Ranko Suvar / CROPIX / CROPIX
PRILIČNO HRABRA IZJAVA

DINAMOV DIREKTOR UVJEREN KAKO TITULA NE MOŽE POBJEĆI 'Ovo će biti najslađe osvojeno prvenstvo u zadnjih 12 godina'

Miškovićevu ostavku doživljavamo kao oblik pritiska na suce, a to nije dobar način borbe za svoj klub, upozorava Tomsilav Svetina
Piše: Nikola LipovacObjavljeno: 07. prosinac 2016. 00:30

Dinamov direktor Tomislav Svetina priznaje da nije zadovoljan ishodom derbija u kojem njegov klub nije uspio smanjiti bodovni zaostatak za izravnim suparnikom za naslov hrvatskog prvaka, ali ističe da je Rijeka u 89. minuti propustila meč-loptu za koju joj nije kriv nitko “izvan terena”, što se, pak, sugerira potezom koji je povukao Rijekin predsjednik Damir Mišković, ostavkom na sve funkcije u Hrvatskom nogometnom savezu.

Poznata je stvar da je Miškovićeva Rijeka barem donedavno bila Dinamov saveznik. Dakako, bila je to ljubav iz interesa u kojoj je svatko od sudionika, ali i promatrača sa strane, bio svjestan pravila igre, no kako je nogomet nepredvidiv, tako se i “nevera s Kvarnera” otela kontroli...

Zagreb, 230816.
Igraci i clanovi stozera GNK Dinama odlaze sa Medjunarodne zracne luke Zagreb u Salzburg gdje ce igrati uzvratnu utakmicu play-offa Lige prvaka protiv FC Salzburga.
Na fotografiji: Tomislav Svetina.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX

- Vjerovat ću da se ostavka dogodila u afektu. Ako je dana zbog suđenja u derbiju, nije dana u korist nogometa, jer suci griješe. Mogao je Damir podnijeti ostavku nakon Koprivnice, kad je sudac dva puta pogriješio u korist Rijeke. Događaju se pogreške i u ‘el clasicu’, na SP-u, nedavnom Euru... Nije to dobar razlog za ostavku, a neću vjerovati da je dana pod pritiskom nečega drugoga, neću vjerovati da je Rijeka kao iznimno organiziran klub otišla u neke sfere koje neće imati previše veze s nogometom - znakovito je poručio Svetina i naglasio:

- Mi s Rijekom potpuno civilizirano komuniciramo i ne bi valjalo na ovaj način stavljati pritisak na suce, jer ovo doživljavam kao vid pritiska. Jedna stvar je boriti se za klub, a druga reagirati na ovaj način. Jer, ponavljam, mogla se ta ostavka dati i ranije - naglasio je Svetina, kojeg će netko možda nazvati “đavoljim odvjetnikom”, ali po statistici 11-eraca i isključenja Rijeka je ove sezone više profitirala nego Dinamo.

Zagreb, 031216.
Stadion Maksimir.
MAXtv Prva Liga,  derbi utakmica 18. kola, 1.HNL izmedju momcadi GNK Dinamo i HNK Rijeka.
Na fotografiji: Sigali gol.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Damir Krajac / CROPIX / CROPIX

Primjerice, u jadranskom je derbiju na Poljudu u 6. kolu neopravdano dosuđen 11-erac iz kojeg je povela 2-1, pa je u sljedećem kolu na Rujevici protiv Slaven Belupa gostima prestrogo isključen igrač, a kazneni udarac za 2-0 nije postojao, o nedavnom dvoboju u Koprivnici sve je rečeno.

S druge strane, za Dinamo nisu dosuđeni 11-erci u derbiju: s Hajdukom u 11. kolu, Ćosićeva ruka u 85. minuti nakon Soudanijeva udarca te u subotu Bradarićeva ruka u završnici 1. poluvremena. Jest, imao je i Dinamo 11-erac protiv Istre 1961 kojeg je teško opravdati, ali i Rijeka dva nategnuta protiv Cibalije. Spomenimo i utakmicu 4. kola u Zaprešiću, kad Rijeka nije iskoristila dvojben 11-erac pri 0-0, Inter jest svoj dvojbeni pri 0-1, ali mu nije dosuđen prvi pri 0-0. U 11-ercima za i protiv ove sezone Rijeka vodi Dinamo sa 6/2 naspram 1/1...

Važan kotačić Kekova stroja Marko Vešović, koji je već u HNL-u pokazao da su mu riječi brže od misli, nakon derbija je kazao da “Rijeka nema konkurencije ako sve bude kako treba”.

Srdjan Vrancic / CROPIX
CROPIX

- Sviđa mi se ovakva Vešovićeva izjava, svatko ima pravo vjerovati da je najbolji. I mi čestitamo Rijeci na prvom mjestu u ovom trenutku. No, interesantno je da se sad nakon ove utakmice iz Rijeke pojavljuje teza ‘mi smo oštećeni’ i to na osnovu dojma. A fakti su drugačiji: nama nije dosuđen 11-erac, moglo je biti isključenje na našem vrataru zbog brutalnog Martićeva starta, sve u 1. poluvremenu. Poanta je da nije dobro kad se u prvi plan stavljaju suci - ponavlja Svetina i zaključuje:

- Činjenica je da je Rijeka imala meč-loptu i da je završilo remijem, no mi nismo zadovoljni sa 1-1 jer smo bili bolji i morali pobijediti. U prvom poluvremenu smo trebali voditi sa 4-0 i stvar bi bila riješena - poručio je Dinamov direktor treneru i igračima svoga kluba.

Dvoboj za naslov s Riječanima u preostala dva kruga prvenstva Svetina završava porukom “pred jutro se novci broje”:

- Na pola smo prvenstva. Imamo još dvije utakmice do zimske stanke, no dižemo se. Pokazali smo i u derbiju da smo bolja momčad od Rijeke i uvjeren sam da ćemo je do kraja lige sustići te da će ovo sigurno biti najslađe osvojeno prvenstvo u zadnjih 12 godina!

Podsjećamo, Rijeka ponovno gostuje u Maksimiru u posljednjem, 36. kolu. Bio bi to završetak lige kao u Primeri 2014. kad su o naslovu u izravnom dvoboju odlučivali Barcelona i madridski Atletico. U našem slučaju, dakako, Rijeka je Atletico, a Kek njen Simeone...

Linker
17. svibanj 2024 10:32