Srdjan Stevanovic/Getty Images / Getty Images
PRILIKA ZA REVANŠ

ČAČIĆ VS. VRBA Ante uzvraća udarac Pavelu za Maribor

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 17. lipanj 2016. 14:03

U Mariboru 28. srpnja 2013. Pavel Vrba matirao je Antu Čačića 1:0 i potvrdio 3:1 iz prve utakmice. U pretkolu Lige prvaka s Viktorijom Plzeň izbacio je najbolji slovenski klub. Vrba je tada bio trener u usponu, predestinirani nasljednik legendarnog Karela Brücknera, a Čačić čovjek koji je dobio otkaz u Dinamu i utjehu potražio stotinjak kilometara sjeverozapadno. Čačić i Vrba ostali su u vrlo dobrim odnosima, a hrvatski je trener te večeri izjavio:

- Bolji je pobijedio.

No, danas Čačić puca na Del Bosquea, njegove su aspiracije poletjele u nebo, ohrabren što vodi igrače iz Reala, Barcelone, Juventusa, Intera... pumpa optimizam i nadamo se da se nije preračunao u strategiji. Pavel Vrba i dalje ima trojicu iz one ekipe Plzeňa, Limberskog, Daridu i Kolara, s njima i niz manje poznatih igrača, u rukama su im potpuno drukčije karte, što Čeh zna ali se ne predaje. Jer u to doba je Plzen bio favorit, Čačić vjerojatno nije ni pomislio da će dobiti takvu šansu za revanš. Na Euru, s Hrvatskom protiv Češke, povoljnije okolnosti nije mogao ni zamisliti.

Čačić i Vrba treneri su sličnoga kova. Kao da su se školovali na akademiji Ćire Blaževića. Čeha odlikuje blizak odnos s igračima, karizmatik je koji zna napraviti izvrsnu atmosferu. U Viktoriji Plzeň, s kojom je igrao u Ligi prvaka, nakon pobjeda dečki bi ga okružili na terenu, a on bi zavrtio tri-četiri salta. Na oduševljenje publike. Momčad mu vjeruje, slijedi ga. U njegovim rukama nije bič, ali je golem autoritet. Kad smo ga pitali kako se sjeća Čačića, kazao je:

- On je iskusan trener koji je prošao velike momčadi te s njima nastupao u europskim natjecanjima. Dakle, definitivno ima puno toga iza sebe. Dobro pamtim te susrete, u to doba pozorno sam pratio njegov rad, što mi je sada koristilo. Bili su to zanimljivi ogledi, takav očekujem i ovaj put.

Ako je Čačić golemu većinu karijere proveo u malim klubovima, i Vrba je ime gradio u Baniku iz Ostrave i Puchovu, a bitno je pridonio razvoju dviju sredina koje su napravile golem napredak Žiline u Slovačkoj i Plzeňa u Češkoj. No za razliku od rivala on je čak pet puta izabran za najboljeg trenera u svojoj državi. U klubu je forsirao napadački nogomet, njegova se ekipa nadigravala i tako pobjeđivala, međutim reprezentacija je čvršća, daleko defenzivnije postavljena, pokazao je da se zna prilagoditi igračima s kojima raspolaže. S takvim stilom držao je nulu protiv Španjolske do završnice susreta, pritom imao i dvije šanse.

Oba su susretljiva, zahvalna za medije, rado će dati intervju pa i kakvu bombastičnu izjavu. Hrvatski je izbornik naumio odvesti momčad u provod ako pobijedi, tko zna što bi napravio Čeh.


Pripremljene zamke

Tko bi koga mogao navući u stupicu? Očito je da Čačić kombinira, iako je Hrvatska ponudila najdojmljiviju izvedbu u prvom krugu Eura, govori o slabostima i dugo je razmatrao promjene. No, to neće previše zbuniti Čehe koji forsiraju svoj stil, ponekad nedovoljno lepršav, ali vremena kad su posjedovali niz sjajnih španera su prošla. Kako su oni fizički dosta snažni, posebna prijetnja Vatrenima bit će skok igra i tu trenersko nadmudrivanje može doći do specijalnog izražaja.
U širem europskom kontekstu oni su nepoznata imena, obojici je ovaj Euro šansa za afirmaciju. Pogotovo Vrbi koji je deset godina mlađi i još računa da može napraviti značajnu inozemnu karijeru. Nekoliko klubova se zanimalo za njega, nakon Eura vratit će se klupskom poslu. I Anti Čačiću i Pavelu Vrbi danas je jedna od najvažnijih utakmica u životu. Tko prođe skupinu napravit će trenerski uspjeh života, a nakon toga otvaraju se novi horizonti.

Linker
27. travanj 2024 20:36