Navijači Union Berlina

 MIGUEL RIOPA Afp
POSEBAN KLUB

Vrijede manje od Dinama, a prvi su u Njemačkoj i hit u Europi! Evo koliko plaćaju čak i navijačima

Priča iz Berlina jedna od najromantičnijih u dosadašnjem dijelu svih liga Petice
Piše: Robert KrnjićObjavljeno: 17. rujan 2022. 15:33

Iako je najveći dio nogometne publike čvrsto bio uvjeren da će se Bayern od samog početka sezone prometnuti u apsolutnog lidera Bundeslige, situacija je, nakon šest odigranih kola, ipak nešto drugačija. Moćni bavarski stroj nalazi se na trećoj poziciji s 12 bodova, ispred njega je Freiburg s bodom više, dok je na čelo ljestvice, s 14 osvojenih bodova, zasjeo Union Berlin. Momčad čija je tržišna vrijednost (89,30 milijuna eura) manja od one zagrebačkog Dinama (95,95 milijuna), pravi je hit njemačkog prvenstva i potencijalno jedna od najromantičnijih priča dosadašnjeg dijela svih liga Petice.

Moglo bi se reći da klub, koji je tijekom hladnog rata simbolizirao otpor komunističkom sustavu DDR-a, u aktualnim okolnostima predstavlja opreku dominaciji kapitala na bundesligaškim travnjacima.

image

Slavlje igrača Uniona

UWE KRAFT Afp

Najbolja obrana i 2. napad

Družina iz berlinske četvrti Köpenick do vrha prvenstvene ljestvice stigla je pobjedama protiv Herthe (3-1), Leipziga (2-1), Schalkea (6-1) i Kölna (1-0), te neodlučenim ishodima protiv Mainza (0-0) i Bayerna (1-1). S četiri primljena pogotka imaju najbolju obranu lige, a s 13 postignutih, drugi najbolji napad. Uz Bayern, jedina su neporažena momčad.

Iako se Union Berlin u većini statističkih kategorija nalazi na vrhu upravo s minhenskim "all star" sastavom, valja istaknuti kako je, u ekonomskom smislu, riječ o potpuno različitim svjetovima. Cijela momčad Uniona, primjerice, kumulativno vrijedi manje od Joshue Kimmicha i Manuela Neuera.

image

Sheraldo Becker

UWE KRAFT Afp

Nadalje, najbolji igrač Fischerovih trupa i vodeći strijelac Bundeslige (pet golova u šest kola) Sheraldo Becker vrijedi deset puta manje od Alphonsa Daviesa. Unatoč navedenom financijskom jazu, berlinski sastav pruža prezentacije na vrhunskoj kvalitativnoj razini. S obzirom na to da su 2021./2022. završili na petome mjestu nacionalnog prvenstva, uspjeh na otvaranju nove sezone ne može se smatrati slučajnošću ni spletom okolnosti. Na stadionu An der Aalten Försterei, očigledno, radi se sjajan posao koji je, u pozitivnom ambijentu i sinergiji s navijačima, oplemenjen vrhunskim rezultatima.

- Vrh ljestvice jasno govori u korist rada Uniona, a ne protiv lige. Kada je klub stabilan i kada ljudi rade zajedno, mogući su takvi rezultati. Ekonomska moć na strani je nekih drugih, ali Union ima snažno zajedništvo, baš kao i Freiburg. Svi igrači koji dođu tamo, odmah se u startu osjećaju ugodno, to je idealno, izjavio je za Bild legendarni njemački nogometaš Lothar Matthäus, a s njim se slaže još jedna ikona "elfa" - Rudi Völler.

"Krvari za Union"

- Union je godinama vrlo stabilan, i mnoge stvari radi onako kako treba. Ponovno imaju kvalitetu da se kvalificiraju za Europu, istaknuo je osvajač zlatne medalje sa Svjetskog prvenstva u Italiji 1990. godine.

Usporedbe radi, klubovi koji su, uz Bayern, uoči početka sezone bili smatrani pretendentima za čelne pozicije lige - Borussija (D), RB Leipzig i Bayer - nalaze se na petoj, desetoj i sedamnaestoj poziciji prvenstvene ljestvice. Iako svaki od njih raspolaže minimalno pet puta skupljim rosterom od Union Berlina. Unionov gradski suparnik Hertha također ima (za 15 milijuna eura) skuplju momčad, ali se nalazi na 15. mjestu lige. Bivši sportski direktor Herthe Michael Preetz osobno je prisustvovao posljednjoj Unionovoj pobjedi, protiv Kölna u gostima.

image

Švicarski trener Urs Fischer

UWE KRAFT Afp

- Union je kontrolirao utakmicu cijelo vrijeme, i zaslužio pobjedu. Bili su stabilni u obrani, kompaktni s loptom, munjevito su napadali i stvorili dosta prilika. Mogu podvući ono što je trener Kölna Steffen Baumgart rekao o Unionu: "To je bila vrhunska predstava".

Koliko će Unionova bajka u Bundesligi trajati, teško je prognozirati. Sezona je duga, a raspored gust, i Fischerovim pulenima bit će vrlo teško, osobito s obzirom na daleko slabiju rotaciju u odnosu na Bayern, održati natjecateljski podražaj na najvišoj razini sve do ljeta. Unatoč tome, nitko im ne može oduzeti nadu i vjeru da će na kraju doista pomrsiti račune njemačkim klupskim divovima.

Tko zna, David u konačnici možda ipak zada udarce od kojih se Golijat(i) neće oporaviti. Ako u tome i ne uspije, sigurno je da će do posljednjeg trenutka, kao i uvijek, imati bezrezervnu podršku svojih navijača. Brojni primjeri svjedoče o snazi te veze, a najsvježiji datira od četvrtka, s utakmice Europske lige protiv Brage, kad je uprava Uniona navijačima osigurala po 350 eura za putovanje u Portugal.

U taj iznos bila je uključena karta za povratni let, ulaznica za utakmicu i prijevoz od stadiona do zračne luke. Takav potez ne čudi, s obzirom na to da su ranije navijači pomagali klub - između ostalog, i vlastitom krvlju.

Prije 18 godina pokrenuli su akciju "Krvari za Union", tijekom koje su davali krv berlinskim bolnicama, a zarađenim novcem spasili klub od bankrota.

Linker
19. travanj 2024 21:01