Gabriel Vidović na Bayernovom treningu 

 ACTION PRESS/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA
JURICA VRANJEŠ ZA SN

Za bavarskog diva taj je transfer gotova priča? ‘Ako ga Dinamo bude htio, oni neće raditi probleme‘

‘Gvardiol? Čudno mi je što je Bayern dopustio da ode iz Njemačke...‘
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 11. prosinac 2023. 06:44

Bayernov poraz od Eintrachta 5:1 itekako je odjeknuo. Bundesliga nije više mjesto na kojem se Bavarci osjećaju suvereno i to neke u klubu počinje ozbiljno nervirati, no rezova zasad nema. Jurica Vranješ, nekadašnji Vatreni, koji je u Njemačkoj igrao za Leverkusen, Stuttgart i Werder, pozorno prati zbivanja u tamošnjem prvenstvu.

- Rezultat u Frankfurtu je neočekivan jer i Eintracht ima problema i baš se dogodi “petarda” protiv Bavaraca. No, u Bayernu je uvijek “našpanana” atmosfera i ako ne pobijedi ništa ne valja. U klubu su problemi, koliko znam nekoliko igrača nema namjeru produžiti ugovor, iako se to još nije javno kazalo. Nisu poznati po tome da plaćaju kao drugi najveći europski klubovi, premda su s Kaneom probili barijere i dali stotinjak milijuna eura. Morat će kako bi pratili ritam Cityja, Reala i društva, koliko se god to ne uklapa u njihovu filozofiju i mentalitet. I mene jako zanima što će se događati. Igrači im više ne dolaze samo zato što su Bayern. Prije su lakoćom uzimali igrače iz Bundeslige kao što su Lewandowski, Hummels, Götze... Toga više nema. Ni da Bayern dobiva sve što želi, niti u Bundesligi postoje prava pojačanja za njih osim Wirtza iz Leverkusena - kazao je Vranješ.

Po tome su poznati

Posebna je tema trener Thomas Tuchel. Otkako je došao nije to pravi posao. Odmah su ispali iz Lige prvaka od Manchester Cityja, potom i DFB kupa, osvojili su Bundesligu, a ove sezone i dalje nije bajno...

- Poteškoća je u tome što je Tuchel čovjek s velikim egom, a to zna izazivati iskre u svlačionici kakva je njihova. Gura svoje, a to ne prolazi uvijek. U sličnoj situaciji je bio Niko Kovač. Ima taj gard koji ne sjeda u Bayernu baš najbolje. Dok je rezultat u redu vodit će ekipu, ali jasno je da Leverkusen i RB Leipzig mogu pratiti njihov ritam. Nisu svi u Njemačkoj sigurni kao u proteklih 10 godina da će Bayern biti prvak. Svaka lošija utakmica je tempirana bomba, kamoli kad primiš pet komada.

image

Harry Kane

DANIEL ROLAND Afp

Ne biste se kladili da će Tuchel završiti sezonu na klupi Bavaraca?

- Ne. Neće sigurno završiti sezonu. Ne vjerujem, jer u pravilu su do siječnja imali 7-8 bodova prednosti, a sad su ispod Leverkusena, koji ima šampionsku ekipu i odličnog trenera. Puno će se njih pitati tko će biti prvak.

Hoće li Bayern krenuti u akciju da dovede trenera Xabija Alonsa iz Leverkusena?

- Po tome je Bayern poznat. Čim im netko puše za vrat oni kupe dva-tri njegova igrača, može se očekivati da će pokušati razmontirati i Leverkusen. Kad mu se netko približi “otmu” mu glavne igrače ili barem bace priču, tako da ovi kleknu. Za Wirtza sam siguran da će na ljeto biti u Münchenu.

No, čeka ih redizajn momčadi, jer kazali ste da neki prvotimci ne misle produžiti ugovor.

- Davies neće ostati, ne želi, osim njega Upamecano, a vidim da se navlače s Musialom i Saneom. To su igrači koji rade razliku i morat će im dati veće ugovore. Daviesa hoće Real Madrid, Musiala želi u City ili Real... Bayern će morati dati dobar novac da ih zadrži. U Bundesligi nema pravih zamjena, nema te kvalitete.

Kako su propustili Gvardiola?

U Ligi prvaka osigurali su prvo mjesto u skupini, a hoće li moći dugoročno parirati najboljima na kontinentu?

- Uskoro će biti skupština Njemačkog saveza na kojoj će neki pokušati progurati da se dopusti ulazak privatnih investitora u klubove. Sada nemaju pravo na vlasništvo koje bi bilo natpolovično. Nekoliko klubova, kao moj bivši Werder, izjasnili su se da su za to. Morat će ako se žele nositi s Cityjem, PSG-om... Točno je da se nogomet igra za publiku, ali financijski je to prešlo sve granice. Ne može se bez ogromnih ulaganja, inače će cijela Bundeslige gubiti. Kad-tad će morati donijeti tu odluku, bez obzira na to što im se ne sviđa. To je najveća tema u Njemačkoj.

image

Thomas Tuchel

DANIEL ROLAND Afp

To je TOP tema i za druge klubove koji funkcioniraju na bazi sociosa, jer nedavno je Pique kazao kako u budućnosti možda Barcelona neće imati drugog rješenja nego da postane dioničko društvo.

- Dogodila se Saudijska Arabija, a s druge strane engleska Premier liga je potpisala novi ugovor o TV-pravima za 7,8 milijardi eura za četiri godine samo za britansko tržište, što je puno više nego dosad. Bundesliga će morati tražiti svoj put. Real i Barcelona mogu biti u minusu 500 milijuna eura, tamo će se naći rješenje, ali u Njemačkoj to ne prolazi, a bez novca danas nema ništa. Igrač će radije u Tottenham ako bolje plati nego u Bayern, bez obzira na to što je Bayern veći.

image

Jurica Vranješ

TEA CIMAS/CROPIX Cropix

U Frankfurtu je bilo individualnih pogrešaka, dobili su neke golove iz kontri, ali kako tumačite da su primili čak pet komada?

- Upamecano i Kim su malo sporiji nego što treba Bayernu. Nije to više brzina Alabe. Čudno mi je što je Bayern dopustio da Gvardiol ode iz Njemačke, to mi nije normalno bez obzira na to koliko ga je Manchester City platio, jer takvog igrača u Bundesligi više nemaš. Ne vjerujem da će još jednom ove sezone dobiti pet komada, ali neće lako pobjeđivati.

Bit će napeta Bundesliga do kraja?

- Bit će zanimljiva i turbulentna. Ne bih stavio ruku u vatru da će Bayern osvojiti prvenstvo. Teško.

image

Gabriel Vidović

GORAN MEHKEK Cropix

Bayern neće raditi probleme Gabrielu Vidoviću ako ga Dinamo želi otkupiti

Prošlog ljeta Bavarci su se riješili dvojice Hrvata, na posudbu su dali Stanišića u Leverkusen i Vidovića u Dinamo. Vidite li ih uopće u Bayernu?

- Stanišić je pokazao u nekoliko utakmica da ima kvalitetu, ali nisam siguran da je to za prvih 18 u Bayernu. Oni kad vide da netko to zaslužuje, izgurat će ga. Po meni to što igra malo je sporo, bez obzira na to što je u dva navrata zaustavio Mbappea, pa su se na to svi hvatali. Nažalost, nema taj tempo, za to moraš biti stroj. Na stoperu se također ne može nametnuti. Vidović je bio nekoliko puta s prvom ekipom na pripremama. Mislim da je izabrao dobar put s Dinamom, iako ne bi pogriješio niti s 2. Bundesligom. No, Dinamo je razvojni klub. Morao bi jako dobro odigrati da bi se vratio, mislim da je taj transfer gotov što se tiče Bayerna i neće mu praviti probleme ako ga Dinamo bude htio otkupiti.

Linker
28. travanj 2024 06:44