StoryEditor
 Foto: Vladimir Dugandzic / CROPIX
BLAGAJNA 'BIJELIH'

DINAMO SMANJUJE PLAĆE, HAJDUK NE! BIJELI IZDALI POSEBNO PRIOPĆENJE O VRUĆOJ TEMI Evo koliko trenutno zarađuju najbolje plaćeni igrači na Poljudu

HAJDUKOVA BLAGAJNA Nakon što je Dinamo u utorak donio odluku o smanjenju plaća svima na Maksimiru, oglasio se i Hajduk
Autor: Jurica RadićObjavljeno: 25. ožujak 2020. 13:53

HAJDUK IZDAO POSEBNO PRIOPĆENJE: Zasad nema rezanja plaća!

"Posljednjih dana učestali su upiti medija i pojačan je interes javnosti oko mjera koje Uprava HNK Hajduk Split namjerava poduzeti po pitanju funkcioniranja u okolnostima pandemije virusa Covid 19. Problem pandemije koronavirusa je bez ikakve dvojbe, pored svih segmenata društva, pogodio i sport, prvenstveno udarajući na njegovu suštinu u vidu sportskog nadmetanja, a posljedično i na poslovanje sportskih klubova.

Koliko god problemi u poslovanju sportskih klubova bili vidljivi, a za neke od njih moguće i dramatični, HNK Hajduk Split smatra da u ovom trenutku i dalje primarna briga svih klubova mora biti usmjerena na zdravlje sviju, na prvom mjestu djelatnika javnih službi na prvoj crti obrane od pandemije, pa do svih naših građana, uključujući nogometaše, zaposlenike i navijače svakog kluba.

Razmjere financijske štete uzrokovane koronavirusom, koje će nedvojbeno biti, moći ćemo utvrditi u trenutku kada ćemo imati jasniju sliku o tijeku i učinku pandemije, uključujući i tijek nogometnih natjecanja u Hrvatskoj. Sukladno tome moći ćemo i donositi mjere koje su utemeljene na činjenicama i samim time biti što pravednije za sve obuhvaćene tim mjerama.

Što se tiče aktivnosti koje poduzimaju razni klubovi u Hrvatskoj i diljem Europe, imamo na umu da se poslovne politike klubova prema igračima i zaposlenicima značajno razlikuju od kluba do kluba, te ih je nemoguće sve obuhvatiti u jedno univerzalno rješenje. Uprava HNK Hajduk Split prati razvoj situacije imajući na umu temeljnu zadaću očuvanja funkcionalnosti i financijske stabilnosti Kluba te će svakako pravovremeno poduzimati mjere u tom cilju, istovremeno vodeći računa da te odluke budu uravnotežene i što pravednije prema svima, uključujući igrače i zaposlenike Kluba. O tim odlukama javnost će na vrijeme biti informirana".

 

Koliko će dugo Hajduk moći izdržati na ovoj financijskoj troškovnoj razini? Delikatno je pitanje, ali za utjehu Bijelima, svi klubovi ovog svijeta bore se s istom enigmom. Kako preživjeti dane, tjedne i mjesece bez natjecanja i prihoda? Jasno, rezanjem troškova, primarno ugovora igrača. Hajduk je prema financijskom izvješću za 2019., koje je svjetlo dana ugledalo prošlog tjedna, trošio u protekloj godini 6 milijuna kuna mjesečno za plaće zaposlenika i igrača. Od toga je na igrački pogon išlo čak 4 milijuna kuna mjesečno, što je povećanje od 900.000 kuna u odnosu na 2018. godinu na mjesečnoj razini.

Velika svota, skup hladni pogon u doba kada nema natjecanja. Klubovi širom svijeta već su posegnuli za smanjenjem plaća i to prvenstveno igrača. Iz Njemačke su krenuli prvi rezovi, a kada su igrači Bayerna, čiji se prihod bilježi u milijunskim iznosima, pristali na smanjenje, jasno je da isti proces čeka i manje klubove, manje lige...

Koliko će Hajduk imati novca za isplatu plaća na ovoj razini ne može se predvidjeti bez konkretnog odgovora s Poljuda. Nagađati da će to biti mjesec-dva ili tri, nema smisla. Iz Hajduka zasad nema odgovora na ovu delikatnu temu, svi zaposlenici su do najmanje do 19. travnja na kolektivnom godišnjem, ali nitko ne sumnja da će plaća za ožujak biti isplaćena početkom travnja.

Od Europe 4,15 milijuna kuna u kasu

Ne treba se dugo podsjećati na Hajdukov prošlogodišnji kratki europski put, samo dva susreta u kvalifikacijama Europske lige odigrali su Bijeli, a shodno tome je i malo prihod. Prema financijskom izvješću za 2019. od UEFA-e se prošle godine dobilo 3,47 milijuna kuna, a uz to se pridodaje i prihod od ulaznica na UEFA-inoj utakmici koji iznosi 684.000 kuna. Ukupno se od Europe na Poljudu utržilo 4,15 milijuna kuna (oko 560.000 eura).

 

No, svima je jasno da se na dosadašnjem nivou neće moći dugo nastaviti bez dotoka svježeg novca. Nećemo pritom suditi po izvješću za prošlu godinu, jer 4,5 milijuna kuna, koliko je Hajduk bio u plusu, nije jamac za sigurne isplate plaća. Već smo naglasili, prošle je sezone trebalo 6 milijuna kuna mjesečno, a na sličnoj razini, ako ne i višoj, Hajduk je i početkom 2020. godine.

Dobra stvar

Otišli su Svatok i posuđeni Bradarić, došla dva nova stopera (Dimitrov i posuđeni Mujakić), ali troškove za plaće podigao je Hajduk angažmanima niza igrača prošle jeseni. Mladi Čolina i Dolček, pa iskusni Simić i Eduok, zatim otkup i potpis Posavca. Skupilo se dolazaka, investicije su se gomilale, a time i troškovi plaća. Što bi bilo da se nije dogodila pandemija, ne treba više ni raspravljati. Treba se okrenuti budućnosti i rješavanju problema.

Split, 040320
Stadion Poljud.
Nogometna utakmica 25. kola HT Prve lige, Hajduk - Dinamo.
Na fotografiji: detalj utakmice.
Foto: Paun Paunovic / CROPIX
Paun Paunovic / CROPIX CROPIX
 

Za Hajduk je svakako dobra stvar što na mjestu predsjednika Uprave ima čovjeka s iskustvom upravljanja u kriznim situacijama. Marin Brbić je vodio Hajduk od srpnja 2012. do travnja 2016., prošao je blokade kluba, vrijeme višemjesečne neisplate plaća, pa isplate minimalaca. Brbić ima iskustvo kako preživjeti u vremenu bez prihoda i ako se može govoriti o nekoj prednosti u današnjem nezavidnom i nadasve neizvjesnom trenutku, onda je svakako Brbić taj koji bi iskustvom iz proteklih godina mogao najviše pomoći Hajduku.

Jasno, neće Brbić sam izvući Bijele, ali zna kako je bilo raditi u klubu kada se čekao kredit u jesen 2012., kada je klubu prijetio stečaj. Ili kako je bilo mjesecima gledati da ljudi rade punom snagom, a primaju minimalac. Na kraju mandata, prije odlaska, svima je isplatio punu plaću i zaostatke, nakon mjeseci patnje i trpljenja, svi su dobili materijalnu satisfakciju za žrtvovanje u interesu kluba. Svi su izgledi da će zaposlenici i igrači u bliskoj budućnosti morati još jednom postaviti leđa za klub. Vrijeme će pokazati koliko će dugo još imati punu plaću, ali povijest ipak ohrabruje, jer izvukao se već Hajduk iz teških situacija.

Najveći ugovori od 500.000 eura godišnje

U doba svaka krize prvi na udar dolaze oni s najvećim ugovorima. U Hajduku su Eduok i Caktaš u prvoj kategoriji, a onda slijede Posavec, Jairo i Simić koji ulaze u pet najplaćenijih igrača na Poljudu.

U prvoj kategoriji igrači imaju po 50.000 eura mjesečno, dok je druga kategorija s dvostruko manjim iznosom od 20.000 eura mjesečno, odnosno 240.000 eura godišnje. Računa se da u viša primanja na Poljudu ulazi i treće kategorija od 15.000 eura gdje se nalaze Hamza i Jradi. Podsjetimo, za plaće igrača prošle sezone Hajduk je izdvajao 4 milijuna kuna mjesečno, odnosno 48,14 milijuna kuna na godišnjoj razini (6,5 milijuna eura).

 

Linker
17. lipanj 2020 00:02