Foto: Paun Paunovic / CROPIX
SAMO ZA SN

ČOVJEK KOJI JE PODNIO OSTAVKU NE BI LI HRVATSKA ZAIGRALA U SPLITU: 'OSJEĆAO SAM SE GLUPO, ALI PONOSNO' Bruno Marić otvorio dušu

Negdašnji prvoligaški sudac, čovjek koji je podnio ostavku na mjestu glavnog instruktora VAR-a ne bi li se utakmica Hrvatska - Mađarska igrala u Splitu
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 16. lipanj 2019. 11:34

Jučer smo porazgovarali s Brunom Marićem, čovjekom koji je podnio ostavku na mjestu glavnog instruktora VAR-a ne bi li se utakmica Hrvatska - Mađarska igrala u Splitu. Ovo je Marićev prvi medijski istup nakon što se obratio priopćenjem povodom svoje ostavke.

Povod za razgovor bila je HNS-ova odluka da se utakmica s Mađarskom zaista igra na Poljudu, kao i netom završen izbor za najboljeg suca Hrvatske koji provodi HUNS na kraju svake sezone.

Evo, HNS je na službenim stranicama objavio da se utakmica s Mađarskom igra u Splitu. Mislite li iz današnje perspektive da je vaše odstupanje s mjesta glavnog instruktora VAR-a bilo dobar potez?

- Drago mi je da se HNS odlučio za Split. Naime, bio sam u Osijeku na utakmici s Walesom, s djecom na navijačkoj tribini, i stvarno sam uživao u predivnoj atmosferi koja je bila puna nacionalnog naboja. Uz Slavonce, koji su pokazali da su stvarno genijalni navijači koji obožavaju Hrvatsku, sreo sam puno Dalmatinaca koji su mi prilazili i baš svi do jednog govorili da žive za reprezentaciju u Splitu ili drugdje u Dalmaciji. Zbog toga sam baš sretan. Što se tiče moje ostavke, ona je svakako nešto čime se posebno ponosim. Nisam dopustio da bilo tko u medijskom prostoru spominje moje ime u negativnom kontekstu. Naravno da bi takav zahtjev sam po sebi bio potpuno promašen, ali htio sam onemogućiti da bilo tko navodi mene kao razlog neodigravanja utakmice u Splitu, ma koliko mi takav zahtjev bio glup i ispod svake razine. A ono što je najvažnije, htio sam svima reći da mi je Hrvatska na prvom mjestu, za razliku od onih koji to govore, a drže figu u džepu i misle samo kako zadržati svoje privilegije.

Osijek, 180316.
Satdion Gradski vrt.
Nogometna utakmica prve HNL izmedju NK Osijek i NK Zagreb.
Na fotografiji: suci Bruno Maric, Goran Perica i Robi Kazele.
Foto: Vlado Kos / CROPIX
Vlado Kos / CROPIX

Bilo mi je teško

Ali najnovije informacije danas kažu da Hajduk uopće nije tražio da odstupite s mjesta glavnog VAR instruktora, već da su postavili druge uvjete?

- Ja sam već rekao, prilikom podnošenja ostavke, da nitko nije tražio moju ostavku, ni Hajduk, a ni HNS.

Dobro, ali kako ste se osjećali kada ste podnosili ostavku, ipak je to potez koji ostavlja i emotivne tragove?

- Naravno da mi je bilo teško jer sam se s jedne strane osjećao glupo što to činim, ali s druge strane, kako sam rekao, bio sam ponosan jer sam tom gestom htio pokazati da stvarno svi želimo da se stvori zajedništvo i da se krene naprijed.

A što ako se utakmica ipak ne odigra, onda je vaš potez bio uzaludan?

- Ne mislim da je uzaludan, jer kada se utakmica ne bi odigrala, to bi značilo da su maske pale, iako ja mislim da su davno pale. O svemu se priča iza zatvorenih vrata, ali nitko ne želi naglas reći gdje je problem. Smatram da sam svojom gestom pokazao put kojim svi trebaju ići. Za rješenje svih problema i sukoba potrebna je želja svih. Potreban je kompromis kojim će se stvari pokrenuti s mrtve točke.

Kakav je vaš plan za dalje, sudjelujete li u implementaciji VAR-a i dalje? Dokle smo do sada došli s tim?

- Naravno da i dalje sudjelujem u tom procesu edukacije jer sam jedini uz kolegu Tomislava Šetku educiran za to. U Zürichu su nas učili najbolji - Collina, Busacca i ostali bivši suci koji su sudili finala svjetskih prvenstava i druge najveće utakmice. Posebno sam ponosan na naš rad, koji iziskuje puno odricanja, puno učenja i, rekao bih, strašno puno energije. Suci za sada sjajno uče i bolji su iz dana u dan. Kolega Domagoj Vučkov bio je i prije uključen u VAR tim, tako da nas njegovo imenovanje čini još snažnijima. Javnost, a ni vi novinari, nažalost, nemate jasnu sliku koliko je uvođenje VAR-a kompleksan posao. Ono što je za nas bila otegotna okolnost svakako je činjenica da smo kolega Šetka i ja sve morali sami učiti jer nitko iz regije još nije uveo VAR, a vjerojatno ni neće tako skoro. Mi smo sami morali smišljati kako voditi edukaciju, kako slagati cijeli proces edukacije. U tome nam pomažu sjajni ljudi iz Croatela, koji tehničke stvari rješavaju savršeno. Edi Kristić, Domagoj Rebić, Marko Franić i Darko Vukadinović zaista su sjajna tehnička podrška koja nas čini još boljima.

Vlado Kos / Cropix
Vlado Kos / Cropix

Bebek zasluženo

Kad je realno očekivati da se igraju utakmice s VAR-om u Prvoj HNL i tko je sada glavna osoba za uvođenje VAR-a?

- Naš je zadatak da napravimo sve da bi se utakmice uz VAR tehnologiju igrale u veljači 2020. godine. Kolega Ante Kulušić ​je projekt-menadžer VAR-a za Hrvatsku i on koordinira sve aktivnosti od samog početka. On je glavna i odgovorna osoba za sve što se tiče VAR-a. Za sada imamo sjajnu suradnju i sve prepreke savladavamo uspješno.

Iza nas je još jedan izbor za najboljeg suca Hrvatske. Ovaj put niste mogli biti izabrani, ali kako ste bili nedodirljivi četiri godine zaredom, možete li biti zadovoljni izborom ove godine?

- Da, moram priznati da mi jako fali taj događaj i ovim putem zahvaljujem HUNS-u, koji je prije osam godina organizirao taj izbor, koji je svake godine sve bolji i bolji. Kada je u pitanju izbor najboljeg suca, već sam izjavio u vašem listu prije izbora da je Ivan Bebek imao vrhunsku sezonu. Njegov je izbor potpuno zaslužen. Ali moram vam reći da je taj izbor najvažniji jer suca biraju svi igrači i treneri, koji su, svakako, najmeritorniji. Ali uz Zebeca, Pajača, Jovića i ostale, da nekog ne zaboravim, naša budućnost, kada je u pitanju suđenje, vrlo je lijepa. Svakako želim reći da je kolega Fran Jović bio pozvan na seminar UEFA sudaca u Lisabon. Na tom je seminaru rasturio, bio je najbolji. A najbolji je bio i na VAR testiranju, bolji je bio čak i od onih sudaca u čijim se zemljama VAR već koristi. Pred svima na seminaru šef UEFA sudaca Rosetti rekao je da najbolje rezultate ima Fran Jović iz Hrvatske. To je znak da imamo kvalitetu, ali i da je instruktor VAR-a koji je Jovića učio napravio dobar posao.

Slažemo se, to je pohvala i vama. Vi ste četiri puta bili najbolji sudac Hrvatske, mislite li se uključiti u rad Komisije nogometnih sudaca HNS-a ili nešto slično, vaše iskustvo i autoritet bili bi vrlo korisni?

- Ovog sam trenutka fokusiran samo na VAR i za sada nemam vremena ni za što drugo. Ali kada uvedemo VAR, svakako ću izraziti ambiciju za radom u suđenju, na koji način, ovog trenutka ne znam.

Ponosni otac

Prošle ste godine na utakmici Kupa u Vinkovcima igraču Filipoviću, vjerojatno, spasili život brzom reakcijom na samom terenu za igru. Čujete li se s njim i jeste li u kontaktu?

- Ne čujem se, nažalost, s tim momkom, ali svakako se nadam da je zdrav i sretan i da se razvija kao nogometaš baš onako kako želi. Kada sam bio u Zürichu na seminaru VAR-a prošle godine, Massimo Busacca čestitao mi je jer su iz Cibalije FIFA-i poslali pismo o tom događaju. Na tome im hvala!

Za kraj ovog razgovora, kako se osjećate, nedostaje li vam adrenalin suđenja?

- Naravno da mi fali, ali moram reći da sam iznimno sretan čovjek jer je moja obitelj zdrava i svi se jako volimo. Trenutno najvažniji događaj u mom životu nije VAR i odigravanje utakmice u Splitu, već činjenica da su sva moja djeca prošla s odličnim uspjehom u školi. Mi vam samo tražimo povod da feštamo, a ovakav uspjeh moje djece svakako je pravi razlog za veliku proslavu. I vi ste pozvani! - zaključio je Marić.

Copa America - raspored utakmica

SKUPINA A (Brazil, Bolivija, Venezuela, Peru)

1. kolo:

14. lipnja, Sao Paulo

Brazil - Bolivija

15. lipnja, Porto Alegre:

Venezuela - Peru

2. kolo:

18. lipnja, Porto Alegre

Bolivija - Peru

18. lipnja, Rio de Janeiro:

Brazil - Venezuela

22. lipnja, Salvador

Peru - Brazil

22. lipnja, Sao Paulo:

Bolivija - Venezuela

SKUPINA B (Argentina, Kolumbija, Paragvaj, Katar)

1. kolo:

15. lipnja, Salvador:

Argentina - Kolumbija

16. lipnja, Rio de Janeiro:

Paragvaj - Katar

2. kolo:

19. lipnja, Sao Paulo:

Kolumbija - Katar

19. lipnja, Belo Horizonte:

Argentina - Paragvaj

3. kolo:

23. lipnja, Porto Alegre

Katar - Argentina

23. lipnja, Salvador:

Kolumbija - Paragvaj

SKUPINA C (Urugvaj, Ekvador, Japan, Čile)

1. kolo:

16. lipnja, Belo Horizonte

Urugvaj - Ekvador

17. lipnja, Sao Paulo:

Japan - Čile

2. kolo:

20. lipnja, Porto Alegre

Urugvaj - Japan

21. lipnja, Salvador:

Ekvador - Čile

3. kolo:

24. lipnja, Rio de Janeiro:

Čile - Urugvaj

24. lipnja, Belo Horizonte:

Ekvador - Japan

ČETVRTFINALE

27. lipnja, Porto Alegre:

A1 - trećeplasirani B ili C

28. lipnja, Rio de Janeiro:

A2 - B2

28. lipnja, Sao Paulo

B1 - C2

29. lipnja, Salvador

C1 - trećeplasirani A ili B

POLUFINALE

2. srpnja, Belo Herizonte

A1 / trećeplasirani B ili C - A2 / B2

3. srpnja, Porto Alegre

B1 / C2 - C1 / trećeplasirani A ili B

ZA 3. MJESTO

6. srpnja, Sao Paulo

FINALE

7. srpnja, Rio de Janeiro

Linker
24. travanj 2024 19:31