Xabi Alonso

 INA FASSBENDER Afp
SEZONA IZ SNOVA

Xabi Alonso je napravio čudo, no pitanje je s kojom momčadi nastavlja u Leverkusenu, Vatreni prvi odlazi

Da nije bilo poraza od Atalante u finalu Europske lige, sezona bi bila perfektna
Piše: Slaven KižlinObjavljeno: 27. svibanj 2024. 21:54

Sezona je završila, da nije bilo poraza od Atalante u finalu Europske lige, bila bi perfektna, no i ovako treba odati počast onome što su napravili igrači Bayera iz Leverkusena s Xabijem Alonsom kao vođom s klupe. Odigrali su 53 utakmice ove sezone, izgubili su tu jednu u Dublinu, osvojili su dvostruku krunu u Njemačkoj ostvarivši neke brojke koje će teško biti skinuti. Jasno, mnoge zanima je li to samo ‘eksces‘ što se rezultata tiče ili je to najava da će Apotekari i dalje biti jedni od vodećih momčadi, ne samo u domovini, nego i u Europi.

Jedno je sigurno - Xabi Alonso nastavlja posao u Leverkusenu, ali pitanje je kako će izgledati njegov igrački kadar sljedeće sezone. Igre koje su Apotekari ponudili ove privukli su mnoge velikane, ali kako sada stvari stoje neće biti brojnih odlazaka. Prvi koji će otići je Josip Stanišić, on se mora javiti na početak priprema Bayerna. Naime, Bavarci su prilikom posudbe hrvatskog reprezentativca proteklog ljeta izostavili mogućnost otkupa njegova ugovora, pa se 24-godišnjak mora vratiti u Bayern, s kojim ga ugovor veže do ljeta 2026. godine. Stanišić je već rekao kako bi ostao u Bayeru, ali trenutačna situacija ne ide u tom smjeru. Pitanje je što će biti tijekom ljeta, Stanišića sada čeka Euro i nakon toga će rješavati svoju klupsku poziciju.

Drugi koji bi mogao otići je Jeremie Frimpong. Sjajni nizozemski desnokrilni branič ove sezone je napravio dodatni iskorak, napokon je stigao poziv i Ronalda Koemana, a cijena mu je narasla na 50 milijuna eura. No, za njega Bayer ima zamjenu u vlastitim redovima, riječ je o Nathanu Telli, igraču kojeg su doveli proteklog ljeta iz Southamptona za 23,3 milijuna eura. Nigerijac je u posljednje vrijeme odigrao niz dojmljivih partija, pa odlazak Frimponga ne bi trebao biti problematičan.

Jasno, kada Bayern izgubi naslov onda je uvijek spreman zagrabiti u rezervoar pobjednika. Tako se u posljednje vrijeme puno spominjalo ime Jonathana Taha, stopera koji je već devet godina dio Apotekara. Kako ga ugovor veže do ljeta iduće godine, taj bi transfer mogao biti i napravljen, jer u Bayeru imaju trenutačno tri stopera koji mogu zamijeniti Taha, a to su Hincapie, Kossounosu i Tapsoba. Tko zna, možda u cijenu odštete za Taha uđe i Stanišić. Od ostalih igrača jasno je da će se Borja Iglesias vratiti u Betis, stigao je protekle zime na posudbu kako bi nadomjestio ozlijeđenog Victora Bonifacea. No, odigrao je tek 10 utakmica bez ikakvog učinka.

Što će biti s Florianom Wirtzom, najskupljim eksponatom i najboljim igračem Bayera? Ovaj 21-godišnjak odigrao je sjajnu sezonu, u 49 nastupa zabio je 18 pogodaka, uz 20 asistencija, a dojam je još bolji. Njegova tržišna vrijednost već sada iznosi 110 milijuna eura, ali čini se da će ostati još jednu sezonu. Bayern je već pokazao zanimanje za njega, ali teško da će Wirtz završiti u Münchenu. Engleski klubovi čekaju mig, a i madridski Real pokazao je zanimanje za njega. Ambicije kluba su narasle, objasnio je to Simon Rolfes, sportski direktor, uoči slavlja u Berlinu...

- Napokon smo skinuli tu aureolu o gubitničkoj momčadi, sada želimo napraviti iskorak - rekao je Rolfes, koji je tu dužnost preuzeo u ljeto 2022. godine.

Fernando Carro, predsjednik Upravnog odbora, nakon povijesne sezone kaže da ne misle stati na tome:

- Jako smo sretni, ali ovo neće stati sada. Naravno da je Bayern najjači klub u Njemačkoj, ali mi ćemo pokušati ostati na ovoj razini. Želimo biti u mogućnosti potući se s njima - rekao je 59-godišnjak koji je u klubu od 2018. godine.

Na kraju ćemo dodati i rečenicu koju je izgovorio Granit Xhaka, čiji je pogodak odlučio finale Kupa...

- Nisam došao ovdje da bih se samo jednu sezonu borio za titule!

Linker
07. rujan 2024 07:36