REUTERS/Phil Noble
'ATMOSFERA JE COOL'

DEJAN LOVREN ZA SN UOČI VELIKOG FINALA LIGE PRVAKA 'Realu puštamo ulogu favorita, to nam odgovara. Ako Luku izbacimo, napravit ćemo veliki dio posla'

DEJAN LOVREN Liverpoolov stoper otkriva nam raspoloženje u svlačionici u predvečerje finala Lige prvaka
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 25. svibanj 2018. 17:28

Liverpool je stigao u Kijev, Kloppovi momci smjestili su se u svom hotelu, posve su spremni za sutrašnje veliko finale s Realom. Hrvatski je reprezentativac Dejan Lovren raspoložen, jedva čeka početak spektakularnog nogometnog doživljaja. U Kijev mu je stigla obitelj, prijatelji, imat će Lovren golemu podršku s tribina. Sanja isto ono što sanjaju Luka Modrić i Mateo Kovačić s druge strane, da na kraju utakmice zaogrnut hrvatskom zastavom trči pobjednički krug s peharom Lige prvaka.

Pitamo ga u predvečerje finala priznaje li Liverpool ulogu favorita Realu?

- Naravno da Realu priznajemo ulogu favorita! Bilo bi suludo kazati bilo kakav drugi odgovor na to pitanje. Oni su prvaci Europe, stalno osvajaju naslove, logično je da su favoriti. No, to nama sasvim odgovara. Mi volimo kad nas tretiraju kao, kako to Englezi kažu, ’underdog’. Neka nas samo svi drže autsajderima, bolje je to za nas. Međutim, ne opterećujemo se time previše. Kad smo igrali protiv Manchester Cityja, oni su također bili favoriti, a znamo kako je završilo. Vidite, protiv Rome smo mi bili favoriti, a u drugoj utakmici bilo je problema - kaže Lovren.

Gdje je jači Real Madrid, a gdje Liverpool?

- Mi igramo nogomet koji nije lako kontrolirati kad se radi o suparnicima. Naš stil je brzi, napadački nogomet, u svakom trenutku želimo imati loptu u posjedu, kad je izgubimo, u trenu je hoćemo vratiti. Sve mi to radimo jako, jako brzo. Real ima sličnosti s nama kad se radi o stilu igre. Imaju brzu tranziciju igre, u nekim trenucima to rade perfektno. Real ima nešto što je vrlo značajno u takvim utakmicama, ima ogromno iskustvo igranja finala Lige prvaka. Oni su momčad koja posljednjih godina vlada europskim nogometom, uglavnom ne mijenjaju momčad, uglavnom su to manje-više isti igrači. Mi smo pak u zadnje dvije-tri godine promijenili kompletnu momčad! Dakle, mi imamo strašno brze napadače, ali i oni imaju strašno brze napadače. Tako kad bih prognozirao, onda bih zaključio da će finale biti spektakularno, s dosta prilika. Liverpool igra otvoreno, mi za finale nećemo mijenjati naš sustav. Zapravo, mi ne znamo drukčije igrati. Ovo što smo igrali cijelu sezonu igrat ćemo i ovdje u Kijevu. Real zna da mi imamo sjajne napadače, siguran sam da će nas jako respektirati.

S vaše strane često će dolaziti Ronaldo, kako njega čuvati?

- Što mogu kazati novo o Ronaldu? Čovjek i kad ima lošu sezonu, zabije 30 pogodaka. On je takav praktički 12 sezona zaredom. Definitivno je jedan od najboljih napadača na svijetu. Ali ja se svaki vikend u Premiershipu borim protiv fantastičnih napadača, tako da sam naučio suprotstaviti se velikim igračima. Mi ćemo se postaviti s velikim zajedništvom, kao momčad želimo zaustaviti njihov napad. Ne možemo mi Ronalda ili nekog drugog zaustavljati igrom “jedan na jedan”. To bi bilo jako teško. Osobno sam spreman za sve izazove, borio sam se za to cijeli život, došao mi Ronaldo ili netko drugi, spreman sam, definitivno jesam!

Je li možda ključ za zaustaviti Real zaustaviti Luku Modrića, od kojeg počinju njihovi napadi?

- Jasno. Luka je mozak momčadi Reala! Kao što je mozak i u našoj reprezentaciji. Real u sredini slaže momčad oko Modrića, ako iz te njihove slagalice izoliraš Modrića, onda je ostale lakše kontrolirati. Ako Luku izbacimo iz igre, napravit ćemo veliki dio posla. Međutim, kad bi to bilo lako, onda bi svi išli na tu taktiku. Luka je svjetski igrač koji može svakog našeg igrača u sredini travnjaka u trenutku prevariti, odigrati pravu loptu. Nije slučajno Modrić jedan od najboljih veznih igrača na Globusu. No ponavljam ono isto kao kad ste me pitali o Ronaldu, kompletna momčad mora raditi maksimalno. Ne možemo se koncentrirati na jednog igrača. Real ima mnogo igrača koji mogu okrenuti utakmicu.

Koga vi osobno najviše cijenite u Realu?

- Luku Modrića, Ronalda, Sergija Ramosa, Marcela... Ti momci su godinama u Realu, osvojili su sve što se moglo osvojiti. Svi se oni moraju respektirati.

Tko je u ovom trenutku bolji? Salah ili Ronaldo?

- Radi se o drukčijim tipovima igrača. Kao dao me pitate je li bolji automobil Ferrari ili Lamborghini... Svatko ima svoj ukus, a znamo da se o ukusima ne raspravlja. Trenutačno su obojica među najboljim igračima na svijetu. Njihov napadački učinak je fantastičan, moraš mu se duboko nakloniti. Jednostavno, Salah i Ronaldo su - strašni igrači! Pogoci, asistencije, izvedbe... Čudo jedno...

Kakva je atmosfera u svlačionici Liverpoola? Je li Jürgen Klopp nabrijava atmosferu ili je stišava?

- Atmosfera u našoj svlačionici je - “cool”. Trenutačno je opuštajuće ozračje. Kad radimo - radimo, kad se zezamo - zezamo se... Trener Klopp sve zna. Da, rekao je da će možda mrvicu nešto promijeniti, da ćemo možda igrati nešto mrvicu drukčije, ali ponavljam, mi imamo svoj stil od kojeg ne odstupamo. Mi smo apsolutno pozitivni, atmosfera je zaista super, poticajna. Spremni smo, željni smo, to je najbitnije.

Koliko je ta Kloppova energija koju pokazuje na utakmicama važna za vas igrače, koliko Klopp na taj način utječe na vašu igru?

- Jednim okom za vrijeme utakmica primijetiš tu njegovu veliku energiju, taj njegov zanos kojim vodi momčad svake sekunde. Klopp je rođeni pobjednik! To se vidi na svakom treningu, na svakoj utakmici. Prepun je nevjerojatne volje, želje. Kad gubimo, on je do zadnjeg trenutka uvjeren da možemo preokrenuti rezultat, a naravno da to djeluje na igrače. Kad ti je trener rođeni pobjednik, onda i igrači poprimaju njegove karakteristike. Nama bi bilo neshvatljivo da imamo trenera koji sjedi na klupi i ništa ne govori. Dakle, nama trener jako mnogo znači, ali mi igrači isto tako znamo kako se ponašati u svakom trenutku utakmice. Recimo, dovoljan je jedan uspješni borbeni klizeći start koji može okrenuti cijelu situaciju, nevjerojatno motivirati momčad. Liverpool je sjajna kombinacija trenerove i naše želje za trijumfom.

Jeste li možda ipak negdje umorni od cijele te naporne sezone? Je li vas trener Klopp možda štedio i pazio na posljednjim treninzima uoči finala?

- Imali smo stanku od tih 14 dana, otišli smo malo u Marbellu, odradili nešto drukčije treninge, imali smo se vremena dobro odmoriti. Jasno je da pazimo kako treniramo u predvečerje velikog obračuna s Realom. Međutim, kad je trenutak da moramo dati sve na treningu, dajemo sve od sebe. Nemamo se mi što sad štedjeti, mi smo momčad koja stalno tako radi. Ne možeš razmišljati o mogućim ozljedama na treningu, to ne bi imalo smisla.

Jeste se čuli s Modrićem i Kovačićem prije sutrašnjeg finala?

- Ne, neću se čuti s njima! Bolje ne... Vidjet ćemo se na travnjaku. Pa ćemo vidjeti što će biti i u kakvim raspoloženjima ćemo dočekati kraj.

Jedva čekam...

Kako se vi osjećate uoči finala? Ima li treme, euforije? Ili ste “cool”, kako ste rekli za cijelu momčad?

- Ha, volio bih da sam ja poput igrača Reala igrao sva ta finala i osvajao Ligu prvaka. Jer, naravno da bih se onda drukčije osjećao. Imam onaj neki osjećaj u trbuhu, ali to je normalno. Recimo, mene taj osjećaj tjera da bih utakmicu igrao odmah sada kad završimo ovaj naš razgovor. Meni je ovo prvo finale Lige prvaka, stalno razmišljam o toj utakmici, zamišljam kako će se stvari odvijati na travnjaku, kako će završiti. Sva ta priča oko finale dolazi do mene, htio ja to ili ne. Mediji stalno pišu i govore o tome, moja obitelj, prijatelji... Stalno sam u tom finalu. Međutim, sutra kad istrčim na travnjak, nestat će sve to. Na koncu finale postaje kao neka druga utakmica, samo pod mnogo većim nabojem.

Linker
25. travanj 2024 11:38