Srdjan Vrancic / CROPIX
NIJE BILO IZBORA

DINAMO POVUKAO KRIZNE MJERE, PLAĆE SE SMANJUJU SVIMA NA MAKSIMIRU Evo kakva rezanja čekaju igrače i zaposlenike najbogatijeg hrvatskog kluba

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 24. ožujak 2020. 21:30

Iako su neki dan u Maksimiru rekli kako još ne planiraju snižavati plaće i ugovore, ali će povući poteze procjene li da je potrebno, u utorak navečer ipak su donijeli neke odluke, koji, da tako kažemo, prate kriznu situaciju. Dakle, Uprava je odlučila smanjiti ugovore i plaće zaposlenicima na jedan fleksibilan način. Teret krize osjetit će svi, svatko u skladu sa svojim primanjima. Mjera će važiti do 30. rujna, dakle, šest mjeseci.

Kako će izgledati to kresanje? Dakle, oni zaposlenici koji imaju mjesečnu netto plaću do 7500 kuna, za njih neće biti rezova, ostaju na istome. Oni koji imaju plaću iznad tog iznosa, 7500 im je fiksno, a ostatak se dijeli ovako; jednu trećinu tog preostalog iznosa dobivaju odmah, jednu trećinu najkasnije šest mjeseci od prve službene utakmice koju će Dinamo odigrati nakon ove korona-krize, a jedne trećine se odriču. Primjer, ako netko ima plaću 10.000 kuna, dobiju odmah 7500 + 830 kuna (jednu trećina od 2500 kuna razlike), 830 kuna će mu se isplatiti najkasnije šest mjeseci od prve službene utakmice i 830 kuna je svota koje se odriče.

Slično je i s igračima, oni trećinu primanja dobiju odmah, trećinu opet najkasnije šest mjeseci nakon prve službene utakmice i odriču se trećine novca. Računica je ovakva: Igrač ima ugovor, recimo, 120 tisuća erua godišnje, znači 10 tisuća erua mjesečno. Odmah dobije 3333 eura, a isto toliko najkasnije šest mjeseci nakon prve utakmice, a odriče se 3333 tisuće eura, do 30. rujna. Znači, šest mjeseci. U ukupnom zbiru to znači da će od 120 tisuća igrač izgubiti 19.998 tisuća eura ili oko 16 posto. No, kako to vrijedi samo za razdoblje do 30. rujna, a većina njih ima dugogodišnje ugovore, na razini, recimo, pet godina, taj bi postotak bio i mnogo manji, oko tri posto. Pirmjerice, za ugovor od 600 tisuća eura u pet godina (120 tisuća godišnje) dobili bi na ruke ipak 580 tisuća. Što ipak nije tako radikalan 'rez'. Dinamo je, dakle, povukao potez, ali daleko od nekih glasina da bi ugovori igrača mogli biti i 50 posto niži, neki su baratali i iznosima od 30 posto. U zbroju, moraju se odreći trećine polugodišnjeg ugovora, a svi se, naravno, nadaju da će to biti i sve, da više neće morati snižavati financije. Očito, u Dinamu su se na taj potez odlučili jučer, nakon što je o problematici pričao i HNS i pozvao na dijalog oko te teme, ali i kad je postalo jasno da HNL-a sigurno neće biti još neko vrijeme, dulje nego što se ispočetka mislilo, a okolnosti su takve da ga možda neće niti biti ove sezone.

Gledajući prošlu godinu, Dinamo je uprihodio više od 382 milijuna kuna. Troškovi igrača, njihovih plaća, ugovora i premija, iznosili su 192 milijuna kuna. A u 2020. već su Modri upisali Olmov transfer, znači,tih 19 milijuna eura kojih sjeda odjednom donijelo je više od trećine tog ukupnog lanjskog budžeta, a vrati li se nogomet u nekom očekivanom roku u normalnu, Dinamo bi u 2020. ipak mogao doći na svoje. Dinamov najviše ovisi transferima i UEFA-inim nagradama za nastup u Europi. A za ta dva izvora financija još uvijek ima vremena, najveća ‘berba’ milijuna za Modre uvijek dolazi između srpnja i prosinca. Recimo, u 2019. je Dinamo od UEFA-inih nagrada uprihodio 220 milijuna kuna, kad bi to ponovio ove godine, uz Olmov transfer već bi bio na pragu tih 382 milijuna kuna. Naravno, ta bi svota značila da su Modri igrali u Ligi prvaka, a to povlači onda i prihode od ulaznica, suvenira, sponzora.

Dakle, drame u Maksimiru još nema, nije upitna stabilnost, ali se štedi zbog neizvjesnosti i budućnosti, jer nitko ne zna kad će nogomet opet krenuti. Jer, ono što jest pokvarilo račune Dinamu, sigurno je odgoda Eura time i vjerojatni pad iznosa od transfera (Petkovič, Livaković...) na ljeto pa bi taj dio mogao izostati u budžetu. Pitanje je što će biti s tržištem, hoće li i po kojoj cijeniti Dinamo prodati igrače i hoće li taj manjak na računu biti ključan za očekivane rashode, jer u Maksimiru su vjerovali kako će u 2020. i financijski nadmašiti 2019., biti možda bliže 2018. kad su prihodi bili 435 milijuna kuna.

KRIZNO VRIJEME

PRIOPĆENJE GNK DINAMO

Od početka krize izazvane Koronavirusom – Covid 19 Uprava GNK Dinamo je u konstantnom zasjedanju i analizi posljedica globalne krize koja je izazvala zastoj svjetskog gospodarstva, a našu osnovnu djelatnost, onu sportsku, potpuno zaustavila.

Strategija za koju smo se odlučili u suzbijanju posljedica koje ova kriza ima za društvo u cjelini, a posebice na sport i nogomet kao njegov najistaknutiji dio, u svom temelju ima za cilj očuvanje svih radnih mjesta u Dinamu. To znači da težimo tome da nitko od naših igrača, trenera, liječnika, fizioterapeuta, ekonoma, radnika na stadionskom održavanju i klupske administracije ne ostane bez posla i osiguranje uvjeta da u ovom globalno kritičnom trenutku mogu dostojanstveno živjeti i funkcionirati.

Da bismo u tome uspjeli, svi dionici kluba moraju podnijeti teret ove krize, proporcionalan svojim primanjima i drugim benefitima koje igranje i zaposlenje u Dinamo nosi. Uzimajući u obzir činjenice o neizvjesnosti nastavka natjecanja, odgode EURO 2020, nepoznatog datuma početka nove sezone u Hrvatskoj i u Europi, nepoznanice oko termina i opsega ljetnog prijelaznog roka te ukupne gospodarske krize koja je nastala, a ponajprije zbog očuvanja ukupne stabilnosti i likvidnosti našeg kluba, Uprava GNK DINAMO donijela je sljedeće odluke:

1. Zaposlenicima koji zarađuju više od 7.500,00 kuna (prosječni dohodak grada Zagreba) isplatit će se taj iznos te razlika do punog iznosa plaće na sljedeći način:

- trećina od razlike između prosječnog dohotka i punog iznosa plaće isplaćuje se redovito

- trećina će se isplatiti u roku od šest mjeseci od datuma odigravanja prve sljedeće službene utakmice GNK Dinamo

- trećina plaće neće se isplatiti trajno

- ova mjera vrijedi do 30. rujna 2020. i stupa na snagu odmah.

2. Igračima i trenerima će se primanja isplaćivati na sljedeći način:

- trećina primanja isplatit će im se u redovnim rokovima

- trećina primanja isplatit će se u roku od šest mjeseci od datuma odigravanja prve sljedeće službene utakmice GNK Dinamo

- trećina primanja neće se isplatiti trajno

- ova mjera vrijedi do 30. rujna 2020. i stupa na snagu odmah.

3. Iduće dvije pripreme momčadi bit će održane u Hrvatskoj, bez odlaska u uobičajene inozemne destinacije

4. U potpunosti se otkazuje ovogodišnje izdanje memorijalnog turnira Mladen Ramljak

5. Nastavljamo s dodatnim mjerama redukcije svih drugih troškova, osim onih koji su neophodni za funkcioniranje Kluba

Odluka stupa na snagu s primjenom odmah. U ovim trenucima pozivamo sve igrače, trenere i zaposlenike da svojom pozitivom i zajedništvom doprinesu da Klub nastavi sa sportskim uspjesima i zadrži svoj status lidera u sportskoj izvrsnosti Hrvatske i ovog dijela Europe.

NEMA PREDAJE!

UPRAVA GNK DINAMO

Linker
10. travanj 2024 14:58