Screenshot / Instagram
NOVI POČETAK

'DA, ZVAO ME HAJDUK, ALI EVO ZAŠTO SAM SE ODLUČIO ZA BILIĆA!' Igrač koji je davno označen kao nasljednik Modrića: 'Hvala Goranu Ivaniševiću...'

FILIP KROVINOVIĆ Hrvatski veznjak otišao je na posudbu iz Benfice kod Slavena Bilića
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 11. srpanj 2019. 11:28

Filip Krovinović treći je hrvatski nogometaš kojega je u klub koji trenira doveo Slaven Bilić. Vedrana Ćorluku svojevremeno je doveo u Lokomotiv, Nikicu Jelavića u West Ham, eto sad i Krovinovića u West Bromwich Albion. Brzo se to sve odvilo, Krovinović je iz Benfice stigao na posudbu, potpisao ugovor u Birminghamu i priključio se momčadi na pripremama u Španjolskoj.

- Oni se pripremaju već tjedan i pol dana, ali radio sam ja individualno čitavo vrijeme, pripremao sam se sam, neću zaostati - javio se Krovinović iz Španjolske i prenio prve dojmove iz West Broma.

Vrhunski doček

- U klubu su me sjajno prihvatili, moram priznati da i nisam očekivao takvu atmosferu. Dočekali su me kao da sam s njima već 100 godina, svi, od oružara, suigrača, trenera, svi su me vrhunski primili. Baš sam oduševljen ovim prvim danima, osjećam se odlično, vjerujem da će tako biti i dalje.

Kako je uopće došlo do njegova dolaska u Englesku, kako je ta priča počela?

- Jednostavno, poklopili su se interesi tri strane. WBA i trener Bilić su me željeli, ja sam hito doći u Englesku, Benfica je također bila za tu opciju i brzo smo se dogovorili. Pričao sam sa Slavenom Bilićem, tu su i njegovi pomoćnici Računica i Butorović, poželio mi je dobrodošlicu, rekao da se opustim i da ozbiljno računa na mene. Nismo još razgovarali o konkretnim idejama, o poziciji na kojoj me vidi, ali na treningu zasad igram u sredini, malo ‘desetka’, malo ‘osmica’, to su uloge koje mi najbolje odgovaraju. Ma kažem, sve je na početku super, smatram da će se odluka o dolasku u WBA pokazati ispravnom.

Ono što treba naglasiti, došao je na posudbu. Ali WBA nema pravo niti obvezu otkupa ugovora od Benfice, što znači da bi se na kraju sezone Krovinović opet mogao vratiti u Lisabon?

- Tako je, nema WBA opciju otkupa, međutim ne mora to ništa značiti. Ako budem dobro igrao, ako se nametnem treneru i dokažem u engleskom nogometu, tko kaže da me WBA možda neće otkupiti. Pogotovo ako izborimo Premiership, što je cilj ove sezone. Ambicije su nam premierligaške, prošle sezone bio je klub blizu, sad vjerujemo da ćemo uspjeti. Ne razmišljam u ovom trenutku o Benfici, ni hoću li se tamo vratiti, već samo da se što bolje pripremim za napornu sezonu u Engleskoj i da budem važan igrač sadašnjeg kluba u borbi za promociju. Za sve ostalo ima vremena.

Postojala je opcija Hajduka

Osim WBA-a bilo je još interesenata, spominjao se i splitski Hajduk. Jesu li doista Splićani htjeli Krovinovića na posudbu?

- Da, postojala je ta priča oko Hajduka, a onda se pričalo i o Guimaraesu, o AEK-u, međutim nakon razgovora s obitelji, mojim prijateljem i menadžerom Marjanom Šišićem, s klubom, zaključili smo da je WBA najbolja opcija. I, eto me u Engleskoj.

Puno sreće Joau Felixu

Njegov donedavni suigrač iz Benfice Joao Felix otišao je u Atletico za 126 milijuna eura. Očekivano ili ipak neočekivano?

- Pa, nema se tu što puno reći. Dečko je odigrao odličnu polusezonu, otišao za veliki novac, Atletico je toliko platio za njega i to je činjenica, a ja mu želim puno sreće u daljnjoj karijeri.

Je li bilo malo ljutnje ili razočaranja što u Benfici nakon teške ozljede koljena nije dobio pravu šansu, s obzirom da je prije te ozljede bio vrlo važna karika momčadi sa stadiona Luz?

- Tko se ljuti, tuti fruti, haha. Što bih se ljutio, nema razloga, tako je to u nogometu. Doveo me u Benficu jedan trener, imao je povjerenja u mene, baš kad sam se počeo vraćati nakon ozljede došao je drugi trener s drugačijom idejom i vizijom. Tu me nije previše bilo i odlučio sam otići. Sve je to normalno, a nitko ne zna što nosi budućnost, gdje ću biti za godinu, dvije, tri...

Čeka ga zahtjevna liga, nogomet koji vrlo često nije baziran na tehnici i talentu, već više na snazi i fizici?

- Svjestan sam što me ovdje čeka, znamo svi kakav se ovdje igra nogomet, međutim nemam s time problema. Baš naprotiv, mislim da bi u takvoj ligi moja tehnika i moj način igre mogli biti prednost, jer nema puno takvih igrača. A duela se ne bojim, nikad nisam od njih bježao, pa neću ni sad. Radujem se izazovu koji nosi igranje u Engleskoj, Premiership je možda i najjača liga svijeta, ali ni Championship ne zaostaje puno.

Najveći rival njegova sadašnjeg kluba, Aston Villa, izborila je Premiership, neće osjetiti čar velikog gradskog derbija.

- Možda se susretnemo u nekom Kupu. Inače, čuo sam se već s Lovrom Kalinićem koji je u Aston Villi, kad dođem u Birmingham ćemo se i vidjeti, porazgovarati.

November 5, 2017 - Guimaraes, Guimaraes, Spain - Benfica's Croatian midfielder Filip Krovinovic during the Premier League 2017/18 match between Vitoria SC and SL Benfica, at Dao Afonso Henriques Stadium in Guimaraes on November 5, 2017., Image: 354700511, License: Rights-managed, Restrictions: * France Rights OUT *, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Zuma Press - News
Profimedia, Zuma Press - News

Nakon njegova dolaska u WBA izašla je u medijima i izjava Gorana Ivaniševića koji je rekao da je “Krovinović veznjak nalik Modriću, koji je bio ozlijeđen i imao puno nesreće, ali je odličan igrač”.

- Vidio sam, ako je Ivanišević doista tako lijepo pričao o meni, onda mu puno hvala. Znam da je veliki fan West Bromwicha, dat ću sve od sebe da zadovoljim i njega i sve druge naše navijače, da zajedno proslavimo plasman u Premiership idućeg ljeta. Momčad nam je kvalitetna, tu je Gibbs iz Arsenala, Livermore iz Tottenhama, Velšanin Robson-Kanu... A vjerojatno ćemo se u ovom prijelaznom roku još i pojačati, tako da ne sumnjam da ćemo u sezonu krenuti s puno optimizma i realnim šansama da ostvarimo cilj.

PARIS, FRANCE - OCTOBER 27: Goran Ivanisevic, Coach of Milos Raonic during practice ahead of the Rolex Paris Masters at AccorHotels Arena on October 27, 2018 in Paris, France. (Photo by Justin Setterfield/Getty Images)
Justin Setterfield/Getty Images

Naravno, uza taj momčadski cilj i želju za plasmanom u Premiership, Krovinović ima i privatni cilj.

- Prije svega želim biti zdrav, da me zaobiđu ozljede. Sad sam fizički odlično, ne osjećam posljedice te teške ozljede i operacije, kad prođem pripreme bit ću potpuno spreman. Nadam se da ću tada imati kontinuitet, to je ono što mi najviše treba, a onda svojim igrama zaintrigirati izbornika i doći u krug reprezentacije. Ta nesretna ozljeda zaustavila me na tom putu, međutim, vjerujem kako ću baš u Engleskoj napraviti iskorak u karijeri i ostvariti i taj san.

Linker
18. travanj 2024 19:39