Tea Cimaš/CROPIX
EUFORIJA NA KANTRIDI

Cesarec nakon četiri uzastopne pobjede Rijeke: 'Nije ovo ništa izvanserijski'

Piše: Daniel VukušićObjavljeno: 08. travanj 2013. 22:17

Opekla se Kantrida ove sezone s euforijom. Nakon 3:0 protiv Dinama. Na zemlju je spuštena u Nedelišću i Vinkovcima, žestoko se tada udarilo o tlo. Vjerojatno je i zato priča sada drukčija.

Poslije duge četiri godine uspjelo se trijumfirati četiri puta zaredom, u teško izborenoj pobjedi nad silno mladim i problemima opterećenim Osijekom na stadionu je atmosfera bila jednostavno fenomenalna, ali...

Javni istupi Matjaža Keka, pečat koji je udario na igru i rezoniranje momčadi u kombinaciji s porukama koje šalje javnosti, donijeli su atipičnu HNL-situaciju: ozračje iz snova - bez euforije. Premda se odjednom izašlo i iz apatije, i iz loše igre, i iz loših rezultata, nitko u Zaljevu nije nosom poparao nebo. Čak ni navijači. Slovenac je Primorcima pokazao da njihova Rijeka može igrati napadački hrabro, bez bježanja od odgovornosti, ali im stalno i govori da su margine za napredak zapravo goleme.

Dan nakon četvrte pobjede zaredom to je najbolje verbalizirao jedan od najvažnijih Rijekin igrača.

- Lijepi su to rezultati, lijepo je to za čuti i sada pogledati ljestvicu, ali... 'ajmo realno. Uza sve poštovanje i prema nama samima i protivnicima koje smo pobjeđivali: koja je to serija? Pobjede nad Interom, Cibalijom, Belupom i Osijekom; u četiri kola tri puta na Kantridi. Pa to su utakmice u kojima smo ionako bili favoriti, to su utakmice u kojima se od Rijeke ionako trebaju očekivati pobjede - govorio je asistent za Benkov i jedini prekjučerašnji gol, iskusnik Danijel Cesarec (30).

Nastavio je još konciznije i jasnije:

- Sad idemo Splitu pa nam dolazi Lokomotiva. Onda idemo Hajduku, dolazi nam Dinamo pa idemo Istri. Dakle, ne smijemo se umisliti jer najteže nam tek dolazi, a objektivno, za klub Rijekine tradicije i ambicija - nismo ni napravili ništa izvanserijskoga!

Što Rijeci treba da bila bolja? Do kraja sezone ništa drugo osim takvog razmišljanja. Kako je neki dan na duplerici Sportskih novosti istaknuo Kek, pa nedugo poslije njega Brezovec, pa danas i Cesarec. Rad, disciplina, borbenost, napadačka igra, ambicioznost na travnjaku, a poniznost u glavama. Sportski direktor Juričić treba naći ljetna pojačanja za novi iskorak u približavanju Dinamu, predsjednik Mišković način za poboljšanje infrastrukture i uvjeta za trening, a struka i igrači trebaju biti jednako svjesni, koliko svojih kvaliteta toliko i mana koje trebaju ispraviti.

Cesarec podvlači još dvije stvari:

- Zadnjih 20-ak minuta se jesmo povukli, ali ne zbog taktike nego smo više od sat vremena davali sve od sebe da držimo što viši ritam pa smo malo pali. No niti jednu nam šansu protivnik u tom razdoblju nije napravio. I još nešto. Riječani, riječka publika, atmosfera na Kantridi... Baš sam onako, s punim srcem, jednostavno uživao igrati. Stalno navijaju, a kad mi padnemo oni navijaju još jače. Naši su navijači - čudo!

Malo čudo su i te četiri pobjede zaredom i nešto što se u HNL-u ne događa: Rijeka je 360 minuta, četiri utakmice zaredom odigrala s istom početnom postavom. Kontinuitet! Kako Kek jednostavno kaže: “Ja to tako volim.” Na Parku mladeži će morati mijenjati jer je Brezovec protiv Osijeka dobio treći žuti karton (zbog prigovora, zbog kojeg će dobiti i jezikove juhe od šefa).

Sada se treba domoći Europe te u sljedeću sezonu ući još jači. No... Bez imperativa da se Dinama preskoči nego da mu se približi. Jer i to je Matjaž Kek već objasnio na ovim stranicama:

Linker
07. svibanj 2024 23:30