Ronald Gorsic / CROPIX
BROJKE NE LAŽU

DINAMO JE JAK, A JEDAN PODATAK TOČNO OTKRIVA I KOLIKO Ima nešto što je zajedničko Benfici i Rudešu, slična stvar mogla bi se dogoditi i Šahtaru

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 02. studeni 2019. 10:02

U vaganju tko je bliži drugom mjestu u skupini C Lige prvaka, puno je argumenata koji su na Dinamovoj strani u odnosu na Šahtar.

Prvo, pretpostavljamo da će Bjelica uoči druge utakmice imati bolju zdravstvenu situaciju, da ključni igrači neće biti opterećeni ozljedama, iako, naravno, nikad se ne zna.

Drugo, nakon dvoboja u Harkivu i psihološki je segment na strani Modrih, pokazali su Šahtaru koliko su dobri, ali još uvijek su Ukrajinci pod većim pritiskom, jer oni od prvog dana “moraju” biti drugi u skupini, dok je Dinamu to tek želja, san.

Siger posljednji zabio

Treće, Maksimir je uistinu u zadnjih godinu dana postao jaka, čvrsta, Dinamova utvrda. Zadnji koji su uspjeli pobijediti u Maksimiru bili su švicarski Young Boysi u lanjskom play-offu Lige prvaka. Nakon toga Modri su naredali čak 30 utakmica u svim natjecanjima u kojima nisu izgubili na svom travnjaku. A pritom su samo tri momčadi uspjele Maksimir napustiti bez poraza; Anderlecht (0:0) u utakmici bez većeg rezultatskog značaja, zatim Rijeka (1:1) u prvenstvu te Ferencvaros (1:1). Svi ostali suparnici odavde su otišli pognutih glava. Bilo da su se zvali Benfica, Rosenborg, Atalanta ili Rudeš.

Dinamo je u tih 30 utakmica ostvario 90 posto pobjeda, upisao gol-razliku 69:13, Mislav Oršić zabio je 13, Bruno Petković 11 pogodaka. Od 28. kolovoza 2018. i poraza od YB-a, do današnjeg ogleda s Interom, prošao je 431 dan bez Dinamova domaćeg poraza.

Maksimir je Modrima postao ono što se zove domaćim terenom, pa će sigurno i protiv Šahtara Bjeličina momčad krenuti od prve minute po pobjedu. I po potvrdu prolaska skupine. Prilika je tu, treba je zgrabiti, a Maksimir je veliki Dinamov adut. Posljednji koji je zabio Dinamu u njegovom domu bio je David Siger iz Ferencvarosa, nakon toga modra mreža, koju su čuvali Dominik Livaković i Danijel Zagorac, netaknuta je već 482 minute.

Zanimljiv je i ovaj podatak. Nakon Spartaka iz Trnave, koji je zabio u porazu 1:3, u zagrebačkom nogometnom hramu gol je, u europskim susretima, uspio zabiti još jedino Ferencvaros. Anderlecht, Viktoria, Benfica, Saburtalo, Rosenborg, Atalanta vraćali su se kući bez postignutog pogotka. Sve podaci koji nabijaju optimizmom i igrače i navijače, brojke su to koje sigurno nisu slučajne i koje će Modri pokušati potvrditi i poboljšati i u srazu s ukrajinskim prvakom.

Linker
01. svibanj 2024 17:50