JAN WOITAS Dpa Picture-alliance Via Afp
JEDINSTVENI POTEZ ‘BLUESA‘

Zašto Chelsea daje čak 90 milijuna za Hrvata kojeg ostavlja na posudbi? Postoji nekoliko jakih razloga...

Chelseajev trener Thomas Tuchel ima svoje razloge zašto dovesti Joška Gvardiola
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 31. kolovoz 2022. 07:41

Zašto bi Chelsea - kako je obznanio insajder Fabrizio Romano - ponudio Leipzigu 90 milijuna eura za Joška Gvardiola, kojeg bi sljedeću sezonu ostavio u njemačkom prvoligašu? Neuobičajena je to ponuda u svijetu nogometa, dati toliki novac za stopera koji stiže tek za godinu dana?

Chelsea je ovog ljeta već doveo dva stopera. Jedan je Kalidou Koulibaly (31) i Marc Cucurella već su stigli kako bi pojačali Chelseajevu obranu. Koulibaly je Napoliju plaćen 38 milijuna eura, a Cucurella čak 65 Brightonu. Međutim, dogovoren je i Wesley Fofana (21) koji stiže iz Leicestera u transferu vrijednom 87 milijuna eura. Dakle, 190 milijuna eura Chelsea je već dao za tri stopera, a sada želi i četvrtog za novih 90. I to tek za sljedeću sezonu? Potrošiti 280 milijuna eura u jednom prijelaznom roku samo na stopere nešto je što nitko nikada nije napravio. Gvardiol bi također zauzeo mjesto trećeg najskupljeg pojačanja u povijesti kluba.

image
TOM WELLER Dpa Picture-alliance Via Afp

Međutim, trener Tuchel ima svoje razloge zbog kojih tako želi Gvardiola. Nijemac voli igrati s trojicom stopera, a prva rezerva Thiago Silva će u rujnu napuniti 38 godina. Hrvatski reprezentativac bio je na meti ranije ovog ljeta, prije nego što se pozornost okrenula Fofani, ali tek nakon što je Leipzig odbio prodati svog mladog stopera.

Engleski mediji pišu da je za Chelsea ‘potraga‘ za Fofanom bila frustrirajuća i da žele izbjeći još jednu dugotrajnu sagu sljedeće godine, te žele već sada dogovoriti transfer. Plus što računaju da bi Gvardiolu cijena nakon SP-a mogla dodatno narasti. Još ako se u utrku za njim upuste Manchester City i PSG, Gvardiol bi im mogao postati nedostupan.

Gvardiol bi neupitno bio još jedan impresivan dodatak obrani, idealan za ulogu lijevog stopera u Tuchelovoj zadnjoj trojci, a sposoban jednako dobro odigrati i ulogu lijevog beka. A kako mu je samo 20 godina, cijena je otišla u nebo.

Kada je Tuchel preuzeo Chelsea, obrana mu je bila temelj svega, a ove setone je u zadnja četiri meča primila čak osam golova. Zbog čega je Chelsea na samo sedam osvojenih bodova...

Linker
18. travanj 2024 18:00