Jasno je što se dogodilo. Nogometnim rječnikom, “lopta mu je prešla preko kopačke”, ali da je ispalo neobično, efektno, a za Fernandesa tragikomično, i to je istina. Čudan neki vikend.

Autogol Fernandesa pogledajte OVDJE.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
30. travanj 2024 20:20