Foto: Matija Djanjesic / CROPIX
OSTVAREN AMERIČKI SAN

DANAS PADA JEDAN OD NAJZANIMLJIVIJIH TRANSFERA HNL-A OVE GODINE Igrač Rijeke mijenja nekadašnju veliku zvijezdu Barcelone!

RIJEKA Klub s Rujevice oprašta se od Brazilca kojeg od novog kluba na američkom kontinentu dijeli tek liječnički pregled u Manchesteru. Heber bi u New Yorku trebao zamijeniti - Davida Villu
Piše: Mateo SučićObjavljeno: 19. ožujak 2019. 12:14

Heber Araujo dos Santos otisnuo se jučer s Rujevice s konačnom destinacijom New York. Ali i s dvije međustanice između od kojih je posebno značajna ona prva budući da će o istoj ovisiti hoće li postati novi igrač tamošnjih “Građana”, a ona je u - Manchesteru.

Kako je njegov novi klub New York City (ne Red Bull kako je u nedjelju navečer glasila neslužbena informacija iz kluba) filijala renomiranijeg premijerligaša, Heber će na Otoku odraditi liječničke preglede nakon čega će Guardiolini liječnici dati zeleno svjetlo hoće li se aktivirati dogovor tri strane i krenuti u formalizaciju transfera koji će službenu potvrdu sigurno pričekati još nekoliko dana.

Razlog? Ako Heber danas u Manchesteru prođe liječnički pregled onda će otići u Brazil gdje će čekati vizu za SAD pa tek onda se priključiti svom novom klubu...

Priča je to koja traje već izvjesno vrijeme, ali i čija će realizacija zadovoljiti sve tri zainteresirane strane. Hebera jer će otići u ligu koja kvalitativno raste, u kojoj se igra napadački nogomet i gdje španeri poput njega brzo postaju miljenici navijača, New York City jer je dobio kvalitetnog igrača koji bi trebao da se nadomjesti David Villa i ne suviše obećavajući početak sezone okrene u pozitivnom smjeru, a na kraju i Rijeka jer je realizirala transfer igrača čija je prodaja bila programirana ove zime...

Da su neke okolnosti bile drugačije (čitaj ozljede), i iznos bi bio kudikamo veći, ali posljednje informacije s Rujevice govore da ukupan transfer iznosi između tri i četiri milijuna eura što ovisi o nekim klauzulama koje su u ugovorima poslovna tajna, odnosno što je novac koji nekako i odgovara trenutačnoj tržišnoj vrijednosti Hebera.

Silan igrački talent

Na Rujevici je tako priču zaključio i peti Brazilac u klupskoj povijesti, jedini uz Moisesa čije će ime navijači sigurno upamtiti. Ona Andre Luiza, Sergija de Oliveire i Luiza Fernanda mnogi su brzo zaboravili, dok su i Moises i Heber na Kantridi odnosno Rujevici ostavili trag koji bi bio puno dublji da ih cijelo vrijeme nisu pratile ozljede.

Priča s Moisesom je već dobro poznata, u Rijeci je pokazao silan igrački talent, poigravao se sa suparnicima u europskim utakmicama, ali i (pre)često treninge odrađivao kod fizioterapeuta zbog čega je izostao njegov transfer.

Na kraju je inzistiranje supruge za povratkom u domovinu prevagnulo, Moises se vratio u Palmeiras gdje je već iduće sezone, čim su ga zaobišle ozljede, osvojio naslov prvaka i bio proglašen najboljim veznjakom lige.

I Heber je, što se tiče života izvan travnjaka, baš poput Moisesa, netipičan Brazilac, a na Rujevici je najbolje od svog igračkog umijeća počeo pokazivati kada mu je Rijeka dovela nekoga sličnog karaktera s kim se može družiti. U Slaven Belupu je to bio Selim Bouadla, u Rijeci Joao Escoval s kojim je često provodio vrijeme između treninga...

Reyna ga uočio

Očito je u njemu isto što i čelnici Rijeke vidio i Claudio Reyna, nekadašnja igračka legenda reprezentacije SAD-a, danas sportski direktor New York Cityja, jer kako drugačije objasniti upornost da dovede igrača koji je posljednju službenu utakmicu odigrao još u prosincu, pritom i odbio prvu ponudu Cityja prije nešto više od mjesec dana.

Ipak, na kraju je očito presudila Heberova igračka kvaliteta koja ni “preko bare” nije prošla nezapaženo budući da je, kada je igrao, doista bio igrač koji radi razliku na travnjaku. Uostalom, prosjek od 90 minuta za pogodak ili asistenciju s kojim je završio svoju priču u riječkom dresu puno govori o tome u kojoj je mjeri doprinosio rezultatima koje su Bijeli ostvarili.

Iz toga se i nameće zaključak da su ga ozljede spriječila da Rijeci pruži još više od onoga što je dao, odnosno da ga navijači Bijelih zapamte po puno više golova od onih koje je zabijao Olympiacosu, Dinamu ili Lokomotivi s kojim se još u prosincu oprostio od riječkog dresa.

Kako bilo, Rijeka je za njega postala prošlost, sada mu na Yankee stadionu slijedi dokazivanje da može uskočiti u kopačke Davida Ville koji je preselio u Japan. Ako ga zaobiđu ozljede i ako njegove igre budu na tragu onih s Rujevice sigurno mu neće biti prevelike, samim time i Heber će svojim igrama, golovima i ponašanjem brzo početi “osvajati“ Ameriku baš kao što je to slučaj s Damirom Kreilachom, bivšim kapetanom Rijeke koji već igra u SAD-u.

Rijeka višestruko vratila uloženo, zaradit će i Slaven Belupo

Heber je još jedan igrač koji će na Rujevicu ići u rubriku onih od kojih je Rijeka profitirala igrački i financijski. Rizik klupskih čelnika koji su u njegov angažman uložili 400-tinjak tisuća eura na ljeto 2017. godine sada se višestruko isplatio, Heber je višestruko vratio svoja ulaganja i samo pokazao da se u HNL-u može pronaći kvalitetnih igrača. Ako ih se na vrijeme prepozna, dakako.

Ovako je Rijeci donio odštetu koja je sedam, osam puta veća od uloženog, a osim na Rujevici transferu su se zasigurno razveselili i u Slavenu Belupu koji polažu postotak na Rijekin profit od Heberovog transfera.

Koliki će taj profit iznositi možemo samo nagađati budući da je teško odrediti stavke koje u ovoj priči definiraju profit od transfera, ali Slaven Belupo bi u svakom slučaju mogao inkasirati iznos koji će se približiti onome kojeg je od Rijeke već naplatio na račun odštete.

Linker
05. svibanj 2024 14:09