Niko Kovač
 REUTERS/Kai Pfaffenbach
ANALIZA BIVŠEG TRENERA HAJDUKA

BUNDESLIGAŠKE SENZACIJE - KOVAČEV EINTRACHT I RB LEIPZIG 'Niko je izvukao i više od realnog iz igračkog kadra'

Piše: Jurica RadićObjavljeno: 28. studeni 2016. 18:59

Nikad zanimljivija Bundesliga nudi divije velike priče. Prva je Leipzig, debitant u prvoligaškom društvu, a druga je Eintracht hrvatskog stručnjaka Nike Kovača.

Prvoligaški debitant je na vrhu, a još je veći raritet da Bundesligu predvodi klub iz istočne Njemačke. Posljednji put je klub s negdašnje “druge strane zida” bio na čelu Bundeslige davne 1991. godine kada je to uspjelo Hansi iz Rostocka. Ali Leipzig je jedna sasvim druga priča. Klub koji postoji sedam godina, od proljeća 2009., uspio je u tom razdoblju od pete lige doći do predvorja Lige prvaka. Za 350.000 eura preuzeli su prava od petoligaša Markranstadta udaljenog 13 kilometara od Leipziga. I krenuli prema europskom vrhu. U leđa im gledaju Bayern i svi ostali.

- Ne bih bio siguran u to da će dosegnuti Ligu prvaka već ove sezone, jer sada svi znaju da je Leipzig opasna konkurencija - počeo je analizu Damir Burić, prošlosezonski trener Hajduka.

Zaslužni dvojac

Prije dolaska na Poljud proveo je Burić 27 godina u Bundesligi. Malo u prvoj, malo u drugoj, okušao se kao igrač, a potom i trener u stožeru jakih klubova poput Leverskusena i Werdera. Zna Burić kakva je situacija u Bundesligi.

- Nitko nije očekivao da će biti prvi, ali njihov rezultat je došao kao plod odlične selekcije i rada dvaju stručnjaka. Prvi je sportski direktor Ralf Rangnick, koji je prije godinu i pol preuzeo i ulogu trenera. Drugi je aktulni trener Ralph Hasenhüttl. Odlično poznajem Hasenhüttl, jer zajedno smo pohađali akademiju za UEFA pro licencu, to je trener koji je Aalen uveo iz 3. u 2. ligu, zatim je preuzeo Ingolstadt, kojeg je iz 2. uveo u 1. ligu. Vlasnik kluba Dietrich Mateschitz dao je Rangnicku otvorene ruke da izabare trenera ovog ljeta i on je tipovao na Hasenhüttla. Vrijeme je pokazalo da je potpuno bio u pravu.

Pregršt je informacija s kojima raspolaže Burić, sjajno poznaje situaciju na terenu.

- Godinama su kupovali, trošili svote koje, primjerice u 2. ligi, ne bi potrošili svi ostali klubovi zajedno tijekom jednog od prijelaznih rokova. Uzeli su iz Werdera igrača kojeg je stvarao stožer u kojem sam radio, Davie Selke je koštao 9 milijuna eura. Zamislite, igrač iz 1. lige odlazi u 2. i plaćen je devet milijuna eura u ljeto prošle godine. To je ogroman novac, ali već se tada moglo naslutiti koliko ozbiljno razmišlja RB Leipzig.

Kako ocjenjujete igru Leipziga?

- Osim što su na vrhu ljestvice, igraju i efikasan nogomet, sa 27 pogodaka su zajedno sa Dortmundom na vrhu i te ljestvice. Opet kažem, nije slučajno da su na vrhu, da igraju atraktivan nogomet s puno golova. Rangnick je godinama tražio brze igrače za “kontraški” nogomet, a Hasenhüttl gaji isti stil. Nemaju zvijezde u momčadi, ali imaju homogenu ekipu koja odlično funkcionira. Mozak momčadi je Šveđanin Forsberg, koji je pred godinu i pol došao iz Malmöa. Forsberg je glavni kreativac, Sabitzer iz Salzburga zabija, ali cijela momčad je uigrana. Znate, svi misle imaš novac i možeš sve. Ali, treba znati novac plasirati u prave igrače. Leipzigu je to s Rangnickom i Hasenhüttlom uspjelo. Imaju novac i znanje.

Football Soccer - Werder Bremen v Eintracht Frankfurt - German Bundesliga - Weserstadion, Bremen, Germany - 14/05/16 - Eintracht Frankfurt's coach Niko Kovac gestures.   REUTERS/Wolfgang Rattay DFL RULES TO LIMIT THE ONLINE USAGE DURING MATCH TIME TO 15 PICTURES PER GAME. IMAGE SEQUENCES TO SIMULATE VIDEO IS NOT ALLOWED AT ANY TIME. FOR FURTHER QUERIES PLEASE CONTACT DFL DIRECTLY AT + 49 69 650050. - RTSEAB4
REUTERS/Wolfgang Rattay
Niko Kovač

Imaju i olakšavajuću okolnost da ne igraju na dva fronta kao što je obveza velikana poput Dortmunda, Möchengladbacha, Leverkusena, Wolsfsburga, Schalkea...

Bit će lovina

- To je drugi razlog zašto se Leipzig probio na vrh, a ujedno tu leži i odgovor na pitanje kako se podigao Eintracht. Oba kluba su iskoristili zauzetost velikana na dva kolosijeka. No, mora se priznati, Niko Kovač radi fenomenalan posao u Frankfurtu. Ako ostane među šest najboljih, bit će to golema senzacija. S obzirom na uložena sredstva i činjenicu da će klubovi koji ove jeseni igraju Europu ipak stabilizirati na proljeće. Kovač je dobio mogućnost napraviti ljetne pripreme i potpuno preobraziti momčad bez velike kupovine. Izvukao je maksimum, pa čak bih se usudio kazati i više od realnog iz kadra Eintrachta. Zato naglašavam, ako ostane do kraja među šest u vrhu, potpisat će senzacionalni rezultat.

Paun Paunović / Cropix

Tko će biti prvak? Usudite li se to prognozirati krajem studenoga kada lider RB Leipzig ima tri boda viška pred Bayernom?

- Bayern će ipak biti prvak. Leipziga će svi “loviti” na proljeće, svi će kreirati taktičke zamke kako bi ih zaustavili. Neće im biti lako. A Bayern je individualno najjači i držim da će obraniti titulu prvaka bez obzira na aktualne poteškoće. Ljestvica se trenutačno malo “naopako” okrenula, ali daleko je kraj...

Linker
28. travanj 2024 02:48