JAN WOITAS AFP
MAKSIMIRSKA KRIZA

DINAMO NA LEDU ZBOG ODLUKE FIFE Na maksimirski račun prestaju stizati izdašne odštetne rate za Olma, Benkovića, Šunjića i Ćorića!

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 30. ožujak 2020. 16:59

Što poduzimate, što ćete poduzeti? To su sigurno pitanja koje će svaki navijač Dinama postaviti klupskom vodstvu.

Na jedno pitanje svi su poklonici plave boje dobili odgovor. Smanjenjem plaća Dinamo se zaštitio u ovim apokaliptičnim trenucima.

Morao je to napraviti, tako rade i drugi svjetski klubovi. Konačno, klub je taj koji se mora zaštititi, klub uvijek mora biti na prvom mjestu. Bjelica će otići, mnogi igrači također, ali Dinamo će ostati za sva vremena.

Sve je u ovom trenutku posve neizvjesno, ne zna se ni kada će se nastaviti igrati nogomet, kako će se odvijati ljetni transferi, koliko će pasti cijena igračima...

Nadalje, FIFA priprema paket kriznih mjera kako bi se zaštitili i spasili klubovi. Jedna od mjera u svrhu pomoći klubovima, po svemu sudeći, bit će i privremena blokada obveza koje klubovi imaju jedni prema drugima.

FRANKFURT AM MAIN, GERMANY - MARCH 12: A sign named Corona Area is seen inside the stadium during the UEFA Europa League round of 16 first leg match between Eintracht Frankfurt and FC Basel at Commerzbank Arena on March 12, 2020 in Frankfurt am Main, Germany. The match is played behind closed doors as a precaution against the spread of COVID-19 (Coronavirus). (Photo by Matthias Hangst/Bongarts/Getty Images)
Matthias Hangst Bongarts/Getty Images

To bi značilo da Dinamo neće dobivati rate koje su do sada stizale za Olma, Ćorića, Benkovića, Šunjića. Zato je odluka od kresanju troškova bila normalna i posve opravdana. Iako je Dinamo dobrostojeći kad se radi o financijama, nije baš tako imućan kako se čini na prvi pogled.

Kad bi se u predstojećim mjesecima isplaćivale pune plaće treneru i ostalima, a ne zna se do kada će trajati taj nogometni “brejk”, te kad se ukalkuliraju krizne mjere FIFA-e, u nekom budućem vremenu plavi klub možda, metaforički kazano - ne bi imao za burek. Dinamo u proteklom razdoblju nije previše prodavao, dapače, dovodio je igrače kako bi ostvario sportski rezultat. U tome je uspio, ali je oslabio financije. Veće prodaje su tek one Šunjića i Olma, ali i tu se radi o uplaćivanju rata koje će, ukoliko prođe krizni paket mjera Kuće svjetskog nogometa, biti zamrznute. Dinamo se tu ponio odgovorno.

E sad, slijede neka druga pitanja. Što će se dogoditi ako trener Bjelica i igrači ne pristanu na smanjenje plaća? Iz FIFA-e i UEFA-e stižu sugestije da se ništa ne radi jednostrano, već je sve prepušteno sporazumnom dogovoru. Dinamo nema nikakva pravna uporišta u jednostranim primjenama odluka o smanjenju plaća.

Ovdje se radi o ugovornoj stabilnosti pravnog odnosa, koju nije preporučljivo narušavati jednostranim odlukama, bez opravdanog razloga. O opravdanim razlozima u konačnici uvijek na kraju odlučuju sudske ili arbitražne instance. Svaki igrač kojem klub jednostrano, a ne sporazumno, smanji ugovor, mogao bi putem Suda sportske arbitraže (CAS) dobiti slobodne papire.

Linker
19. travanj 2024 19:49