Sportske novosti
PIŠE ROBERT ŠOLA

CRISTIANO RONALDO VIŠE NIJE DRUGI NAJBOLJI IGRAČ SVIJETA? Neymar je prvi koji igrama doista ugrožava Messija

Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 06. travanj 2017. 11:14

Kada igraš u momčadi s Leom Messijem teško se imaš pravo nadati bilo kakvom individualnom trofeju. Sjetite se samo 2010. godine. Andres Iniesta igrao je fantastično, odveo je Španjolsku na krov svijeta, zabio je pogodak odluke u finalu Mundijala, ali u izboru za Zlatnu loptu osvojio je drugo mjesto. Messi je jednostavno bio bolji, bio je najbolji igrač Barcelone i to su igrači i treneri u svijetu tako i honorirali.

Glavni protiv PSG-a

Neymar sličnu priču živi u Barceloni već drugu sezonu, s tim da je Brazilac napravio nešto što Iniesta nije uspijevalo. Neymar je naime po onome što pruža na travnjaku doista možda i najbolji Barcelonin igrač već drugu sezonu, bolji, ili barem ravnopravan čak i nedodirljivom Messiju. Znamo da nogomet ima u malom prstu, nema toga što ne može napraviti s loptom, ali brzina i nadasve moć koju iskazuje u prodorima po desnoj strani terena gledateljima doslovno uzimaju dah. Neymar radi ono što je Messi radio prije sedam, osam godina kada je osim driblinzima i genijalnošću navijače osvajao i brzinom i okomitošću. Kada je trebalo dostići 4:0 prednost PSG-a Neymar je bio glavni na sceni, rastrčan, moćan i ubojit. Za to vrijeme Messi je stao u drugi red... Nije iskazivao moć, a bez nje utakmice na takvoj razini teško možeš riješiti čak i kada se zoveš Messi.


Neymar - Magic Dribbling Skills 2016-17 -HD by matchday

Osim Messijeve karizme koju Neymar ni izbliza još nije stekao, problem mu je i statistika. Ove je sezone u 36 utakmica zabio ‘skromnih’ 15 golova, u 24 nastupa u Primeri tek je devet puta zabio. Samo za usporedbu, Messi je u 40 nastupa zabio 41 gol, 25 u Primeri. I dok će god statistika biti takva, jasno je da Brazilac ne može ući u pravu utrku s Argentincem kada se bira najbolji nogometaš Barcelone, ili svijeta.

Postoji, međutim, i logično objašnjenje zašto Neymar zabija manje nego što bi po prikazanim igrama trebao. Brazilski majstor doslovno ‘gilja’ po terenu, često je u obrani, po utakmici napravi desetak sprinteva dugih i po 50-ak metara, tako da u samoj završnici nema dovoljno svježine ni koncentracije izvesti udarac na jednako vrhunskoj razini. K tome, koliko god Messi i Neymar bili veliki prijatelji, koliko god mu Messi zna prepustiti izvođenje jedanaesteraca, toliko puta Neymar ostaje bez prigode izvesti slobodan udarac u opasnoj zoni ili dobiti loptu od suigrača kada oni trebaju birati između njega i Messija. Naravno, Argentinac je i dalje taj koji je prvi na štihu. To je tako i tako će biti još neko vrijeme ili kako dosta nogometnih znalaca zna reći, tako će biti dok god Messi ne odluči da je vrijeme prepustiti prijestolje Neymaru. Surez je sjajan centarfor, ali nije ta igračka klasa.


When Neymar played futsal by melhoresvideospt

Pristao biti drugi

Brazilac je, dakle, zabio prvih 100 golova za Barcelonu u 178. nastupu. Koliko će mu trebati za sljedećih 100 ovisit će o nekoliko stvari, ali najviše ipak o Messiju. Dok god on ima privilegij na odmaranje u obrambenoj fazi utakmice, Neymar će morati dodatno raditi za momčad. A znamo što to znači...

Katalonski sport se povodom 100. pogotka Neymara u Barcinom dresu raspisao o tome da je Brazilac drugi najbolji nogometaš svijeta u ovom trenutku, a ne Cristiano Ronaldo. Nije to, međutim, ključno za Barceloninu budućnost. Mnogo je važnije pitanje do kada će Neymar pristajati na ulogu drugog u momčadi, jer očito da je ima sve što igraču treba da se popne na sam tron. Messi je dvije godine čekao da je Ronaldinho skloni u stranu, ali Argentinac je postao prvi s 20, Neymar već ima 25. Za sada, međutim, ulogu drugog u svlačionici prihvaća širokog osmijeha, što je sjajna stvar i za Barcelonu, ali i za mnoge nogometne zaljubljenike, jer Messi i Neymar zajedno u momčadi doista su tandem koji pruža sve lijepo što nogomet može donijeti. Neymaru je - barem za sada - to očito važnije od individualnih naslova. Što je dokaz da nije samo odličan igrač...

Linker
19. svibanj 2024 19:50