REUTERS/Maxim Shemetov
ODRŽANA SJEDNICA

DAVOR ŠUKER OTKRIO DA KREĆE IZGRADNJA NOVOG STADIONA I LOKACIJU Predsjednik HNS-a otkrio je i kapacitet novog doma Vatrenih

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 28. ožujak 2019. 16:08

U zagrebačkom hotelu DoubleTree by Hilton danas je održana redovna sjednica Skupštine Hrvatskog nogometnog saveza na kojoj je Marijan Kustić izabran za novog izvršnog direktora HNS-a. Izboru Kustića prethodila je promjena statuta prema kojem je do sada izvršni direktor morao imati visoku stručnu spremu. Kustić na toj funkciji mijenja Damira Vrbanovića kojemu je istekao četverogodišnji mandat. Na sjednici je sudjelovalo 49 skupštinara, a otvorio ju je Davor Šuker, predsjednik HNS-a.

"HNS nije bio uspješan samo na terenu, odradili smo najveći projekt u povijesti Saveza - napravili smo pet savršenih travnjaka na prvoligaškim terenima. Znamo da samo ulaganja u bazu mogu osigurati uspješnu budućnost hrvatskog nogometa", rekao je u uvodu Šuker.

Predsjednik HNS-a komentirao je i goruću temu u posljednjih nekoliko dana. Posrijedi je, dakako, rješavanje pitanja nacionalnog stadiona.

"Prije dva dana imali smo sastanak na kojem su bili predstavnici Grada i Vlade. Gradonačelnik Bandić kaže da se radi na promjenama GUP-a. Na dobrom smo putu da se napravi stadion sa 25-30 tisuća mjesta. Čuli smo što je kazao gradonačelnik Bandić, ajmo da svatko radi svoj posao, da ga napravimo u Blatu. Nadam se da ćemo u iduće dvije godine imati prekrasan stadion. Idemo korak po korak. Možemo za to dobiti namjenska sredstava UEFA-e i FIFA-e da se konačno kad nas može organizirati spektakl na pravom stadionu. Ovog časa gradi se stadion u Osijeku, u Rijeci je napravljena Rujevica, u Zagrebu to ne bi bio nacionalni stadion nego gradski, a Hrvatska će i dalje igrati i u Puli, Rijeci, po cijeloj državi. Razmišljamo i o Splitu, to je bitno da bismo zadovoljili sve regije. Pomoći ćemo Poljudu da se i on uredi, trebamo razgovarati i naći novac da svi budemo zadovoljni" - kazao je Šuker.

O Blatu je još dodao.

"To je idealna lokacija po riječima ljudi iz Grada. To prepuštam gradskoj skupštini i gradonačelniku. Vjerujem da će sve biti napravljeno u ovom mandatu, prije izbora, vjerujem Bandiću i Plenkoviću da ćemo napraviti pristojan stadion, čist, uredan, jer danas su sanitarni uvjeti na Maksimiru kao u 19. stoljeću. Napravili smo napredak, ja sam osobno odahnuo, pričekajmo sad mjesec dana da dođemo do druge faze, Grad i država trebaju pogledati infastrukturu, napraviti plan, hoće li tamo biti most, prepustimo ljudima da to odrade".

Uzor je Groupama Arena.

"Dobri smo s Mađarima, možemo donijeti njihov projekt veličine i cijene, da ne bude preskupo. Znaju se UEFA-ini standardi, koliko stadion može koštati po sjedalici. Važno mi je kad nam gosti dođu da dobiju minimum uvjeta koje mi imamo vani. Nije presudno hoće li to biti 22, 25 ili 30 tisuća mjesta. Ako treba ići kopati kanal, idemo i to, sve za taj projekt. Hajdemo svi zajedno, ako će netko to htjeti bušiti, neka buši, ali vjerujem da će se stadion napraviti", zaključio je Šuker optimistično.

Predsjednik HNS-a rekao je kako sve ove ne znači da će se stadioni u ostalim hrvatskim gradovima zanemariti. Također, Šuker je najavio i uvođenje VAR-a od proljeća sezone 2020./20210. na svim stadionima u domaćem prvenstvu.

Siniša Krajač, pomoćnik glavnog tajnika Hrvatskog olimpijskog odbora, također je prisustvovao sjednici na kojoj je u ime HOO-a izrazio podršku u budućem radu Saveza. Bio je tu i predstavnik Grada Milan Čolić, pomoćnik pročelnika za sport i mlade, koji je rekao:

"Vjerujem da ćemo zajedno nastaviti suradnju i dovesti do poboljšanja uvjeta za rad, kao što smo u protekloj godini napravili prekrasne travnjake na Maksimiru i u Kranjčevićevoj. Skupštini želim uspješan rad, a Grad Zagreb će ulagati velika sredstva da poboljšamo uvjete i pratimo standarde koje pišu UEFA i FIFA."

Linker
19. travanj 2024 20:05