ABRAMOVIĆ UPOZORAVA

'Dinamovci moraju pripaziti na umjetnu travu, ona će biti njihov najveći suparnik'

Piše: Tomislav JuranovićObjavljeno: 16. srpanj 2011. 19:49

Imaju 104 godine, prvaci su Finske, vrijede 7,5 milijuna eura, a posljednji su put LP igrali kad je u njoj bio i Dinamo, u sezoni 1998/99., izbacivši na posljednjoj stepenici Metz, dok su u skupini pored PSV-a, Benfice i Kaiserslauterna ostali zadnji. Oni su HJK, helsinški miljenici, pretposljednja brana Dinamovom snu zvanom “Zadok the Priest”, himni Lige prvaka.

- Bez zadrške, Dinamo je favorit - započeo je svoj ekspoze finski analitičar SN, Domagoj Abramović. - Ne treba ih podcijeniti, nisu loši, prema Fincima, danas su bolji nego lani kada su ispali od Partizana.

Srpski ih je prvak prošao relativno lako (2:1 u Helsinkiju, 3:0 u Beogradu).

- Postoji, međutim, kvaka koju ovaj rezultat ne odaje. HJK utakmice igra na umjetnoj travi, ona je definitvno najveći Dinamov suparnik. Partizan ih je dobio, ali je prvih pola sata bio podređen, tražeći se na tom sjajnom, ali vrlo brzom travnjaku.

Abramović, koji redovito nastupa za rivala, Inter iz Turkua, ističe da HJK voli igrati.

- Tko zna, doduše, kako će koncipirati igru za Dinamo, ali HJK teži igri, kod njega nema preskakanja. Glavni aduti su mu Rafinha, brz i prodoran desni bek, zatim Teemu Pukki, nizak i brz napadač, kojemu društvo pravi Berat Sadik, visoki golgeter jak u skoku, koji zna sačuvati loptu, vrlo je sličan Krstanoviću. Na posljetku, pažnju treba obratiti na Dawda Baha, zadnjeg veznog preko kojega kreću gotovo sve akcije HJK-a. Litmanen? Nešto je ozlijeđen, ali kada je zdrav, igrač je 20-ak minuta. Lider je i znalac, no godine (40) su ga stisnule - recenzira Fince Abramović, otkrivajući i mane:

- U obrani su dosta slabi, može ih se izigrati budući da redovito igraju s dva visoka, ali i troma stopera. Kombinatorika je za njih pravi penicilin. Mnogo su snažniji u igri prema naprijed, defenziva im je bauk.

Premda će se igrati u europskom terminu, dakle oko 20 sati, reflektori se neće paliti.

- Dan ovdje traje do 23.30 - smije se Domagoj. - Stadion prima 10.000 gledatelja, za pretpostaviti je da će biti pun, ali Dinamo će moći igrati u miru. Neće biti druka, pritiska, ovdje je atmosfera kazališna, gospodska - zaključuje Abramović uz rezime:

- U postocima, Dinamo - HJK 60:40!

Linker
24. rujan 2024 15:22