RONALD GORSIC/CROPIX Cropix
NAŠ ‘WUNDERKIND‘

Željeli su ga Englezi, otišao je u Njemačku, a sada je na meti velikana: ‘Hrvat može biti dobar kao van Dijk!‘

‘Dok je još bio u Dinamu, dobio je neke taktike iz RB Leipziga i naučio ih je‘
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 29. ožujak 2022. 12:40

BBC Sounds pokrenuo je podcast Wunderkinds te u 11 tjednih nastavaka predstavlja 'najuzbudljiviju mladu početnu postavu svjetskog nogometa'.

U prvih šest epizoda predstavljeni su novi napadač Manchester Cityja Julian Alvarez, krilni napadač Bayer Leverkusena Florian Wirtz, veznjak Ajaxa Ryan Gravenberch, branič Santosa Kaiky, Barcelonin veznjak Gavi te Rennesov krilni napadač Kamaldeen Sulemana.

BBC je kao sedmog igrača u toj momčadi mladih zvijezda danas predstavio hrvatskog reprezentativnog braniča Joška Gvardiola.

''Gvardiola je u dobi od osam godina primijetio najuspješniji hrvatski klub Dinamo Zagreb, te se priključio istoj akademiji koja je predstavljala završnu školu za Luku Modrića i Matea Kovačića. Nakon što je igrao kao lijevi bočni ili središnji veznjak, trener u akademiji ga je pomaknuo u središte obrane. I tako se Gvardiol razvio u jednu od najtraženijih roba u modernoj igri, stopera koji igra na lijevoj strani i koji je jak na lopti'', ističe BBC.

image
ANTE CIZMIC/CROPIX Cropix

Ligaški debi Gvardiol je imao sa 17 godina, a poentirao je u drugom nastupu te s Dinamom osvojio naslov prvaka 2020. godine. Želio ga je dovesti engleski Leeds United, no on je odabrao RB Leipzig te je potpisao petogodišnji ugovor uz odštetu od 16 milijuna eura plus bonusi. Ostao je u Dinamu na posudbi, osvojio još jedan naslov, da bi za Hrvatsku debitirao na otvaranju Eura s Engleskom. Tada je s 19 godina, četiri mjeseca i 21 danom srušio rekord Matea Kovačića i postao najmlađi igrač Vatrenih na velikom natjecanju.

'' U Hrvatskoj ga volimo uspoređivati s Virgilom van Dijkom, jer je slične građe. On mu je jedan od nogometnih uzora, kao i Thiago Silva i Sergio Ramos. Smatram da Gvardiol jednog dana može biti dobar kao Virgil van Dijk. Prema načinu na koji se ponaša na terenu i izvan njega, on je jedan od onih momaka za koje bi rekao da će uspjeti'', rekao je za BBC Ižak Ante Sučić, pomoćnik urednika u Germania Sportu.

Predstavnik navijača koji je naveden samo pod imenom Tobias, inače suosnivač fan cluba Red Campus, smatra Gvardiola jednim od najboljih stopera u Bundesligi.

''Ima visoku točnost dodavanja, osvaja puno duela, osobito zračnih, i ima puno presijecanja u svakoj utakmici. Dok je još bio u Dinamu, dobio je neke taktike iz RB Leipziga i naučio ih je. Kad je prošlog ljeta stigao u naš klub, već je znao što mora raditi kad je krenula Bundesliga, i mislim da je to jedan od razloga zašto je sad tako dobar. Jako nam je drago što igra za nas'', istaknuo je Tobias.

Linker
18. svibanj 2024 19:10