StoryEditor
 Damir Krajac / CROPIX
INTERVJU ZA SN

DA SAM U DINAMU, NE BIH POTPISAO UGOVOR! Vratar Modrih na posudbi objašnjava zašto je prvi pristao na smanjenje plaće i je li mu svlačionica zamjerila

DINKO HORKAŠ Dinamov vratar na posudbi u mostarskom Zrinjskom prvi je modri senior koji je potpisao aneks za smanjenje plaće
Autor: Davorin OlivariObjavljeno: 07. travanj 2020. 19:37

Dinko Horkaš, vratar Dinama na posudbi u mostarskom Zrinjskom bio je prvi Dinamov senior koji je potpisao aneks ugovora o smanjenju plaća. Kako se na to odlučio?

- Iskreno, ne znam jesam li prvi ili nisam. Mog agenta su iz Dinama kontaktirali vezano za tu situaciju, objasnili mu sve i onda je on mene kontaktirao, prenio sve, te sam potpisao taj aneks - kaže nam Horkaš u uvodu.

Neki kažu da je vama bilo lako jer ste na posudbi? Biste li potpisali da niste na posudbi? Što mislite, je li vam netko od Dinamovih igrača koji nisu potpisali nešto zamjerio?

- Je li bilo lako ili ne, to uopće nije bitno, situacija je takva da imam dugoročni ugovor, da je moja budućnost Dinamo, da sam u klubu 10 godina i meni je to bilo jedino normalno i ispravno. Da sam bio u klubu, imao bih svoj osobni stav koji je isti kao i sada. Međutim, tada bih bio dio grupe, a grupu su predstavljali kapetan Ademi i nekoliko starijih igrača. Tada bi se složio s onim što misli momčad. Nogomet je kolektivni sport i to tako treba i gledati. Ne vjerujem da bi mi netko nešto zamjerio, nisam bio u situaciji da sam dio trenutne momčadi i nisam bio u komunikaciji s ostalim igračima.

Kako generalno gledate na tu situaciju oko smanjenja plaća? Igrači na cijelom Globusu uglavnom pristaju na smanjenje?

- Generalno je smanjenje plaća realno. Moje mišljenje je da je to ipak u domeni uprave jer mi igrači smo proizvođači na terenu, a uprava se brine o likvidnosti kluba. Vjerujem da klub želi zadržati likvidnost za sljedeće razdoblje od 2-3 godine i supstancu mladih igrača jer klub realno živi od prodaje igrača.

Kakva je situacija u Mostaru, nagađa li se kad bi se moglo nastaviti prvenstvo BiH?

- Situacija je za sada nepoznata, ne zna se kad bi se prvenstvo moglo nastaviti. Osobno, jako mi je žao zbog ove situacije. Konačno sam dobio šansu braniti na prvoligaškoj razini, odlično sam odradio pripreme. U tri utakmice primio sam samo jedan pogodak, u prvom kolu bio igrač utakmice i u idealnih jedanaest kola. U klubu je struka bila zadovoljna, također javnost i navijači tako da mi je osobno ova situacija odnijela vjerujem puno lijepih trenutaka, ali idemo dalje. Moj slogan jest “samo jako, nema labavo”.

Što mislite koliko će na vas utjecati ova stanka, dugo vas neće biti među vratnicama? Kako uopće takve stanke djeluju na profesionalce?

- Stanka je loša stvar ako je duža od mjesec dana. Vjerojatno će ova biti i duža i trebat će sigurno odraditi mini ciklus od petnaest priprema da se uđe u ritam utakmica. Nikada nisam imao ovakvu situaciju, nije ovo samo prekid treniranja i tjelesnih aktivnosti, ovdje se radi i o mentalnim problemima, poneki igrači su odvojeni od obitelji, netko je možda ostao bez svojih najmilijih, puno je tu stresnih situacija i ništa više neće, bar u dogledno vrijeme, biti isto.

Mislite li se nakon isteka posudbe u ljeto vratiti u Dinamo?

- Teško je prognozirati kako će se sve odigrati! Moj prijatelj Ivan Brkić vraća se nakon teške ozljede i operacije u trenažni proces, hoće li biti spreman od ljeta, ne znam. Vjerojatno će to biti u sferi medicinske odluke, tako da je vrlo teško prognozirati hoću li i od ljeta ostati u Zrinjskom. Kad se radi o Dinamu, planove radi klub, ja mogu samo imati želje i nadanja. Objektivno, očekivao sam debi prošlo ljeto kad je Zagorac bio ozlijeđen, Livaković je branio svaka tri dana. Zašto se to nije dogodilo ne znam, ali tako je kako je! Svako zlo za neko dobro, mislim da će mlađi igrači poput Gvardiola, Marina, Đire, Ćuže i mene vjerojatno u budućnosti dobivati veću minutažu s obzirom na to da Dinamo živi od prodaje mladih i talentiranih nogometaša. U prošlosti se pokazalo da najveći profit dolazi iz omladinske škole Dinama - zaključio je Horkaš...

Otkad je policijski sat, treniramo doma

Kako vi u ovo vrijeme održavate formu? Trenirate li kod kuće ili imate neku mogućnost otići na individualne treninge na svježi zrak?

- Dok nije bilo potpune zabrane kretanja, Luis Ibanez, moj prvi susjed, i ja odrađivali smo treninge u prirodi, koji put bismo otišli i na travnjak na stadion, ali od kada je uveden policijski sat treniramo isključivo doma po programu kondicijskog trenera.

 

Linker
17. lipanj 2020 12:13