REUTERS
OPAKE PRIPREME

DALIĆ SE NE IGRA SKRIVAČA! VATRENI NISU NIKAD IMALI JAČE 'GENERALKE' ZA NEKO PRVENSTVO Prvo s Brazilcima u Engleskoj, a onda Afrikanci u Osijeku

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 29. prosinac 2017. 11:59

Hrvatska će 2018. prije Mundijala odigrati - Mundijalito. Imat će jedan od najjačih pripremnih ciklusa pred neko veliko natjecanje, malo svjetsko prvenstvo začinjeno latino-štihom. Čista suprotnost u odnosu na neke prethodne prakse. Zlatko Dalić je hrabar, ne boji se izazova i potvrđuje da Vatrene sprema za velika djela. Radni slogan mogao bi biti “Jesmo ili nismo”.

Dok su uoči Francuske 2016. Kockasti odmjerili snage s Izraelom, Mađarskom, Moldavijom i San Marinom, HNS u ovom trenutku ima dogovorene oglede 23. ožujka u Miamiju s Peruom, četiri dana kasnije u Arlingtonu s Meksikom, u zadnjoj su fazi razgovori o tome da krajem svibnja ili početkom lipnja u Engleskoj odmjere snage s Brazilom, što je zbog imena rivala posebno atraktivno, da bi za 9. lipnja bila planirana generalka: izbornik Zlatko Dalić želi da ona bude u Hrvatskoj, i to, po svemu sudeći, u Osijeku, a prvi je pick - Senegal. Vatreni za Rusiju lete 11. lipnja, a prije no što se smjeste u kampu Šumska rapsodija proći će sito. U tim će utakmicama moći odagnati posljednje dvojbe o tome koji će igrači izboriti vizu među 23.

Ronald Gorsic / CROPIX
CROPIX

Hrvatska A vrsta triput je odmjerila snage s Brazilom, a jednom, 1996, to su u Manausu učinile B momčadi. Vatreni još čekaju prvu pobjedu, pa evo im šanse. No Kanarinci su opet jaki i bit će među favoritima Svjetskog prvenstva. Kako je finale Lige prvaka u Kijevu 26. svibnja, vjerojatno neće zaigrati svi najbolji igrači, no i s pokojim izostankom ta će utakmica biti test za posebne analize. Eto, u osmini finala Lige prvaka igraju Real i PSG. Modrić protiv Neymara, tko će dalje, a čija će sudbina biti prijateljski susret nacionalnih vrsta? Možda ovaj put nijedan neće do završnice...

London ili Liverpool

Izbornik Zlatko Dalić je zbog Argentine želio reprezentacije iz Latinske Amerike, pred vratima sad stoje čak tri, sve jedna bolja od druge. Izbornik, koji se trenutačno odmara u Livnu, nije krio aspiraciju za snažnim rivalima, govorio je da na Argentinu želi s Brazila, a ne s Gibraltara. Iako je to faza “projekta Rusija” u kojoj su noge igrača najteže, baš na kraju prvog ciklusa, predviđenog za stjecanje i održavanje kondicija, pa ne treba očekivati najbolji nogomet, izbornika to ne brine jer - kako našima, tako i njima. Njegova je teza da nema bolje pripreme za Mundijal od Brazila.

Zagreb, 091117. 
Stadion Maksimir.
Utakmica dodatnih kvalifikacija za plasman na Svjetsko prvenstvo u Rusiji 2018., Hrvatska - Grcka. 
Na fotografiji: Slavlje nogometasa nakon gola.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Dvoboj s momčadi koju vodi u Europi malo poznat Tite (a s Dalićem ga veže da je i on, ranije, bio trener Al Aina, u kojem je hrvatski izbornik napravio najveće rezultate) praktički je dogovoren, pitanje je tek gdje će se igrati, u Londonu na Stamford Bridgeu, u Liverpoolu na Anfield Roadu ili na nekom trećem engleskom stadionu. Ako bi kojim slučajem ovaj plan propao, HNS-u ostaje Saudijska Arabija, koja je poslala ponudu i tako službeno potvrdila da želi odmjeriti snage s Vatrenima.

Savršen test

Senegal je meta za generalku, posljednju provjeru reprezentacije pred početak Svjetskog prvenstva. Uoči puta u Rusiju Kockasti će najvjerojatnije u Osijek, tako bi HNS vratio Slavoniji što je uzeo kvalifikacijskim ogledom s Finskom. Prije Brazila u Gradskom vrtu pao je Mali sa 2:1, to je bila odlična proba za Kamerun, koji je matiran sa 4:0 u Manausu, a Ivan Perišić golom je najavio da će u sljedeće dvije godine biti prvo ime nacionalne vrste. Do tada ga se prizivalo kao kišu u sahari. Pa je, baš kao u pustinjama, krenula bujica...

Dalić bi rado Senegal jer igra na Svjetskom prvenstvu, riječ je o reprezentaciji odličnih igrača poput Manea iz Liverpoola, Keite Baldea iz Monaca, Sakha i Kouyatea iz Westa Hama... Bio bi savršen test za Nigeriju, s kojom otvaramo nogometni bal 16. lipnja u Kalinjingradu. Ako se ne poklope interesi, u kombinaciji su i Kamerun, Burkina Faso i Gana. U svakom slučaju, netko iz Afrike stiže!

Linker
14. travanj 2024 10:03