Zlatko Dalić
 Damir Krajac / CROPIX / CROPIX
OPERACIJA TUNIS

DALIĆ UOČI POVRATKA U VARAŽDIN: 'ŽELIMO DA HRVATSKA IGRA U SPLITU!' Komentirao i situaciju koju nitko nije očekivao: 'Sve ću riješiti na svoj način'

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 10. lipanj 2019. 21:04

Pred hrvatskom publikom Zlatko Dalić ima vrlo dobar učinak, dobio je Grčku i Španjolsku u Zagrebu, Senegal i Wales u Osijeku, Jordan u Rijeci, a remizirao s Englezima na Rujevici. Niz želi nastaviti s Tunisom iako je pred novinarima priznao:

- O njima nisam razmišljao, sav fokus bio je na Walesu. Uživat ćemo u nogometu i napraviti spektakl.

U kadru ima 23 igrača koji su se okupili u ponedjeljak navečer u hoteli Capital.

- U Varaždin idemo svi, kompletna ekipa koja je bila u Osijeku. Nadam se dobroj igri i pobjedi. Raspoložen je odlično, ja sam pogotovo sretan, uspjeli smo odraditi Wales, a bio je velik pritisak i sad ćemo imati mirno ljeto – komentirao je izbornik te dodao:

- Pokušat ću dati šansu svim igraćima koji su bili na pripremama jer su je zavrijedili, deset dana su kvalitetno radili, bili ozbiljni i profesionalni. Cilj mi je za ovaj ciklus završe s ponekom minutom u reprezentaciji.

O sastavu će konačno odlučiti pred sam susret. Kako ima 23 imena, a pravo na šest zamjena, na terenu će ih moći biti 17. Realizirali li plan, šestorica koji su nastupili s Walesom bit će samo nazočni u Varaždinu, a neće igrati. Ne bude li promjene, ideja mu je da od prve minutu istrče Modrić, Perišić, Kovačić, Lovren i Vida. Na vratima će biti Lovre Kalinić, kasnije vjerojatno i Simon Sluga.

Još jednom se osvrnuo na Wales

- Potpuno sam zadovoljan, rekao sam da me ne zanima ljepota nego samo tri boda. Ako već seciramo igru, tih zadnjih 15 minut malo brine, kad smo primili gol, pa samo imali borbu, bila je panika i to treba izbjeći. Morali smo dati treći pogodak i sve ranije riješiti. To nam baš nije pasalo, svima nama na klupi i tribinama. Imali smo kontrolu utakmice i dobro igrali, možda smo počeli rano misliti da je gotovo. To je još jedan dokaz da moramo svih 90 minuta biti maksimalni, kad smo primili gol uvukla se nervoza i s time nisam zadovoljan. No, bila je teško igrati, osjetilo se energetsko pražnjenje.

Livaković i Barišić su opravdali povjerenje.

- Veseli me pojava igrača koji mogu biti alternativa. Livaković je pokazao kvalitetu koju je demonstrirao cijelu godinu, branio jako dobro i spasio nas. Brekalo je igrač budućnost koji može igrati i lijevo i desno. Radili smo sedam dana i odmah smo puno bolja momčad. Benković sigurno može biti alternativa Vidi i Lovrenu. Pašalić je bio dobar na treningu, na utakmici je imao pogreške što je stvorilo kod njega nesigurnost. Žao mi je što nije bilo Vlašića. Htio bih da se čim više igrača pojavljuje, da ne ovisimo o jednom ili dvojicu, da nećemo morati strahovati ako netko nedostaje tko će ga zamijeniti. Želim mlade koji nose novu energiju, snagu i motivaciju. Ima mjesta i kritikama, ali sad nije vrijeme za kritike.

Brekalo, Benković i Halilović priključuju se mladima već u srijedu u Puli.

- Dogovorili smo da igrači ostanu za Tunis i odmah igraju za mladu protiv Danske. Imamo sjajnu generaciju, imaju jako teško skupinu, puno ovisi o susretu s Rumunjima, no mogu se nositi s Englezima i Francuzima. Svi želimo da odu na Olimpijske igre, oni ti mogu. Svima bi nam to značilo jako puno.

Ćaleta-Car?

- Svatko od nas donosi svoje odluke, tako i Duje Ćaleta-Car. Sve probleme koje imam i stvari koje se događaju riješit ću na svoj način, bez stresa, medija i panike.

Ponovio je da želi Mađare u Splitu.

- Volio bih da se igra u Splitu, ali ne odlučujem ja. Ako se to ostvari super, ako ne Osijek će nas opet dočekati široke ruke. Hvala Osijeku. Naš je uspjeh i sreća što za utakmice karte kupuju djeca. Zato je moj cilj da se igra u Splitu jer bio bi pun Poljud, i da prima 100.000 ljudi bio bi pun. Orilo bi se "Hrvatska, Hrvatska“, ne bojim se to reći.

Na kraju je evocirao emocije na Rusiju jer upravo 11. lipnja prošle godine stigli su tamo na Svjetsko prvenstvo.

- Godinu dana je proletjelo. Stalno govorim kad predstavljam knjigu - nikad to neće proći. I sad kad to pričam naježim se. Hrvatska mora obilježiti te dane, to je povijest. Ne možemo živjeti od stare slave, ali moramo znati uživati u tom trenutku, cijela država, ne samo ja. Što se mene tiče, te će me emocije držati cijeli život.

Linker
04. svibanj 2024 02:32