Luka Pršo
 društvene mreže
SLAVNI ROĐAK

'DADINA PRIČA JE INSPIRIRAJUĆA, A ŽELJA MI JE POPITI KAVU KOD MOG IDOLA VIDUKE U ZAGREBU' Rođak 'zlatnog repića' Vatrenih koji je igrao za Bayern

LUKA PRŠO Mladi veznjak Olimpije rođeni je Australac, igrao je u minhenskom Bayernu i Dinamu, ima i hrvatsku putovnicu, a sada je reprezentativac Australije U-20
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 11. travanj 2020. 09:54

Kad igraš nogomet, a prezivaš se Pršo, prva asocijacija je - Dado. Zlatni Repić, Hrabro Srce. No, naišli smo u bespućima interneta na zanimljiv razgovor s Lukom Pršom (19), veznjakom Olimpije, rođenim Australcem, koji je igrao u Bayernu i Dinamu, ima našu putovnicu... I k tome je rođak sjajnoga Dade.

Prošloga ljeta potpisao je za Ljubljančane, trenirao i s prvom momčadi, očekuje da bi mogao iduće sezone zaigrati i ozbiljnije za prvu momčad, a vidi se u reprezentativnom dresu - Australije.

Bez prave šanse

Pronašli smo ga nakon klasičnog korona-treninga. Luka, Dadin rođak, ispričao nam je tu zanimljivu priču. Ne samo da se preziva Pršo, nego korijene vuče iz Modrićeva Zatona Obrovačkog.

- Moj otac je rodom iz Zatona Obrovačkog. Njegov otac Budimir Pršo je u rodbinskoj vezi s Dadinim ocem. Moja majka je Australka, a otac je došao u Australiju kad je imao 20 godina. Ja sam se tamo rodio, u Sydneyju - govori Luka, kojega prezime Pršo, naravno, prati od prvih nogometnih dana.

GLASGOW, UNITED KINGDOM - NOVEMBER 02:  Dado Prso of Rangers screams after missing a goal scoring chance during the UEFA Cup group A  match between Rangers and Maccabi Haifa at Ibrox stadium on November 2, 2006 in Glasgow, Scotland.  (Photo by Jeff J Mitchell/Getty Images)
Jeff J Mitchell/Getty Images

Priznaje, Dadina nogometna i životna priča ostavila je traga i na njegovim razmišljanjima.

- Njegova životna priča je sigurno impresivna i dala mi je inspiraciju, pokazala da ako si uporan, vrijedan i pošten, možeš uspjeti. Dado je ostavio jako dubok trag u hrvatskom nogometu i gdje god je igrao, upravo zbog tih osobina. Zvali su ga Hrabro Srce s razlogom.

S rođakom Dadom nije u kontaktu.

- Ne, ne čujem se s Dadom, iako bih to jako volio. Svjestan sam Dadine prošlosti i svega što je uradio u nogometu, ali ja imam svoj put i ne mogu nositi nikakav teret, to je jednostavno moje prezime.

A Luka je u Europu došao već s 12 godina. I to, ni više ni manje nego u Bayern.

- S 12 godina sam bio na probi u Bayernu. Dopalo im se što su vidjeli i poslije toga cijela obitelj je preselila u Njemačku. Tako je počeo moj nogometni put u Europi. Nakon pet-šest mjeseci odgovorni ljudi u Bayernu su nam rekli da me ne mogu registrirati, jer sam maloljetan i nemam europsku putovnicu. Onda je moj otac odlučio da me povede sa sobom i obitelji u Englesku. Otac je dobio poslovnu ponudu iz Engleske i nije ju želio odbiti, tamo sam bio na probi u Southamptonu, šest tjedana. Prihvatili su me pa sam ostao u Southamptonu skoro dvije godine, ali me opet nisu mogli registrirati, iako sam redovito igrao utakmice. Bio sam na nekoliko turnira, tamo su me primijetili neki skauti i preporučili da bi za moju karijeru bilo najbolje da dođem u Dinamo.

LEIRIA, PORTUGAL - JUNE 17:    Fussball: Euro 2004 in Portugal, Vorrunde / Gruppe B / Spiel 12, Leiria; Kroatien - Frankreich ( CRO - FRA ); Jubel nach dem 2:1 durch Dado PRSO / CRO 17.06.04.  (Photo by Christof Koepsel/Bongarts/Getty Images)
Christof Koepsel/Bongarts/Getty Images

Stigao je u Maksimir u prosincu 2016., ušao u generaciju koja danas čini dobar dio juniorske momčadi u Ligi prvaka. Antonio Marin, Edin Julardžija, Tomislav Krizmanić, Niko Janković, Roko Jurišić, Tin Hrvoj... Bio je u toj generaciji njim i “odbjegli” Ajdin Hasić.

- Nakon nekoliko tjedana proba u Dinamu su mi rekli da ću potpisati stipendijski ugovor. Dinamo je veliki klub i bilo mi je izuzetno drago što mogu postati član takvog kluba. No, što se tiče mog ostanka u Dinamu, nisam dobio pravu šansu da pokažem što znam i odlučio sam otići. No, i dalje imam puno prijatelja u toj generaciji koja sad Ligu prvaka i izuzetno mi je drago zbog njih i njihova uspjeha. Nadam se da će nakon ove stanke odigrati tu zaostalu utakmicu protiv Benfice i, naravno, pobijediti.

Australski poziv

Luka je izraziti ljevak, a u Australiji je igrao na raznim pozicijama, najviše u sredini terena.

- U Australiji sam imao privilegij da budem u odabranoj momčadi s najboljim dečkima u državi New South Wales. Tamo sam proveo pet godina. Sad imam i hrvatsku i australsku putovnicu, u Australiji sam rođen i od njih sam dobio poziv da igram za reprezentaciju U-20 što je za mene velika čast.

Znači, Australija ispred Hrvatske, a ispred rođaka Dade - Mark Viduka?

- Oh, Mark Viduka. Veliki igrač i moj idol dok sam bio dijete i odrastao u Sydneyju. Bio bih zadovoljan i s polovicom onoga što je Viduka ostvario u karijeri. Znam da Viduka ima Coffee Shop u Zagrebu i nadam se da ću jednom s njim popiti kavu.

Za kraj je još jednom ponovio da bi volio čuti i pokoji savjet rođaka Dade.

- Nažalost, ne čujem se s njim, ali naravno da bi bilo iznimno važno čuti i dobiti savjet od takvog čovjeka i igrača.

Linker
24. travanj 2024 13:58