Srđan Vrančić/CROPIX
IVANKOVIĆ FAVORIT

ČEKA SE BIJELI DIM Dinamo objavljuje ime novog trenera, Mamić: 'Ime znam samo ja'

Neki su nas uvjeravali da će po treći put trener postati Branko Ivanković, bez obzira na to što je u noći poraza od Austrije Mamić kazao da ispada iz kombinacija
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 02. rujan 2013. 12:58

Danas na sjednici Izvršnog odbora maksimirskog kluba u 18 sati bit će izabran novi trener Dinama. Zdravko Mamić predložit će "izvršnjacima" ime kandidata, a oni će, to je sasvim jasno, usvojiti taj prijedlog. Pitate se sigurno kako još dosada nije procurilo ime novog Dinamova trenera?

- To znam samo ja!

To je bila jučerašnja rečenica ZM-a. Kaže da je tajnovit iz jednostavnog razloga što ne želi da ime trenera procuri prije nego ga amenuje IO kluba. Naravno, već od onog dana kad je smijenjem Kruno Jurčić nakon domaćeg poraza od Austrije, krenule su priče i špekulacije o tome tko će biti novi strateg na uvijek vrućoj, ali i skliskoj maksimirskoj klupi. Nakon uzvrata u Beču, kad su Modri ispali iz Lige prvaka, Zdravko Mamić je kazao da će novi trener biti - stranac! O domaćoj struci nema dobro mišljenje, pa je takva rečenica imala i logičnu podlogu. Iz Beča je odmah otputovao u Monte Carlo, gdje se sastao s rumunjskim trenerom Laszlom Bölönijem, ali do dogovora nije došlo, iskusni trener nije ostavio dojam na Mamića, koji nam je nakon tog susreta u Monte Carlu kazao:

- Želim mlađeg, ambicioznog trenera, punog strasti, ali da ima i reference.

Po povratku u Zagreb kazao je i kako je u domovini dinastije Grimaldi razgovarao s još nekoliko trenera, no nije im želio otkriti ime. U medijima se spominjao Felix Magath, međutim, barem nas je tako informirao Mamić, nikad nije uspostavljen kontakt. Informacije koje su govorile o Magathu već i prije uspostave verbalne komunikacije kazivale su da je on preskup trener, a bilo je i pitanje bi li se prihvatio posla u hrvatskom klubu. Osim Magatha još je jedan Nijemac u kuloarima figurirao kao mogući nasljednik Krune Jurčića. Radilo se o 52-godišnjem Thomasu Schaafu, čovjeku koji je cijelu dosadašnju karijeru proveo na klupi Werdera.

Njegov brat Zoran Mamić zagovarao je dolazak bivšeg trenera Ludogoreca Ivajla Peteva.

I tako, dok su se mediji i javnost bavili pogađanjem imena stranca koji bi trebao otvoriti vrata plave svlačionce, Zdravko Mamić se počeo lagano hladiti kad su u pitanju strani treneri. S protekom vremena više nije bio siguran treba li nogometnog učitelja iz inozemstva. Stalno ga je proganjala misao da će taj doći samo radi novca, da neće imati dovoljno adrenalina za vođenje momčadi za koju je osobno ustvrdio da će izrasti u megamomčad.

Osim toga zaključio je da bi strancu trebalo najmanje šest mjeseci za potpuno upoznavanje momčadi, povezivanje svih kockica, hvatanje koordinata ovdašnjeg nogometnog mentaliteta, ali i pojedinačnih karakternih crta neposrednih proizvođača iz plave svlačionce. A Europska liga je na vratima. Liga u kojoj nakon neulaska u Ligu prvaka Dinamo traži utjehu na samo jedan način - prezimljavanjem u Europi. A kad bi novi trener stranac konačno došao na "ti" s momčadi, moglo bi biti prekasno. Zato je Mamić vrlo brzo maknuo pogled sa stranih trenera, te se opet počeo baviti mišlju o angažiranju domaćih trenerskih snaga, iako o njima nema neko mišljenje. Opet su jasno krenule razne priče koje su dolazile iz raznoraznih izvora.

Neki su nas uvjeravali da će po treći put trener postati Branko Ivanković, bez obzira na to što je u noći poraza od Austrije Mamić kazao da ispada iz kombinacija jer nije odmah prihvatio njegovu ponudu. Profesor je tada kazao: "Razgovarat ćemo o tome sutra", što je izazvalo negativnu Mamićevu reakciju. Međutim kuloari tvrde da izvršni predsjednik jako cijeni Tanca, te da mu je on pojas za spašavanje.

Drugi su pak kazivali da će domaće opcije bit i Igor Pamić ili Tomo Ivković. Probila se i priča da su se braća Mamić sastala s braćom Kovač, te da je Niki ponudio Dinamo, dok bi po toj priči Robert postao izbornik vrste U-21...

Konačno, jedan izvor blizak izvršnom predsjedniku nam je jučer ustvrdio: "Od domaćih trenera Mamić poštuje Milivoja Bračuna i Branka Tucaka". O Bračunu uglavnom znate sve jer je radio na ovim meridijanima, dok je Tucak bio ponešto dalje od oka, s obzirom na to da je bio trener u Francuskoj, Kuvajtu, Sudanu, a posljednji angažman završio je 2009. godine kao izbornik Ruande.

Baš nas zanima za koga će se Mamić odlučiti. Hoće li bijeli dim označiti domaćeg ili stranog trenera?

Linker
16. svibanj 2024 17:01