Foto: Goran Mehkek / CROPIX
PROFESORSKA PETICA ZA BJELICU

ĆIRO ODUŠEVLJEN RENESANSOM DINAMA: 'JA SAM NAJVEĆI TAKTIČAR I TEŠKO ME IZNENADITI, ALI OVO... 'Napokon je u Maksimir stigao došao pravi trener'

BLAŽEVIĆ & LONČAREVIĆ Iskusni stručnjaci biranim riječima govore o Dinamovu strategu
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 26. listopad 2019. 10:15

Sve se teže pronalaze epiteti za Nenada Bjelicu kojima bi se opisala njegova taktička priprema i vođenje Dinamove momčadi tijekom utakmica. Ništa, ali baš ništa se ne prepušta slučaju, nema čimbenika iznenađenja sa suparničke strane, u svaku novu europsku pustolovinu Dinamovi igrači ulaze maksimalno pripremljeni i upoznati sa suparničkim vrlinama i manama.

Bjelica i njegov stožer (Rene Poms, Nino Bule) rade sjajan posao i Dinamo u svakom europskom okršaju izgleda ozbiljno, vrlo ozbiljno...

- Ovo je bilo nešto drukčije Dinamovo izdanje u odnosu na dvoboje s Atalantom i Manchester Cityjem, u kojima je igrao u sustavima 3-5-2, 5-3-2 i 5-4-1. Moram priznati da su me najprije iznenadile neke promjene, posebno na desnoj obrambenoj strani, na kojoj Stojanović i Theophile nisu igrali klasične braniče, nego je Theophile izlazio van, u prostor, u pritisak prema suparniku. A to nije jednostavno, vidjelo se, uostalom, da su Plavi imali nekih problema u takvim situacijama, iako je načelno sve to dobro izgledalo. Istina, očekivala se bolja Stojanovićeva reakcija kod drugoga gola, ali treba istaknuti da je to bilo vrhunsko dodavanje Taisona, iznimne preciznosti i tajminga odigravanja - kaže naš vrsni trener Ilija Lončarević.

Lindabrunn, Austrija, 260315.
Turnir kvalifikacija nogometne U-19 reprezentacije skupine 6. elitnog kola za dlazak na Europsko prvenstvo u Grcku 2015,
Italija - Hrvatska.
Na fotografiji: Ilija Loncarevic.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Gorsic / CROPIX / CROPIX

Iznenađuje li vas Dinamo sjajnim taktičkim izvedbama?

- Više ne. Donedavno sam možda i bio iznenađen nekim potankostima, ali onda sam shvatio da je taj dobar taktički izgled plod vrhunske pripreme za svaku utakmicu. Dinamo nam iz utakmice u utakmicu daje zadovoljstvo, usuđujem se ustvrditi da ovo što Dinamo igra ove jeseni u Europi, nijedna hrvatska momčad nikad nije igrala! I tu nema nikakve dvojbe, te su taktičke izvedbe vrlo blizu samoga vrha europskoga nogometa, ali na taj vrh, mi kao mala i siromašna zemlja, nikad nećemo doći. Ali Dinamo je tu negdje, Dinamo je napravio veliku stvar samim koketiranjem s tim europskim vrhom i treba čestitati ponajprije svima u klubu na dobrom planiranju, pogotovo treneru i igračima na svemu što pokazuju - kaže Lončarević i nastavlja:

- Svi ti igrači na svakoj utakmici iskazuju pravi karakter, dižu se i napreduju iz tjedna u tjedan, a neki od njih imaju takav kontinuitet odličnih igara da je to začuđujuće! Primjerice, Oršić je, kao napadač, koji mora držati ravnotežu s velikim momčadima i mora zabiti neki gol, već mjesecima u izvrsnoj formi! Oršić je neprijeporno ovosezonski predvodnik ove momčadi, njemu uz bok su Olmo i Petković, i to je snaga i moć kojoj se svi moramo diviti.

Iskusnom treneru svidjele su se i Dinamove promjene sustava tijekom dvoboja:

- Stalno naglašavamo da sustav igre nije Sveto pismo, ali malo trenera to potvrđuje na utakmicama. Bjelica je jedan od tih malobrojnih, on nema nikakav problem s promjenom taktičke postavke za vrijeme utakmice, pa je tako Dinamo igrao i u 5-4-1 sustavu, a i u 4-4-2 formaciji, ovisno o tome kako je to i kada trener odlučio. U ovom se Dinamo osjeća ruka ozbiljnog trenera - kaže Lončarević.

Za Dinamova je trenera pun hvale i Miroslav Blažević, koji se oporavlja nakon prometne nesreće:

- Da sam profesor, dao bih Bjelici čistu peticu! Kako on mudro vodi tu ratničku momčad, imponira visoki moral tog sastava. Protiv Šahtara je Dinamo potvrdio da se može nositi i s najjačima - kaže Blažević.

Je li vas Dinamo možda taktički nečime posebno iznenadio protiv Šahtara?

- Čuješ, vrlo me teško iznenaditi u taktičkom smislu, jer ja sam najveći taktičar! I s te pozicije, vrhunskog taktičkog znalca, mogu reći da Bjelica posao odrađuje na najvišoj razini!

Vi ste nerijetko znali reći da je bolje imati kolonu miševa s lavom na čelu, nego kolonu lavova kojoj je prethodnik - miš! A Dinamo ima kolonu lavova, s lavom u prvom redu...

- Da, baš tako! Momčad je, dakle, onakva kakav joj je trener, a ova je momčad zrcalo lavljega karaktera Nenada Bjelice. Napokon je u Maksimir došao trener koji ima kapacitet voditi veliki klub poput Dinama. Bjelica je uspio dovesti Dinamo tamo gdje već godinama čekamo da dođe! I to ne sa skupinom zvijezda u momčadi, nego Bjelica istodobno stvara zvijezde i postiže rezultat! A to je u nogometu najteže i Bjelicu možemo samo hvaliti - kaže Ćiro.

Linker
05. svibanj 2024 00:59