Ivan Rakitić u zagrljaju s Marcelom Brozovićem.
 Boris Kovačev / Cropix
UTAKMICA ODLUKE

ĆIRO, JARNI, IVKOVIĆ I PAMIĆ SAVJETUJU ČAČIĆA I VATRENE 'Na Španjolsku bez kalkulacija'

Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 20. lipanj 2016. 18:24

Hrvatska je na korak do osmine finala Europskog prvenstva, čak i kad bi izgubila posljednju utakmicu protiv Španjolske, ogromne su šanse da bi među 16 najboljih otišla barem kao jedna od najbolje trećeplasirane reprezentacije. Što bi trebao napraviti izbornik Ante Čačić? Odmoriti ponekog prvotimca ili ići na Furiju s najjačim mogućim snagama?

Svoje mišljenje dali su Miroslav Blažević, Robert Jarni, Tomislav Ivković i Igor Pamić.

Čačiću treba podrška

Najpoznatiji slučaj kalkuliranja hrvatskih izbornika dogodio se u lipnju 1996. na Euru u Engleskoj. Nakon dvije pobjede Hrvatska je osigurala osminu finala i u zadnjem dvoboju s Portugalom odlučivala je o pobjedniku skupine. Blažević je tada tek u poluvremenu uveo Zvonimira Bobana, Davora Šukera i Aljošu Asanovića.

- Bila je tada sasvim drugačija situacija, jer ja sam znao da kao drugi idemo na Nijemce, a znao sam koliko su Nijemci ranjivi bili. Iako sam doživio velike napade zbog toga, postupio sam tako kako bi svaki pametni strateg postupio. Ipak sam osvojio peto mjesto na Euru i ostavio dojam autoriteta koji se potvrdio dvije godine kasnije. Ne bih ništa savjetovao izborniku. Čačić ima potrebu da mu svi damo podršku, a ne da ga razje... - kaže Blažević.

Ako Hrvatska uzme bod protiv Španjolske, sigurno će biti druga u skupini i igrati s Italijom u osmini finala. Bi li Blažević potpisao takav rasplet?

- Talijani su već do sada napravili više nego što je itko očekivao. Ispratili su ih s velikim pesimizmom, a oni su odigrali iznad svojih mogućnosti. No to je momčad koja bi u utakmici s momčadima poput Hrvatske ili Španjolske manifestirala očiti deficit talenta. Ipak, ne bih izabrao Italiju. Trebamo napraviti sve da dobijemo i na taj se način predstavimo kao pravi favorit za naslov prvaka Europe - dodaje Blažević.

Robert Jarni bio je važna igračka karika u uspjesima Vatrenih 1996. i 1998. godine. Hrvatska je tada osigurala prolaz nakon dva kola, a u posljednjim dvobojima u skupini poražena je od Portugala i Argentine. Kako je to psihički utjecalo na igrače?

- Nisu se ti porazi uopće odrazili na nas, apsolutno ne. No mi smo tada imali već čistu situaciju. Sada je ipak drugačije, ali mislim da možemo očekivati pravu reakciju naših igrača. Koliko god bio hladan, ne možeš kontrolirati emocije kad igraš protiv reprezentacije kakva je Španjolska. U takvim utakmicama nikakve kalkulacije ne postoje. Utakmica za koju izbornik uopće neće trebati dizati atmosferu, ona će se sama stvoriti. Igramo protiv Španjolaca, to je nešto najljepše što ti se može dogoditi. Nikad nisam nikome dao za pravo da je bolji od mene i samo to treba pokazati na terenu. I s tim zajedništvom i igrom pokušati ostvariti dobar rezultat - kaže Jarni.

Što bi Jarni učinio na Čačićevu mjestu?

- Mislim da je gospodin Čačić dosad pokazao da zna i može, tako da ćemo odluku prepustiti njemu. No nije nam svejedno hoćemo li biti prvi, drugi ili treći. Budemo li drugi idemo na Talijane i bez obzira što se pokazalo da nam oni leže, ne bi bilo loše da ih izbjegnemo. Bod protiv Španjolske za nas bi bio fantastičan, a dosad smo uvijek protiv velikih reprezentacija igrali jako dobro. Nadam se da će tako biti i sad.

Važna je izvedba

No Čačić vrlo vjerojatno na raspolaganju neće imati Modrića?

- Posao će time definitivno biti otežan, ali Hrvatska ima još kvalitetnih igrača. Imamo fantastičan vezni red, u špici napadače za koje ne znaš tko je bolji od koga.

Tomislav Ivković u startu je naglasio:

- Od 11. godine sam u nogometu i još ne znam kako se kalkulira. Mislim da nije potrebno nikoga odmarati. Nitko se nije umorio, barem mi tako izgledaju, čak iznenađujuće svježe djeluju. Da smo dobili Češku, onda bismo mogli odmarati.

Kako Ivković ocjenjuje Čačićev rad, bi li on dao priliku nekim drugim igračima?

- Najlakše je kritizirati. Naravno da imam neka mišljenja koja su drugačija od njegovih, ali on je izbornik. To što ja mislim je nebitno, on odlučuje. Ali moje mišljenje je da je Marko Pjaca trebao igrati od prve utakmice, a neka izbornik izbaci koga hoće. Igrač koji je u vrhunskoj formi, koji je spreman i psihički i fizički, odigrao je samo dvije minute.

Važnost utakmice sa Španjolskom?

- Nije toliko važna rezultatski, koliko je bitna naša izvedba. Nemojmo gledati sve crno. Igrali smo jako kvalitetno protiv Češke, čak i bolje nego protiv Turske, samo što se po nekim mojim razmišljanjima trebalo kvalitetnije reagirati s klupe. Mislim da smo na dobrom putu, da možemo igrati i s Talijanima i s bilo kim drugim. Samo nam je jako bitno da se Modrić oporavi - zaključuje Ivković.

Baklje nisu alibi

Jedan od onih koji su oduševljeni izbornikom Čačićem i igrom njegovih izabranika je Igor Pamić.

- Ova reprezentacija izgleda strahovito dobro i otići ćemo do finala na Euru! Vidim da nitko ne hvali našeg izbornika i ja ga moram jako pohvaliti. Igramo možda i najbolji nogomet u povijesti hrvatske reprezentacije. Psihološki pad zbog nereda na tribinama? To su igrači koji igraju u Realu, Barceloni, Juventusu... Da na njih utječu četiri baklje? Ljudi, ne pričajmo gluposti. Nema alibija, bez obzira na sramotu što su nam napravile ove budale, i tu se slažem s našim kapetanom Darijom Srnom. Mi smo ispustili 2:0 protiv Češke koja je smiješna reprezentacija u odnosu na Hrvatsku. Jedina moja zamjerka Čačiću može biti što smo bili prebahati. Kod 2:0 nismo trebali tražiti treći gol, da ga nismo tražili, da smo se povukli, dobili bismo 4:0.

Što bi izbornik trebao napraviti protiv Španjolske?

- Čestitam reprezentaciji na prolazu, ali ne bih kalkulirao, jer kalkulacije bi mogle donijeti puno problema u daljnjoj fazi natjecanja, a i ne znamo kako će naše glavne vedete reagirati. To je vrlo opasno, jer igrači razmišljaju sasvim drugačije od trenera. Ne bih previše eksperimentirao, siguran sam da smo mi spremni dobiti Španjolsku i bez Modrića. Išao bih sto na sat, gas do daske.

Ipak bi Pamić napravio pokoju promjenu:

- Odmorio bih Mandžukića, jer njemu treba psihološki mir. Vidi se da je nervozan, da više radi za momčad nego za sebe. Ja bih tražio mjesto u momčadi za Andreja Kramarića. On bi mogao biti prevaga, Kramarić je igrač koji ne igra u dva smjera, već igra u 16 smjerova! Dimenziju više sigurno nam može donijeti i Marko Pjaca.

Linker
07. svibanj 2024 03:58