Arhiva
POVIJESNI DATUM

DERBI ZA DOMOVINU I DAN KADA JE PAO REKORD Prošlo je točno 10.000 dana od najposjećenije utakmice Prve HNL svih vremena

SN RETROVIZOR U Maksimiru su se 15. studenoga 1992. godine pred rekordnih 50.000 ljudi sastali Dinamo, tada HAŠK Građanski, i Hajduk
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 02. travanj 2020. 15:01

ZAGREB Stadion Maksimir. Gledatelja 50.000. Sudac: Veljko Matković (Rijeka).

STRIJELCI: 0:1 - Erceg (69), 1:1 - Turković (89).

HAŠK GRAĐANSKI: Ladić, Adžić, Gašpar, Panadić, Stanić, Ištvanić, Halilović, Šoić (od 75.Turković), Vlaović, Škrinjar, I. Cvitanović.

Trener: Miroslav Blažević.

HAJDUK: Slavica, Španjić, Novaković, Peršon, Andrijašević (od 46. Markovac), S. Bilić, Jeličić, Miše, Vladislavić, Računica (od 77. Ivica), Erceg.

Trener: Stanko Poklepović.

CRVENI KARTON: Halilović (75. - međusobno udaranje sa suparničkim igračem u prekidu igre), Peršon (75. - međusobno udaranje sa suparničkim igračem u prekidu igre).

Danas je točno 10 tisuća dana od derbija Dinama i Hajduka koji je odigran u Maksimiru 15. studenoga 1992. Iako u to doba nije bilo brojača na stadionima, drži se da je baš na toj utakmici, u vrijeme Domovinskog rata oboren rekord po broju navijača u HNL-u, jer je stadion bio pun do vrha, izvjestitelji su ubilježili da je na tribinama bilo 50 tisuća gledatelja.

Iako su na tom vječnom derbiju igrala velika imena s jedne i druge strane, Sportske novosti su ga najavile na naslovnici s dvije prekrasne manekenke, odjevene u dresove Modrih i Bilih.

Sudar prvog i drugog

Da ne bi bilo zabune, u to vrijeme zagrebački klub zvao se HAŠK Građanski. Modri su u utakmicu ušli kao vodeća momčad prvenstva, Hajduk je bio drugi. Nakon 12 odigranih kola HAŠK Građanski imao je 21 bod uz omjer 9-3-0 (tada je pobjeda vrijedila dva boda) s prosjekom od gotovo tri postignuta pogotka po utakmici. Hajduk je imao 18 bodova uz omjer 8-2-2. Treća je bila Rijeka, a četvrti Zagreb, oba sa po 16 bodova.

Igor Cvitanović u prvom je poluvremenu pucao iskosa s desne strane s 18 metara u bliži kut, a vratar Zoran Slavica prvo uhvatio pa ispustio loptu koja je plesala pred gol-crtom. Na kraju je ipak uspio spasiti pogodak.

SN
Faksimil naslovne stranice SN pred derbi

Slavica ‘čitao’ Adžića

Nešto kasnije, također u prvom poluvremenu, Mario Stanić je u polukontri poslao loptu udesno za Gorana Vlaovića kojeg je Slavica srušio u kaznenom prostoru, a riječki sudac Veljko Matković pokazao na jedanaesterac. S bijele točke pucao je Željko Adžić, gađao je donji kut, a Slavica uspio obraniti.

- Kako se ne bih sjećao tog derbija, promašio sam jedanaesterac - kazao nam je jučer Željko Adžić.

Ispričao nam je bivši sjajni modri veznjak kako mu je Slavica uspio “skinuti” kazneni udarac.

- Samo pet dana ranije, protiv Osijeka u Gradskom vrtu, također sam promašio. Pogodio sam stativu, ali smo tada pobijedili 3:1. To je bio prvi jedanaesterac koji sam promašio nakon dvije godine, a onda sam fulao i protiv Hajduka, Slavica me nadmudrio. Prodao mi je foru. Vjerojatno je snimao kako pucam jedanaesterce. Uvijek sam pucao tako da gledam vratara, a u posljednji trenutak pogledam loptu. Slavica je trznuo ulijevo, to sam vidio, ali sam mislio da će se onda baciti udesno. U tom djeliću sekunde, pogledao sam loptu prije pucanja, nisam vidio Slavicu, a on je, ajme, ostao na - lijevoj strani! Tako mi je obranio. Zbog tog sam promašaja izbjegavao gledati tu utakmicu svih tih godina, a onda prije neki dan prijatelj mi pošalje sažetak od trideset minuta, a sad me, eto, vi zovete, nevjerojatno.

No, Adžić je sudjelovao kod poravnanja minutu prije kraja...

- Stanić je zavrnuo, produljio sam glavom, Cvitanović prihvatio lijevo uz gol-aut crtu, poslao povratnu Dževadu Turkoviću koji je gađao s desetak metara iskosa s lijeve strane. Lopta je putem okrznula nekog u Hajdukovoj obrani, mislim Novakovića i odbila se iza gol-crte. Slaven Bilić ju je izbio iz gola, nije dodirnula mrežu, ali ipak je prešla gol-crtu. Hajdukovci su se bunili, znate onako dalmatinski, ha-ha... - završio je svoje sjećanje Adžić.

Na tom derbiju Hajduk je došao u vodstvo dvadesetak minuta prije kraja. Strijelac je bio Tomislav Erceg. I on se dobro sjeća...

- Slaven Bilić ubacio je s desne strane, proslijedio sam glavom ulijevo za Deana Računicu, koji mi je je potom poslao povratnu na vrhu peterca, zaobišao sam Dražena Ladića i poslao je u mrežu - kaže nam Erceg

Priča nam kako mu je u živom sjećanju ostao prepun stadion.

- Atmosfera je bila fenomenalna. Bilo je to ratno vrijeme, bio je to derbi i za našu domovinu. Pokazali smo tada svijetu da smo živi. Za mene je to bio poseban doživljaj, jer je to bio moj prvi, da tako kažem, “pravi” pogodak. Ne samo to, bio je to moj prvi pravi derbi i odmah sam zabio pogodak! Lijepo se sjetiti tih vremena - zaključio je Erceg.

Inače, petnaestak minuta prije kraja, isključeni su Sead Halilović i Saša Peršon. Halilović je tvrdio ga je Peršon udario laktom u lice nakon čega je on njega samo odgurnuo. Peršon je, pak, tvrdio da ga je Halilović, u pokušaju da mu uzme loptu iz ruku, udario rukom preko lica.

MARIO STANIĆ Bilo je ponuda, ali htio sam u Maksimir

U vremenu prije ove utakmice zanimljivu je izjavu dao Mario Stanić, današnji stručni savjetnik Hajduka.

- Došao sam u Maksimir, to mi je uvijek bila želja. Bilo je ponuda sa svih strana, bio sam čak i na pokusima u zaista pravim klubovima, dobivao i ogroman novac, no prevagnula je ljubav prema Zagrebu. Uvijek sam bio i dinamovac. Imamo sjajnu momčad, najboljeg trenera, morali bismo prvi kroz cilj - kazao je tada Stanić. (do)

ANDREJ PANADIĆ Bila su to vremena posebnih emocija

Sjećanje na derbi odigran prije 10 tisuća dana ponudio je Andrej Panadić.

- Bila su to vremena posebnih emocija, rat je bjesnio Hrvatskom, ali mi smo pokazali da nas ništa ne može slomiti. Na travnjaku su bile igračine, pogledajte samo sastave s tog derbija. Igrali su sve domaći dečki. Atmosfera je bila fenomenalna. Bilo je uzbudljIvo, Hajduk je vodio, izjednačili smo minutu prije kraja - kazao je Panadić.

Linker
29. travanj 2024 15:57