Srđan Vrančić / Cropix
HELSINKI - DINAMO 1-2

Dinamo došao do vrijedne pobjede. Sammir i Kelava zaslužni za pozitivan rezultat

Piše: ArhivaObjavljeno: 27. srpanj 2011. 16:33

ZAGREB - Tko još pita za dojam, kada se pobjeđuje? Dinamo nije odigrao senzacionalno partiju u Helsinkiju, ali se iz Finske vraća s odličnim rezultatom. Za tjedan dana će u Maksimiru braniti lijepu prednost od 2-1. Prednost koju su “modri” stekli više sretno nego spretno, ali dobro... Koliko puta su znali pružiti u Europi dojmljive utakmice pa naputiti travnjak pognutih glava!

Prvak Finske ušao je u utakmicu rastrčano, ali činilo se kako ne bi do sutra postigli pogodak da nisu dobili poguranac od Kelave. Vratar Dinama je nepotrebnim istrčavanjem pružio priliku Ringu da dovede HJK u vodstvo, što je on znalačkim lob udarcem i iskoristio. Bio je to još jedan iz galerije “pacerskih” pogodaka kakve “modri” često primaju u važnijim europskim dvobojima.

No, Rafinha je očito vlasnik lijepih manira, pa je na Kelavinom poklonu uzvratio svladavši svog vratara samo pet minuta kasnije! Fatos Beqiraj je oštro ubacio s desne strane, a Brazilac, ostavši dosljedan tradiciji HJK-a “samo nek’ se trpa”, utrpao je, eto, sam sebi.

Sve prije i poslije u prvome djelu nije bilo baš vrijedno spomena. Nekoliko poluprilika s obje strane, jalova dominacija Dinama, ali bez konkretnog učinka i s dva sasvim nepotrebna žuta kartona. Ibanez je kod sudca iz Češke pao na testu iz glume, a Beqiraj je povukao za dres čuvara...

U drugom dijelu HJK je ubacio u brzinu više. Imali su kontrolu nad igrom, dok su “modri” veznjaci malo spavali. Kreacije nije bilo ni u tragovima, ali se barem Kelava iskupio za pogrešku. Dva puta je sjajno intervenirao, a kod ove druge “popio” je i nokaut od Luisa Ibaneza koji ga je koljenom pogodio u glavu! No, Jurčić je pogodio s izmjenama.

Ubacio je Kovačića, te Antu Rukavinu koji je bio karika u trokutu s Badeljem i Sammirom u akciji iz koje je Dinamo stigao do vodstva. Sammir je primio loptu između trojice igrača HJK-a i provukao je ispod vratara.

Uzvratna utakmica je u srijedu u Maksimiru, a ako neće biti senzacije, “modri” su čekirali kartu za play off Lige prvaka, a ako tamo ne uspiju, utješna nagrada zove se Europska liga, koja nudi novu priliku za europsko proljeće...

HJK - Dinamo 1-2

Poluvrijeme: 1-1

Sudac: Libor Kovarik 7; pomoćnici: Emil Ubias, Krystof Mencl (svi Češka)

Strijelci: 1-0 Ring (14. as. Bah), 1-1 Rafinha (19. ag. as. Beqiraj), 1-2 Sammir (76. as. Rukavina)

Žuti kartoni: Pukki (HJK) Alispahić, Ibanez, Beqiraj (Dinamo)

Igrač utakmice: Milan BADELJ

Stadion: Sonera. Gledatelja: 10700

HELSINKI - DINAMO 1-2 (Ring 14' / Rafinha ag. 19' Sammir 76')

KRAJ

92. minuta - Ibanez je iz slobodnog udarca dobro uposlio Wallena

90. minuta - Četiri minute nadoknade

89. minuta - Sammir je izašao,a u igru je ušao Calello

86. minuta - Ibanez je centaršutom pronašao Rukavinu koji u padu glavom zahvaća loptu, no neprecizno

82. minuta - Još jedna izmjena domaćina. Izašao je Pukki, u igri je Pelvas

79. minuta - Litmanen je ušao, a izašao je Sadik

76. minuta - GOOOL! Badelj, Rukavina i Sammir režirali su pogodak. Prvo je Badelj proigrao Rukavinu koji proslijeđuje loptu za Sammira. Brazilac prima loptu i ulazi u 16-erac te bez problema matira Wallena.

72. minuta - Probao je i Sammir, pucao je pokraj gola

71. minuta - Udarac Krstanovića išao je točno u Wallena

69. minuta - Alispahić je izašao, a na teren je ušao Kovačić

67. minuta - Sadik je natrčao na loptu u 16-erac i pucao, no Kelava je sjajnom intervencijom obranio siguran pogodak domaćina. Ibanez je pri tome udario Kelavu u glavu i ukazana mu je pomoć nakon čega se pridigao.

62. minuta - Izmjena za domaćine. Sorsa ulazi, Zeneli izlazi

59. minuta - Rukavina ulazi u igru, Beqiraj izlazi

58. minuta - Badelj je pucao, netko iz obrane dirao je loptu koju je krajnjim naporom izbio vratar domaćina. Nakon korenra lopta je došla do Ibaneza koji je izdaleka uputio slab udarac pokraj gola.

56. minuta - Sadik je odlično pucao glavom nakon kornera, a Kelava je odličnom reakcijom obranio udarac na samoj crti gola

50. minuta - Kelava je uspio obraniti dobar pokušaj Pukkija

46. minuta - Bez promjena u postavama

DRUGO POLUVRIJEME

44. min: Krstanović se odlično riješio svojih čuvara, odlično pucao iz teške situacije, a njegov udarac teškom mukom skida Wallen. Na odbijenu loptu zakasnio je Beqiraj.

40. min: I Beqiraj je dobio javnu opomenu.

39. min: Ibanez je 'požutio' zbog simuliranja.

32. min: Rafinha se umalo iskupio za grešku iz 19. minute. Nakon slobodnjaka lopta je pogodila Sammira u živom zidu i idealno se odbila do Rafinhe čiji je udarac s 20 metara prošao pored vratnice Dinamovog gola.

31. min: Alispahić je dobio žuti karton zbog oštrog starta.

30. min: Nakon vatrenog otvaranja, tempo utakmice malo je pao. Obje su momčadi počele malo više taktizirati.

21. min: Dinamo je opet opasno živio. Oštro ubacivanje pred Kelavu glavom je očešao napadač domaćeg sastava, ali lopta je srećom po Modre otišla preko gola.

19. min: GOOOL! Dinamo se ekspresno vratio u igru! Beqiraj je oštro centrirao u kazneni prostor HJK-a, Rafinha se nije snašao i loptu je poslao u vlastitu mrežu!

14. min: GOOOL! Helsinki vodi 1-0! Dugo dodavanje pred kazneni prostor Dinama loše je procijenio Ivan Kelava, a njegovu je grešku iskoristio Alexander Ring dovevši domaći sastav u vodstvo! Modri su doživjeli šok već na otvaranju susreta.

11. min: Sammir je oprobao udarac s 18 metara, ali njegov je mlaki šut lako ukrotio Ville Wallen.

9. min: Ibanez je pokušao iz daljine, no njegov udarac završio je na vrhu tribine.

4. min: Dinamo je u ranoj fazi utakmice dva puta zaprijetio i to preko Badelja i Krstanovića, dok je na drugoj strani 'zakuhao' Pukki, ali rezultat se nije mijenjao.

1.min: Počeo je susret u Helsinkiju na rasprodanom Sonera stadionu!

HELSINKI - DINAMO 1-2 (Ring 14 / Rafinha ag. 19 Sammir 76')

Helsinki: Wallen - Rafinha, Lindström, Ojala, Sumusalo - Bah, Riihilahti, Zeneli, Ring - Sadik - Pukki

Trener: Antti Muurinen

Dinamo: Kelava - Vrsaljko, Vida, Tonel, Ibanez - Leko, Badelj, Alispahić, Sammir - Beqiraj, Krstanović

Trener: Krunoslav Jurčić

Linker
23. rujan 2024 02:29