CARLOS COSTA Afp
SVJETSKI TALENT

Zaokret u Bayernu: Tragičar iz Katara je preskup, mladić koji je zasjenio Cristiana Ronalda sada je prva meta

Bavarci vape za centarofrom, Tuchel će na ljeto dobiti senzacionalno pojačaje
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 12. travanj 2023. 05:07

Jedno je sigurno - Thomas Tuchel na ljeto će dobiti senzacionalno pojačanje u napadu. Bayern vapi za centarforom jer Eric Maxim Choupo-Moting ne može biti jedino rješenje, a Sadio Mane na toj (neprirodnoj) poziciji snalazi se blago rečeno loše. Nova ‘devetka‘ prijeka je potreba Bavaraca, stoga su u nadolazećem prijelaznom roku spremni na visoke troškove.

Ali nisu spremni na 100 milijuna eura za francuskog tragičara Svjetskog prvenstva u Kataru. Randal Kolo Muani iz Eintracht Frankfurta skoro pa živi sezonu iz snova - 12 pogodaka i 10 asistencija u Bundesligi, još pet golova u Njemačkom kupu i dva u Ligi prvaka. Vrhunska statistika, a kakvu je tek priču Muani mogao ispisati da je u zadnjem napadu u finalnom ogledu protiv Argentine, dok je semafor još pokazivao 3:3 u drugom produžetku, iskoristio čistog ‘mrtvaca‘ koji bi vrijedio obrane svjetskog naslova i skinute krunu Lionelu Messiju.

Previsoka cijena

No, Muanija zainteresirane stranke ne gledaju kroz prizmu neiskorištenog ‘zicera‘, već zavidnog kontinuiteta i napretka. Sada je u zrelim godinama (24) i još uvijek ima prostora za napredak, stoga se Eintracht ne libi tražiti troznamenkasti iznos ispred silnih nula. Ipak, tražena cijena za Bayern je previsoka, iako u Muaniju vidi primamljivu "robu".

image

Randal Kolo Muani

DANIEL ROLAND Afp

Zato će se Bavarci okrenuti alternativnoj opciji, koja bi se mogla ispostaviti još boljim izborom. Goncalo Ramos, užareni napadač Benfice, dosad je postigao 25 golova u sezoni, od toga četiri u Ligi prvaka u kojoj su Portugalci još uvijek "živi". Ako za Ramosa niste čuli u jeku senzacionalne sezone lisabonskog kluba, morali ste ga primijetiti na SP-u.

Ramos je u prvoj utakmici nokaut faze istrčao od prve minute protiv Švicarske. Bilo je to rješenje tadašnjeg portugalskog izbornika Fernanda Santosa, jer Cristiano Ronaldo nije se dobro snalazio. Mladi 21-godišnjak šansu je iskoristio na najbolji mogući način, odigrao je besprijekorno i postigao hat-trick u visokoj 6:1 pobjedi Portugala. Ronaldo je ekspresno pao u drugi plan, navijači su zazivali Ramosa u početnom sastavu, a ankete najčitanijeg tamošnjeg lista ‘A bola‘ svaki su put rezultirale Benficinim napadačem kao prvim izborom čitatelja. Debelo je nadmašio Cristiana Ronalda po pitanju povjerenja.

Uzor u Ronaldu

Benficu su uoči ogleda s Interom u četvrtini finala LP uzburkale ove vijesti. Ne žele ostati bez talentiranog napadača, ali politika kluba oduvijek je takva - pronaći jake potencijale i lansirati ih u nogometnu elitu za vrtoglave iznose odštete. Enzo Fernandez posljednji je takav primjer, za 120 milijuna prešao je u Chelsea početkom godine i postao najskuplje pojačanje u povijesti Premier lige. I sam Ramos oglasio se po pitanju transfera, naravno, ne otkrivajući ništa delikatno jer to nikada nije običaj.

- Voljan sam ostati u Benfici. Ugovor mi istječe 2025. godine, nemam puno toga za reći, prioritet je utakmica protiv Intera - brzopotezno je Ramos rekao što navijači žele čuti i skrenuo pozornost na, za krugove Estadija da Luz, utakmicu sezone.

image

Goncalo Ramos

MIGUEL RIOPA Afp

Na istoj konferenciji za medije otkrio je i tko ga inspirira. Odabrao je tri imena.

- Uvijek sam gledao one koji zabijaju mnogo golova. Cristiano Ronaldo, Zlatan Ibrahimović i RonaldoFenomeno‘, kojeg sam gledao na YouTubeu - rekao je Ramos.

Goncalo Ramos prema Transfermarktu vrijedi 40 milijuna eura. Za vjerovati je da će se prodati po višoj cijeni, ali ona svakako ne bi trebala iznositi 100 milijuna eura, stoga je Bayernu u ovom trenutku to znatno primamljivija opcija od Kolo Muanija. Benfica će sigurno govoriti o prodaji Ramosa nema teorije, ali na primjeru Enza Fernandeza naučili smo da se radi o strateškim i pregovaračkim igricama, ne bi li natjerali zainteresirane na dublje posezanje u džep.

Spomenimo da u krugu Alianz Arene kolaju priče i o potencijalnom dolasku Harryja Kanea (Tottenham) ili Vicotra Osimhena (Napoli), ali i tom će slučaju cijena biti paprena.

Linker
06. svibanj 2024 01:51