Mateo Bertoša u dresu Rijeke prije tri i pol godine
 Vedran Karuza / Novi list / CROPIX
KUP HRVATSKE

DINAMO NA KULTNOM STADIONU PROTIV MOMČADI ZA KOJU IGRA NEKOLIKO HNL IKONA 'Modri su poslali svog špijuna koji je prošlog vikenda snimao kako igramo'

OPATIJA Iskusni Mateo Bertoša, igrač s prvoligaškim nogometom u nogama pred sraz s Modrima u Kupu
Piše: Mateo SučićObjavljeno: 29. listopad 2019. 17:02

Kantrida će ponovo ugostiti službenu natjecateljsku utakmicu, suparnik će biti najjači mogući u hrvatskim okvirima, ali domaćin neće biti Rijeka već Opatija. Zapadni trećeligaš odlučio je pod čuvenim stijenama ugostiti Dinamo i sanjati najveću senzaciju u klupskoj povijesti. Jednom su bili nevjerojatno blizu, da prije pet godina Igor Križarić nije darivao Modrima kazneni udarac u zadnjoj minuti Opatija bi u Kupu osvojila najveći skalp u klupskoj povijesti...

I sada mnogi smatraju da bi Opatija na svojoj ‘grbavici’ imala puno veće izglede nego na Kantridi, ali suparnika kakav je Dinamo žele ugostiti na najbolji mogući način.

- Nisam tada bio u Opatiji, ali znam tu priču s jedanaestercem prije pet godina... U Opatiji je potpuno drugačiji teren, traži poseban način igre i daje ti nadu protiv favorita. Kantrida je, s druge strane, nešto posebno, nosi dozu naboja koji ti na utakmici može pomoći puno više nego da igraš na nekom lošijem travnjaku - kaže Mateo Bertoša, dobro znano ime s prvoligaških travnjaka u HNL-u gdje je nosio dresove Rijeke i Istre 1961.

Najveća utakmica

Danas se skrasio u Opatiji, nakon što su ga ozljede spriječile u ikonskom talijanskom klubu Pro Vercelliju, odnosno epizode u Iraku. Sada s Opatijom “cilja” Drugu HNL iduće sezone.

- Realno, Dinamo je najveća utakmica koju igramo ove sezone budući da je riječ o sudioniku Lige prvaka gdje Modri vrlo dobro guraju. I prošle subote u Rovinju smo shvatili koliko se ozbiljno pripremaju za ovo gostovanje, imali su svog čovjeka koji nas je gledao i siguran sam da neće ništa prepustiti slučaju.

Opatija, 291014.
Igralista Opatija, nogometna utakmica Opatija - GNK Dinamo, osmina finala Hrvatskog nogometnog kupa. Igraci Opatije u crnim, Dinama u zutim dresovima.
Na fotografiji: Goncalves i Josip Rudan.
Foto: Tea Cimas / CROPIX
CROPIX
Dvoboj Opatije i Dinama prije točno pet godina

Uloga favorita neupitno pripada Dinamu, ali...

- Mi u ovoj utakmici nemamo što za izgubiti, moramo uživati što igramo protiv takvog suparnika u utakmici natjecateljskog karaktera i na kultnom stadionu kakav je Kantrida. Nadam se da će doći i puno ljudi, jer meni osobno će biti posebno vratiti se na Kantridu. Igrali smo i ranije tamo, ali sada ipak dolazi lider HNL-a i sigurno nam neće faliti motiva.

Bertoša je, za razliku od suigrača, na Kantridi s druge strane već imao Dinamo budući da je bio dio Rijekine generacije koja se posljednjih godina ustalila u vrhu hrvatskog nogometa.

- Pamtim li neku utakmicu protiv Dinama? Bilo je dosta utakmica protiv Modrih, a posebno pamtim onu kada smo vodili 2:0 pa je Halilović s dva gola postavio konačnih 2:2, a bilo je tu i finala kupa, superkup... Sada će neki bivši suigrači biti s druge strane, igrao sam s Oršićem, Leškovićem, Leovcem i Gavranovićem, znam još neke igrače koji su tamo. Svi znamo njihove kvalitete, a nama motiva sigurno neće nedostajati. Kada s druge strane imaš momčad koja igra Ligu prvaka onda ti više ništa ne treba.

Zagreb, 290318
Stadion u Kranjcevicevoj.
NK Rudes i NK Istra odigrali utakmicu 27. kola Prve HNL. 
Na fotografiji: Vanja Ivesa.
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
Srdjan Vrancic / CROPIX / CROPIX
Vanja Iveša ima 42 godine i još uvijek brani

Iako je dolazak Dinama u navijačkim očima utakmica sezone, u Opatiji nije bilo posebnih priprema za Modre.

- Igramo u ritmu srijeda-subota i nije bilo neke posebne pripreme ili odmora za Dinamo. Nama je Treća HNL primarna, tu moramo ispuniti svoje ciljeve, a utakmica s Dinamom je nagrada za cijelu prošlu sezonu.

Opatija ni po imenima nema anonimnu momčad, kadar kojim raspolaže Zoran Bogolin sastavljen je redom od igrača koji su omladinski pogon odradili u riječkom prvoligašu. - Stvarno mislim da nismo loši, tu je Glavaš koji je odličan vezni, mali Matulja koji je ponikao u Rijeci i veliki je talent, pa iskusni Iveša na golu...

Još je tu znanih imena, od braće Rudan, Bjelanovića, Lazića, do nekadašnjih mladih reprezentativaca Lucića, Kurilića, Šegona...

Postoji želja

Ipak, Opatija nije klasična trećeligaška momčad, ističe Bertoša da je većini nogomet ipak primaran posao.

- Neki su igrači zaposleni, ali većina se bavi samo nogometom. Ozbiljni smo u tome, pokušavamo raditi najbolje što možemo kako bi svaki od nas ispunio svoje ambicije. Kakve su moje? Takve da uvijek želim nešto više. A hoće li se realizirati ovisi i o tome hoće li me poslužiti zdravlje koje me zadnje dvije godine baš nije služilo ili malo pogledati sreća... Kod mene uvijek postoji želja za nešto više, mislim da kad se profesionalno baviš nečime tako mora i biti.

Osmina finala Kupa Hrvatske - rezultati

BSK Bijelo Brdo - Slaven Belupo (14.00)

Šibenik - Belišće (14.00)

Vinogradar - Lokomotiva (14.00)

Istra 1961 - Inter Zaprešić (16.00)

Gorica - Hajduk (17.00)

Opatija - Dinamo (17.30)

Varaždin - Rijeka (19.30)

Zadar - Osijek 0:3 (odigrano ranije)

Linker
23. travanj 2024 10:38