Jakov Prkić/CROPIX
REKONSTRUKCIJA

Crna prognoza kladionica: Hrvatska ispada u skupini, Španjolska osvaja Euro!

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 03. lipanj 2012. 16:23

Kladionice i Vatreni ne idu ruku pod ruku, velike najave i iščekivanja Slavena Bilića i hrvatskih reprezentativaca bookmakeri ne shvaćaju ozbiljno.

Kad prođete 22 kuće koje spadaju među najozbiljnije na kontinentu u toj branši, rezultat ne nudi nikakvo ohrabrenje, Hrvatska je tek na 11. mjestu favorita, a po tim kalkulacijama neće niti proći skupinu, ostat će iza Španjolske i Italije. Jedino Republika Irska kotira lošije.

Srećom, svako Prvenstvo ruši prognoze i baca najave naglavce, nema reprezentacije koja se ne nada da će baš ona biti 'dark horse’. Kad je Grčka mogla osvojiti Euro, Rusija 2008. stići do polufinala..., zašto ne živjeti u pozitivnom iščekivanju.

Hrvatska je za mnoge kladionice poput Zadra u HNL-u, tek nešto iznad Dinama u Ligi prvaka. Tko se usudi staviti da će Srna i društvo u Kijevu 1. srpnja podignuti pobjednički pehar guraju mu pred nos itekako primaljiv koeficijent, za jedan uloženi euro dobit će 56 ili barem 50.

Španjolsku ponovno vide prvakom, što bi bio ekstra pothvat jer tri velika natjecanja zaredom u šest godina nikad nitko nije osvojio. Njemačka figurira kao partner u završnom dvoboju. Pod broj 2 je da će finale igrati Njemačka i Nizozemska, što se na Euru dosad nije dogodilo.

Njemački reprezentativac Mario Gomez vodi ispred Van Persiea i Cristiana Ronalda u kategoriji “najbolji strijelac EP-a”. Nikica Jelavić je u prosjeku na 21. mjestu. Ima na toj listi i igrača koji nisu na popisima izbornika, tako i naši Petrić, Klasnić i Kalinić. Neki se izgledi daju Niki Kranjčaru (koeficijent 100), dok Ivica Olić varira od 65 do 265, ali je još uvijek bolji od Robbiea Keanea.

Zanimljivo, najveće su varijacije u procjeni Marija Mandžukića. Dok mu jedni daju koeficijent 50, po čemu je u rangu Inieste, Van der Vaarta, Özila..., za druge je na njega omjer 1:303.

Gomez je i pravo ime za strijelca posljednjeg gola u finalu, zatim Španjolci Llorente i Torres te drugi član Elfa Klose. Paddy Power, koji je istaknuo tu opciju, ipak je dao kurtoazne šanse i Hrvatima. Da će Nikica Jelavić biti taj koeficijent je 100, on stoji kao 36. mogućnost, na Niku Kranjčara 200, a na Luku Modrića 250.

Zanima vas tko će biti najbolji igrač u Poljskoj i Ukrajini? Po kladionicama Mesut Özil. Turčin u dresu njemačke reprezentacije drži vrh, koeficijent mu se kreće od 8 do 14, onda su tu Iniesta, Xavi, Van Persie... 50. je Luka Modrić (66 do 150).

Na listi je i Nikica Jelavić, hrvatski centarfor zauzima 61. mjesto.

Osim ovih standardnih, u igri su i razne druge rubrike, primijerice tko će dobiti najviše kartona, gdje Vatreni zauzimaju deveto mjesto, Nizozemska prvo, Francuska drugo, od njih se očekuje da će igrati veći broj utakmica.

No, kad nam već ne ide u pozitivnim kategorijama, mnogo “bolje” stojim u negativnim. Ako pitate kladioničare tko će zabiti najmanje golova, prvo će kazati Republika Irska, potom Češka i na trećem mjestu Hrvatska. Koeficijent na naše je devet, po tome su im predviđanja za trunku manje obećavajuća nego Grcima. A oni, kao što znate, nipošto nisu poznati po golijadama. Takva najava posebno loše zvuči ako se gleda iz konteksta skupine. Naime, nakon B, upravo se očekuje da će u našoj C biti mnogo pogodaka.

Linker
22. rujan 2024 17:25