Damir Krajac / CROPIX CROPIX
TEŠKI PREGOVORI

DINAMOVI IGRAČI ODBILI SMANJENJE PLAĆA, DOGAĐA SE RIJETKO VIĐENA SITUACIJA NA MAKSIMIRU Zasad nismo dobili podršku. Zoran Mamić je obavio razgovore...

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 25. ožujak 2020. 15:34

Dinamo je ipak odlučio, povukao taj nepopularan potez, ali koji se očekivao, prije ili kasnije. Dakle, ugovori i plaće igračima, trenerima i radnoj zajednici idu dolje, a koja ja bila prijelomna točka za tu odluku, što je presudilo da to i bude prije, a ne kasnije?

- Imamo nezapamćenu zdravstvenu, ekonomsku i ukupnu krizu na svjetskom nivou. Ozbiljni financijskianalitičari su razmjere ove krize usporedili s gospodarskim stanjem nakon Drugog svjetskog rata. Zato smo od početka epidemije pa onda i pandemije, odlučili upravljati ovom krizom po četiri načela: ozbiljnost, odgovornost, odlučnost i optimizam. Ozbiljnost shvaćanja razmjere krize i njenih posljedica; odgovornost prema Dinamu, njegovoj likvidnosti, navijačima, sportskom sektoru, radnoj zajednici, stabilnosti, tradiciji i budućnosti; odlučnost u donošenju odluka koje nisu lake ali su nužne i na kraju i početku svega optimizam da ćemo prevladati krizu i nastaviti svoje poslovnu i sportsku izvrsnost. Temeljem svih ovih načela, odluka koju smo donijeli bila je potrebna da bismo funkcionirali i stabilno mogli pratiti daljnje razmjere krize, bez radikalnijih udara na naš sustav. Zato je odluka i donijeta na šest mjeseci, jer očekujemo da bi u tom razdoblju moglo doći do prevladavanja prvog udara, ozbiljnijih analiza šteta i nove definicije i pozicioniranje nogometa kao sporta ali i industrije - govori Krešimir Antolić, član tročlane Dinamove Uprave, koja je donijela ovu odluku.

Kako su igrači, treneri i radna zajednica prihvatili vijesti, informacije kažu da nisu svi baš zadovoljni s tom odlukom?

- Zamišljeno je da teret krize bude raspoređen proporcionalno osobnim dohocima i primanjima, pa je tako plaća najviše, u iznosu od gotovo 60% smanjena upravo najvišem managementu kluba, dok će trećini zaposlenih biti zadržana dosadašnja razina osobnog dohotka. Naši zaposlenici, djelatnici nogometne škole, stožer druge momčadi, svjesni ovih činjenica i realnosti trenutka su jedinstveno prihvatili ove mjere, na čemu im se i ovom prigodom iskreno zahvaljujem. Time su nas ohrabrili da krizom upravljamo u dobrom smjeru mira i stabilnosti.

Ali, što je s prvom momčadi, oni nisu prihvatili odluku?

- Prije klupskog priopćenja u utorak navečer, sportski direktor obavio je više telefonskih razgovora s predstavnicima igrača prve momčadi i glavnim trenerom. Tijekom dana, sportski direktor Zoran Mamić obavio je, uz poštivanje svih epidemioloških mjera i neposredan sastanak s predstavnicima igrača prve momčadi, dok s glavnim trenerom g. Bjelicom to nije bilo moguće, jer se on od prekida natjecanja 13. ožujka nalazi izvan Zagreba i Hrvatske. Nažalost, za sada nismo dobili podršku za ove, privremene, mjere! Vjerujem da nismo pogriješili kada smo vjerovali da u klubu imamo karakternu i moralnu skupinu igrača i trenera i da će njihova svijest o ozbiljnosti i razmjerima ove kataklizme doći do izražaja te će u konačnici prihvatiti odluka. Dinamo je klub koji je poznat po tome da je uz svoje igrače bio u trenucima kada nisu mogli niti igrati niti trenirati, Dinamo je klub koji je uz svoje igrače bio u teškim procesima rehabilitacije, nekim osobnim i privatnim krizama i na kraju ili početku Dinamo je našim igračima osigurao visoke plaće i vrhunske uvjete rada. Velika većina naših igrača ima višegodišnje ugovore, i ovom mjerom oni trajno gube mali postotak svojih ukupnih primanja. Zato smatram da je vrijeme da odnos solidarnosti i korektnosti bude dvosmjeran.

VIŠE O VRUĆIM MAKSIMIRSKIM PREGOVORIMA MOŽETE PROČITATI U SUTRAŠNJEM TISKANOM IZDANJU SPORTSKIH NOVOSTI

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST

DONACIJA GNK DINAMO

"Odlukom Uprave Građanskog nogometnog kluba Dinamo u ovim teškim trenucima i izvanrednoj situaciji u Hrvatskoj, klub je odlučio pomoći u borbi protiv epidemije koronavirusa i posljedica velikog potresa koji je zadesio Zagreb.

Dinamo je simbol grada Zagreba i klub koji je uvijek bio spreman pomoći drugima u nevolji, a posebno u kriznim trenucima kada je iznad svega potrebno zajedništvo, razumijevanje, podrška i pomaganje.

Hrvatska se nalazi u nezapamćenim kriznim trenucima uzrokovanim epidemijom koronavirusa i razornim potresom koji je pogodio prije nekoliko dana naš Zagreb, ali u ovoj nesreći naša je zemlja i naši su ljudi još jednom pokazali da imaju ogromno srce, veliku hrabrost i da imamo na tisuće heroja... ujedinjeni, hrabri, složni i svi do jednoga - pravi heroji. Na nama je da odgovornim djelovanjem pomognemo zajednici, ustanovama i pojedincima u velikoj borbi koju vodimo svi zajedno.

Odlukom Uprave GNK Dinamo klub će izdvojiti financijska sredstva za kupovinu dva potpuno opremljena sanitetska vozila koja ćemo staviti na raspolaganje zdravstvenom sustavu na način i opseg sukladan njihovoj procjeni.

Klub će ujedno donirati 250.000,00 kuna za obnovu Klinike za dječje bolesti Zagreb u Klaićevoj ulici koja je oštećena u potresu kao i 250.000,00 kuna za KBC Zagreb, klinici za ženske bolesti i porode u Petrovoj ulici koja je također stradala u razornom potresu.

GNK Dinamo želi pružiti najiskreniju podršku svim građankama i građanima, djeci i odraslima, onima oboljelima od koronavirusa, svima ugroženima, njihovim obiteljima, svima nastradalim u potresu koji je zadesio Zagreb, svim službama, pojedincima i organizacijama koji su danonoćno pomagali u ovim nevoljama, koji od jutra do mraka pomažu drugima, spašavaju živote, brinu o ugroženima. Hrabri ste, snažni ste i činite nas ponosnima što imamo privilegiju živjeti zajedno s vama u maloj zemlji velikog srca kao što je Hrvatska.

GNK Dinamo pruža i punu podršku državnim tijelima Republike Hrvatske koja neumorno rade sve da osiguraju sigurnost i zdravlje stanovnika Hrvatske u ovoj velikoj zdravstvenoj i gospodarskoj krizi. NEMA PREDAJE!"

Linker
20. travanj 2024 00:42