Livaković
 Ronald Gorsic / CROPIX
UVIJEK NA POBJEDU

DINAMOV VRATAR OTKRIO POSEBNU PRIPREMU ZA UKRAJINCE I NAJAVIO OKRŠAJ U MAKSIMIRU 'Očekujem dosta pogodaka, a posebno sam proučio njihove napadače'

DOMINIK LIVAKOVIĆ Dinamova reprezentativna 'jedinica' ove sezone kod kuće dosad bilježi samo dvije 'kapitulacije'
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 06. studeni 2019. 19:29

Naletjeli smo neki dan na tekst jednog grčkog portala koji hvali svoga vratara Vlachodimosa, inače Benficina “keepera” kao jednog od najučinkovitijih golmana trenutačno u najjačim europskim ligama. Ističu da je u 10 prvenstvenih utakmica primio samo tri gola, da je na toj razini i Mignolet iz Bruggea (11/3)...

Nije spomenut Dominik Livaković, ipak HNL nije u tom rangu, ali to ne umanjuje njegovu sjajnu formu. U devet prvenstvenih utakmica Livaković je primio samo dva gola, od Gorice i Hajduka, a i gledajući čitavu sezonu, Europu i HNL, samo je dva gola Livaković primio u Maksimiru. Jedan do Goričina Lovrića i jedan od Mađara Sygera iz Ferencvarosa, kad je lopta jedva prešla crtu. Dakle, nije ga lako svladati, pogotovo na njegovu Maksimiru. Gdje Dinamo, općenito, igra vrlo uvjerljivo.

- Raduje nas pun stadion, to nam daje snagu. Bliži smo pobjedi s punim tribinama - govori Livaković u predvečerje utakmice sa Šahtarom i pokušava otkriti tu tajnu Maksimira, zašto su on i suigrači ovdje toliko moćni:

- Osjećam se tu jako dobro, ma svi se dobro osjećamo u Maksimiru. Znači nešto taj osjećaj da si na domaćem terenu. Teško mi je reći što je razlog, ali drukčije je braniti u Maksimiru, meni je ljepše ovdje nego negdje drugdje.

Očekuje napadački sadržajnu utakmicu, ona u Harkivu bila je puna preokreta?

- Volimo igrati napadački, ali vole i oni. Očekujem da će biti golova, nadam se ipak više u njihovoj mreži, ha-ha. Ne treba zanemariti ni obranu, dakako.

Sastave obje momčadi diktiraju i ozljede? Šahtar ne može računati s Konopljankom.

- Nadam se da će kod nas biti svi spremni, a kod njih nema Konopljanke. No, tko god zaigra, svejedno je, imaju oni puno odličnih igrača.

Uvijek na pobjedu

Livaković se za svaku utakmicu ozbiljno priprema, nije ni ova iznimka.

- Proučim sve igrače prije utakmice, kako i gdje pucaju, koje su im navike. Pogotovo pratim ove napadače, Marlosa, Taisona, sad Tetea... S analitičarom Jasminom i trenerom Čavlinom proučimo kornere, penale, ostale udarce.

Šahtarov je trener protiv Karpata odmarao veliki dio momčadi, što znači da vrlo ozbiljno shvaća utakmicu s Dinamom.

- Odmarali su se neki igrači, no i naš je trener kombinirao da budem u optimalnoj formi i vjerujem da ćemo biti.

Kako Livaković vidi dosadašnju situaciju u skupini, kakva su očekivanja do kraja?

- Ono što mogu reći jest da je Atalanta puno bolja momčad nego što kazuju rezultati. Bila je Atalanta bolja od Šahtara u Milanu, imala je i kazneni udarac. Vidimo i kako dobro igra u Italiji i zabija puno golova, iako je u zadnjem kolu Marko Rog s Cagliarijem bio bolji od Marija Pašalića. Atalanta sigurno može više... No, neka City do kraja dobije sve osim nas, to nije loše. A mi ćemo u zadnjem kolu pred punim Maksimirom kao i uvijek ići na pobjedu. Međutim, pustimo sad to, idemo utakmicu po utakmicu - zaključuje sigurni Dinamov i reprezentativni vratar.

Statistika mu je zasad besprijekorna, lopte rijetko ulaze u njegovu mrežu, rijetko Livaković griješi. Zašto ne nastaviti maksimirski niz i protiv Šahtara?

Linker
06. svibanj 2024 14:27