Matthias Hangst Bongarts/Getty Images
POVRATAK NOGOMETA

VRAĆA SE BUNDESLIGA: 'SPREMNI SMO ZA NASTAVAK 9. SVIBNJA' Ostao je još samo jedan detalj: 'Bitno je samo što će oni reći, mi nemamo tu moć'

Piše: HinaObjavljeno: 23. travanj 2020. 19:45

Bundesliga je postigla dogovor s nositeljima prava prijenosa i svim televizijama, osim jedne, oko isplate za ostatak prekinute sezone koja bi mogla biti nastavljena već 9. svibnja, dobiju li nogometaši "zeleno svjetlo" od političara.

Kao i većina natjecenja na europskom tlu, tako su i mečevi u Prvoj i Drugoj njemačkoj Bundesligi suspendirani sredinom ožujka zbog izbijanja pandemije izazvane novim koronavirusom kojim je na tlu Njemačke zaraženo više od 148.000 ljudi, a od posljedica bolesti COVID-19 preminulo ih je više od 5.000.

Kancelarka Angela Merkel će se 30. travnja ponovno sastati s čelnicima saveznih pokrajina u Berlinu, a među temama bi se trebao naći i nastavak natjecanja u Bundesligi.

"Spremni smo za nastavak 9. svibnja. Bit ćemo spremni i za kasniji nastavak", izjavio je tijekom videokonferencije za medije glavni operativac Njemačke nogometne lige (DFL) Christian Seifert dodajući kako su postignuti dogovori s televizijskim kućama osigurali klubovima likvidnost do 30. lipnja, pod uvjetom da se prvenstvo nastavi.

O mogućem datumu nastavka Seifert nije želio špekulirati.

"Za nas je odlučujuće ono što će političari odlučiti. Mi nemamo moć odlučivanja."

Svi klubovi Prve i Druge njemačke lige moraju do početka nastavka natjecanja ispuniti sve zdravstvene i sigurnosne standarde za utakmice bez gledatelja, o čemu je bilo riječi na današnjem sastanku između predstavnika DFL-a i 36 klubova.

Najviše 213 osoba će moći biti prisutno na stadionu tijekom odigravanja utakmica, što se odnosi na sve one koji će biti na tribinama i uz teren, dok će još njih 109, uključujući i zaštitare, biti raspoređeno oko stadiona, gdje neće biti dopušteno okupljanje navijača.

Igrači će biti pod strogim nadzorom i redovito će biti testirani. Bude li zaraženih igrača, to će biti prijavljeno nadležnim institucijama koje će potom poduzimati sljedeće korake. Ako bude zaraženih igrača, to ne znači da će automatski cijela momčad morati u karantenu.

Po broju zaraženih Njemačka je na petom mjestu u svijetu iza SAD-a, Španjolske, Italije i Francuske, ali je smrtnost bila mala zahvaljujući velikom broju testiranih.

Vodstvo DFL-a je naglasilo kako su mnogi prvoligaški i drugoligaški klubovi suočeni s neizvjesnom budućnošću, a nekolicini bi bilo ugrožena egzistencija, ako se natjecanje ne bi nastavilo do lipnja.

"Sad se samo bavimo završetkom ove sezone i ne razmišljamo o tome kako će izgledati sljedeća. Kad bi to ovisilo o nama, mi bismo voljeli završiti s ovom sezonom do 30. lipnja", zaključio je Seifert.

Linker
26. travanj 2024 16:49