Danijel Subašić
 Boris Kovacev / CROPIX
VJEČNO PRIJATELJSTVO

DIRLJIVA PRIČA O LJUDINAMA U REDOVIMA VATRENIH 'To mogu samo veliki sportaši i ljudi'

Piše: Dražen ŽuraObjavljeno: 25. lipanj 2016. 19:40

– Nikada ga neću zaboraviti. Majica s njegovim likom uvijek je uz mene i tako će biti tijekom cijele karijere – misao je koju stalno ističe Danijel Subašić, dalmatinski lav među vratnicama nogometne reprezentacije Hrvatske, u znak sjećanja na tragično preminulog Hrvoja Ćustića, njegova suigrača u dresu Zadra.

U obitelji Ćustić s osobitom pozornošću prate Euro u Francuskoj i neobično su sretni što se Subašić baš nikad nije odrekao njihova Hrvoja, i čije je prijateljstvo nastavljeno unatoč nemilom događaju od prije osam godina.

– Znate, svaki put kad Danijel s velikim ponosom pokaže majicu s Hrvojevim likom, nas sve skupa obuzmu emocije, miješaju se radost i tuga. Ali srce nam je prepuno ljubavi prema našem sinu, jednako tako i Danijelu, koji je odmalena vezan uz našu obitelj. Iskreno, nešto takvo sam i očekivao od Subašića, zapravo, još jednom je potvrdio svoju privrženost prijatelju – veli Hrvojev otac Svetko Ćustić.

U vrijeme nogometnog odrastanja Hrvoja i Danijela, Svetko je stalno bio uz obojicu, zato su i njihovi susreti na zadarskoj Kalelargi jednako prisni kao onda.

Zadar, 270315.
Svetko Custic, otac pokojnoga nogometasa Hrvoja koji je stradao na prvenstvenoj utakmici protiv Cibalije, 29. ozujka 2008.
Foto: Jure Miskovic / CROPIX
Jure Miskovic / CROPIX / CROPIX

Potekne suza

– Danijel se puno više druži s mojim sinom Domagojom, uvijek su u kontaktu, ali kad dođe u Zadar, čim se vidimo, od milja ga klepnem po glavi, zagrlim i primim ga na grudi kao svoje rođeno dijete. Doista, sve nas, ponavljam, rastuži i razveseli svojim naumom da uvijek nosi majicu s Hrvojevim likom. Razumljivo, potekne i suza, ali se brzo priberemo i nastavimo gledati utakmicu – sjetno će Svetko.

– Misli na protekle dane stalno se roje – kaže Ćustićev otac, koji je ponosan što je Hrvoje također nosio dres reprezentacije Hrvatske. Stigao je do uzrasta U-21, na domak velikom izazovu, ali je, nažalost, tragičan događaj prekinuo njegove snove.

Uspomena na prijatelja

– Teško je kad vidimo kako je sudbina drugima donijela životnu i nogometnu radost, opet, veselimo se uspjehu svih onih kojima je Hrvoje bio suigrač i prijatelj – veli Ćustić, čija je obitelj sportske veze proširila i na Sloveniju još iz vremena dok je Svetko igrao mali nogomet za Elektromehaniku – sklad. Jani Kovale, kojeg vidimo i na fotografiji, rado se prisjetio Hrvoja i odao veliko priznanje Subašiću, koji nikad nije zaboravio svojeg prijatelja.

– Svaki put kad vidim majicu s Hrvojevim likom, nagomilaju se emocije, jer je sin našeg prijatelja zapravo i naše dijete, kojeg poznajemo od malih nogu. Imamo i mi njegove fotografije, međutim, ovo kako se njega prisjeća Danijel, tako mogu samo veliki sportaši i ljudi, kakav je, uostalom, bio i naš Hrvoje. Sad smo još svjesniji kakva je veličina bio Hrvoje, čija je fotografija zahvaljujući Subašiću obišla svijet. Tako se živi uspomena na prijatelja!

Linker
04. svibanj 2024 21:15