CROPIX
MODRI BECKHAM

DINAMOV SPECIJALIST ZA SLOBODNE UDARCE I JEDNA OD NAJVAŽNIJIH KARIKA BJELICE 'Dinamo bi u našoj ligi bio prvi! Igrača ovakve kvalitete kod nas nema'

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 08. veljača 2019. 17:47

Još prije godinu dana i osam mjeseci Damian Kadzior (26) igrao je drugu poljsku ligu u klubu za koji vjerojatno većina ljubitelja nogometa u Hrvatskoj nikad nije čula, zove se Wigry Suwalki.

Onda je prešao u Gornik iz Zabrzea, odradio je sjajnu sezonu postigavši 11 pogodaka uz devet asistencija. Nakon toga Nenad Bjelica ga je odmah želio u Dinamu, bio mu je “prvi pick”. Možda i zato što je Kadzior u dresu Gornika tri puta igrao protiv Bjeličina Lecha, dva puta je njegov kluba pobijedio, a Kadzior je usput postigao dva pogotka.

Stradao gležanj

Dakle, u samo nešto više od godinu i pol dana Kadzior se od drugoligaškog igrača u Poljskoj pretvorio u jednog od bitnih igrača Dinama, koji je u polusezoni u HNL-u postigao četiri pogotka te ubilježio devet asistencija, isto toliko koliko je tijekom cijele sezone asistirao za Gornik. Kad smo već kod statistike, dva puta je poentirao u Hrvatskom kupu. Njegov uzlet u Dinamu bio je naprosto nevjerojatan, postao je i poljski reprezentativac, već je igrao na tri utakmice, u prijateljskima s Irskom i Češkom, te u Ligi nacija protiv Portugala. U Dinamovoj povijesnoj polusezoni, Kadzior je jedna od najljepših priča.

Zagreb, 021218.
Stadion u Maksimiru.
Utakmica 16. kola Hrvatski telekom 1. HNL,
GNK Dinamo - HNK Gorica.
Na fotografiji: Damian Kadzior, Atiemwen Iyayi Believe.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
CROPIX

Na pripremama u Turskoj se ozlijedio. Hoće li biti spreman za Istru 1961 i, što je još važnije, za Viktoriju iz Plzena na Valentinovo?

- U Turskoj sam na jednoj utakmici ozlijedio gležanj. Bio sam na terapijama, svaki dan bivalo je sve bolje i bolje, pokušavam raditi na treningu sve kao i drugi. Možda danas još nisam spreman sto posto, ali svaki dan sam deset posto spremniji, tako da se nadam da ću već protiv Istre dobiti određenu minutažu, a za Viktoriju bih trebao biti posve spreman - kaže nam Damian.

U razgovorima s trenerom Nenadom Bjelicom shvatili smo da će protiv Viktorije upravo Kadzior biti taj koji će zamijeniti najboljeg Dinamova strijelca Izeta Hajrovića koji ne može igrati zbog viška kartona. Može li to napraviti na najbolji mogući način?

- To nije moja odluka, o tome tko će igrati odluku donosi trener Bjelica. Najvažnije jest da budem zdrav i tjelesno spreman za takvu utakmicu. Trener sigurno ima mnogo opcija kad se radi o sastavu, njegova će biti zadnja. Ako budem posve zdrav, bit ću spreman za okršaj, nadam se da će biti tako.

Slijede novi izazovi

Bjelica ga je želio dovesti u plavu svlačionicu, očito ima velika očekivanja od ovog momka. Do sada ih je opravdao, može li to činiti i dalje? Naročito sada kad Dinamo juriša na još veći europski uspjeh?

- Jako sam sretan što me trener želio u Dinamu i što sam došao ovdje. Polusezona je za mene bila jako dobra, ali sad je preda mnom drugi dio sezone, slijede novi izazovi, nadam se da i dalje biti uspješno. Držim da mogu igrati još bolje, biti još učinkovitiji.

Zagreb, 161218.
Maksimir.
Utakmica HT Prve lige, 18. kola izmedju GNK Dinamo i HNK Hajduka.
Na fotografiji: slavlje Damiana Kadziora.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
CROPIX

Kadzior ima sjajan centaršut, pogađa u trepavicu, mnogi navijači već su ga prozvali “Dinamov David Beckham”. Je li u karijeri posebno vježbao taj centaršut ili je to prirodni talent?

- U Poljskoj sam kao mlad mnogo trenirao sa svojim ocem koji je nogometni trener. Mnogo smo radili na centaršutovima desnom nogom, ali nismo zaboravili ni lijevu. Da, dosta sam to vježbao. U Poljskoj sam u bilo kojem klubu u kojem sam igrao izvodio prekide, slobodne udarce, kornere... Naravno, vidio sam u medijima da me zovu “Modri Beckham”, jako mi je drago da Dinamovi navijači vole moj stil igre. Pokušati ću ih i dalje činiti sretnim.

Posljednji derbi s Hajdukom odlučili ste fantastičnom pogotkom iz slobodnog udarca. Hoćete li i dalje izvoditi slobodnjake?

- Zašto ne? Kažem vam da sam u svim klubovima u Poljskoj u kojima sam igrao ja bio taj koji je uzimao loptu kod prekida. Zabijao sam mnogo pogodaka iz slobodnih udaraca. Jako se veselim da sam to uspio i u Dinamu, pogotovo u derbiju. Ako budem izvodio udarce i u sljedećim utakmicama, bit ću jako zadovoljan. Prekidi su jedan od mojih najvećih aduta.

Odradili ste polusezonu u Dinamu, možete usporediti poljsku i hrvatsku ligu. Bi li Dinamo bio prvi i osvojio naslov prvaka i u Poljskoj?

- Da, definitivno, Dinamo bi bio prvi i u Poljskoj! Jer mi u Poljskoj nemamo igrače te kvalitete i potencijala kakve ima Dinamo, nema ih ni jedan klub. Kad bih uspoređivao lige, onda bih kazao da se u Poljskoj igra više, nazovimo ga “tjelesni nogomet”, na mišiće, na snagu. U HNL-u je za mene bolje, jer se igra tehnički, kombinatornije, maštovitije.

Zagreb, 161218.
Maksimir.
Utakmica HT Prve lige, 18. kola izmedju GNK Dinamo i HNK Hajduka.
Na fotografiji: slavlje Damiana Kadziora.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Najbolji potez

Ispada da je dolazak u Dinamo bio vaš “nogometni bingo”, sve vam je super krenulo, postali ste i reprezentativac. Jeste li očekivali da će se tako brzo prilagoditi na nove zahtjeve igre, mentalitet, sve ostalo?

- Kad sam došao u Dinamo, imao sam malu ozljedu. Ali ni jednog trenutaka nisam imao problema s prilagodbom, jer sam od samog starta imao sjajan odnos sa svima, suigračima, ljudima iz stožera. To je bilo iznimno bitno. Kad sam počeo igrati, Dinamo je pobjeđivao, ja sam odmah upisivao asistencije, tako da je odmah od početka sve bilo sjajno, nadahnjujuće za mene. Tako se i nastavilo, zaista mogu kazati da je dolazak u Dinamo za mene bio najbolji potez. Sve što se ovdje događa je super.

Pričao nam je trener Nenad Bjelica da se vaš izbornik Jerzy Brzeczek stalno raspituje za vas. Igrali ste na tri utakmice nacionalne selekcije, očekujete li i dalje pozive u reprezentaciju u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo?

- Razgovarao sam s našim izbornikom. Bio je posve jasan, rekao mi je: “Ako budeš igrao za Dinamo kao do sada, sigurno ćeš biti pozivan u reprezentaciju.” Naravno, zanima ga hoću li igrati u prvih jedanaest, ali definitivno izbornik voli moj stil igre. U poljskoj reprezentaciji ima dosta dobrih nogometaša, ali isto tako znam da stalno napredujem u Dinamu, pa vjerujem da ću i dalje biti poljski reprezentativac.

Nego, kad ste bili u svlačionici poljske vrste, jesu li vas suigrači pitali nešto o Dinamu?

- Naravno, kad sam god došao na okupljanje reprezentacije, moje kolege su se raspitivale o Dinamu. Svi su mu kazivali da sam odabrao pravi put, da je dolazak u Dinamo prava opcija za mene. Rekli su mi da znaju kako je Dinamo odličan klub, da ću igrati europske utakmice, napredovati. Znaju moji suigrači baš mnogo o Dinamu, imaju visoko mišljenje.

Piatek je sjajan

Ima jedna zanimljivost kad je u pitanju vaša reprezentacija. Krzysztof Piatek blista u Milanu, velika je poljska zvijezda, a na utakmici s Portugalom u Ligi nacija bio je na klupi, dok ste vi ušli u igru? Koliko to znači za vas, koliko su za to zaslužni trener Bjelica i Dinamo?

- Piatek je sjajan nogometaš i vrhunska osoba. Na pripremama za tu utakmicu s Portugalom, bio sam zaista jako dobar. Izbornik mi je kazao da ću dobiti šansu na tom ogledu. Piatek je inače, sjajan napadač i bit će sve bolji i bolji.

Vratimo se u maksimirske vode... S koliko motivacije dočekujete utakmicu s Viktorijom iz Plzena, je li Dinamo favorit?

- Naravno da smo svi maksimalno motivirani. Ne bih kazao da smo favoriti. Gledao sam Viktoriju na utakmicama Lige prvaka, igraju na visokoj razini. Osim toga, vrlo su iskusna momčad. Međutim, mi smo također momčad koja igra na visokoj razini, bit će to dvije neizvjesne utakmice - zaključio je Kadzior.

Linker
05. svibanj 2024 23:56