Hanza Media
DOIGRAVANJE EUROPSKE LIGE

DINAMO MOŽE BITI ZADOVOLJAN, U SPLITU SE HVATAJU ZA GLAVU, OSIJEK IMA REALNU ŠANSU ZA PROLAZ Rooney stiže na Poljud, Osječanima se posrećilo

Hrvatski klubovi saznali su suparnike u ždrijebu playoffa Europske lige. Osijek će igrati protiv Austrije Beč, Hajduk protiv Evertona, a Dinamo protiv Skënderbeua.
Piše: HinaObjavljeno: 04. kolovoz 2017. 10:19

Zagrebački Dinamo je prije dvije sezone preko Skenderbeua došao do grupne faze Lige prvaka pobjedama u oba dvoboja, 2-1 je bilo u Elbasanu, a 4-1 na Maksimiru, dok će Hajduk prvi put u povijesti igrati protiv Evertona, baš kao i Osijek protiv bečke Austrije.

U spomenutim dvobojima Dinama i Skenderbeua, naš je predstavnik do pobjede u prvom dvoboju došao preokretom, nakon što su domaći poveli pogotkom Shkembija u prvom poluvremenu, dok su strijelci za Dinamo bili Soudani (66) i Pivarić (90+3).

U zagrebačkih 4-1 Soudani (9, 80) je ugradio dva pogotka, dok su po jedan postigli Hodžić (15) i Taravel (55), dok je za goste pogodak postigao Esquerdinha (10).

Iz tih utakmica Dinamo u svojoj momčadi ima osmoricu nogometaša, a svakako najznačajnija promjena u odnosu na momčad koju je tada vodio Zoran Mamić su odlasci Marka Pjace u Juventus i Marka Roga u Napoli.

Što se Skenderbeua tiče, današnji trener Ilir Daja u početnoj postavi koja je u 3. pretkolu izbacila češki Mlada Boleslav boljim izvođenjem jedanaesteraca, imao je sedmoricu nogometaša koji su prije dvije godine igrali protiv Dinama.

Hajduk će osmi put u povijesti u europskim natjecanjima igrati protiv kluba iz engleske lige, a Splićani su svih osam puta ispadali od engleskih predstavnika. Triput je koban bio Tottenham, a po jednom Arsenal, Leeds United, Fulham i Stoke.

Everton je prošlu sezonu, prvu pod vodstvom Ronalda Koemana, završio na sedmom mjestu Premier lige i tako izborio mjesto u 3. pretkolu Europske lige u kojem je izbacio slovački Ružomberok s dvije minimalne pobjede od 1-0. Strijelac u Liverpoolu bio je Leighton Baines, a u uzvratu je gol postigao Dominic Calvert-Lewin.

Tijekom ljetnog prijelaznog roka klub se našao u središtu pozornosti medija nakon povratka Waynea Rooneyja na Goodison Park, nakon što je 2004. kao 18-godišnjak prešao u Manchester United i postao legendom "crvenih vragova" s više od 390 utakmica u Premier ligi i više od 180 pogodaka. Everton je u suprotnom smjeru poslao svog najboljeg igrača, belgijskog napadača Romelua Lukakua te za njega dobio 75 milijuna funti odštete.

Do prve utakmice doigravanja za Europa ligu, Everton će 12. kolovoza odigrati utakmicu 1. kola u Premier lige, kad će na Goodison Parku ugostiti Stoke City.

Osječani će prvi put igrati protiv bečke Austrije, ali imaju pozitivno iskustvo iz europskih natjecanja s bečkim Rapidom, kojeg su izbacili u 2. kolu Kupa UEFA prije 17 godina, pobjedama 2-1 u Osijeku i 2-0 u Beču.

Austria je u 3. pretkolu izbacila ciparski AEL pobjedom 2-1 u uzvratu odigranom u Larnaci, nakon što je u prvom dvoboju u Beču bilo 0-0. U austrijskom prvenstvu momčad je loše startala, s dva poraza, na gostovanju kod Altacha i na svom terenu od Sturma.

Njemački trener Thorsten Fink u svojoj momčadi ima i dvojicu hrvatskih nogometaša, 22-godišnjeg Marka Pejića koji je došao iz splitskog Hajduka te 26-godišnjeg Marka Filipovića koji je nekada nosio dres Slavena Belupa i Cibalije. Austria je prošlu sezonu nacionalnog prvenstva završila na drugom mjestu, ali je za prvakom Salzburgom zaostala 18 bodova.

Linker
16. travanj 2024 18:09