Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
ZOVI PRIJATELJA

DOMAGOJA VIDU VEĆ OBOŽAVAJU U TURSKOJ Stoper Vatrenih pozvao i Mandžukića: 'Dođi i ti u Bešiktaš'; Mrmić smiruje: 'Nisam siguran da ga možemo platiti!

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 05. siječanj 2018. 13:27

Domagoj Vida konačno je potpisao za Bešiktaš, na četiri i pol godine, finiširajući još ljetos dogovoren posao.

- Predsjednik je došao privatnim avionom u Zagreb, to mi je bilo jako drago. Bio sam impresioniram i zajedno s obitelji odlučio sam se za Bešiktaš. Iako sam prije imao i druge ponude, ali Dynamo Kijev me nije htio pustiti dok god nije istekao ugovor - kazao je Vida na predstavljaju u klubu, nakon što je stavio autogram na ugovor.

Svi su mediji tijekom srijede prenijeli njegovu izjavu koja je raspaljivala maštu i novinara i navijača “Mandžukiću, dođi u Bešiktaš”. Još je zanimljivije kad se zna da je riječ o klupskoj akciji.

Može igrati sve

Ove sezone više puta profesionalci Bešiktaša pozivali su neke ugledne igrače iz svijeta nogometa da im se pridruže u Istanbulu. Tako se svojedobno oglasio Cenk Tosun s porukom: “Vida, come to Besiktas“, koja je objavljena na društvenim mrežama.

- Nemam račun ni na jednoj društvenoj mreži, sve što se pojavljuje lažno je, ali znam za taj video jer su mi ga pokazali prijatelji - rekao je hrvatski reprezentativac.

Novinari koji prate Bešiktaš tvrde da je taj transfer u tom času već bio dogovoren te je klub tražio od Tosuna da napravi marketinški trik jer su PR-ovci Bešiktaša zaključili da navijače posebno loži kad njihovi ljubimci zovu pojačanja. Vidinu poruku Mandžukiću, da mu se pridruži na Bosporu, tako mnogi koji prate Bešiktaš tumače kao želju kluba da angažira hrvatskog napadača iz Juventusa pa su u tu kampanju upregnuli i novu akviziciju, a ne kao njegovu osobnu inicijativu. Ili šalu s dugogodišnjim suigračem. Ipak, prevladava skepsa, iako Bešiktašu treba centarfor, ako proda Cenka Tosuna koji ima ponudu 27 milijuna eura od Evertona, a odbijena je on aod 35 milijuna iz Kine jer na Istok nije želio igrač, a ni klubu taj posao nije “mirisao”, no Mandžukić je čvrsto vezan za Juventus. Usto, crno-bijeli s Bospora ne stoje financijski briljantno, čak i ako prodaju Tosuna.

Kako je Vida dočekan? Po fotografijama iz zračne luke gdje su ga pratile stotine fanova i predstavljanju s predsjednikom Fikretom Ormanon - kao zvijezda. Ima pravo nastupa u šesnaestini finala Lige prvaka s Bayernom.

- Mogu igrati sve, i stopera, i desnog braniča, i lijevog braniča, što god trener od mene traži. Znam Bešiktaš, gledao sam utakmice u Ligi prvaka, nisam u prvenstvu, ali imam sliku turske lige. Gajimo velike ambicije u svim natjecanjima. Luku Modrića sam pitao za Pepea, budući da su igrali zajedno u Realu. Nestrpljivo čekam zaigrati pred navijačima, sjećam se utakmice koju sam s Dynamom iz Kijeva imao na stadionu Bešiktaša, nisam čuo suigrača na dva metra, takva je bila buka. Protiv mnogih novih kolega nastupio sam u dresu reprezentacije, ili u Ligi prvaka i Europskoj ligi. Tu je i moj sunarodnjak Mitrović. Stigao sam pokazati što znam, dokazat ću se - govorio je Vida, pa pričao i o Bavarcima.

- To će biti teške utakmice, ali imamo cilj proći dalje. Bešiktaš je vrlo snažan, imam dobar osjećaj.

Odmah jučer otputovao je s ekipom na pripreme u Antalyu, ostatak momčadi priključuje se sutra. Već 9. siječnja imaju dogovorenu prijateljsku utakmicu s Den Haagom, tri dana kasnije sa Skënderbeuom, a 17. siječnja kreću službeni nastupi kup-ogledom s Osmanlisporom.

Apsolutno pojačanje

Četiri dana kasnije nastavlja se državno prvenstvo.

- Na prvom treningu bilo je svega 12 igrača, među njima i Vida, računajući i četiri golmana, bilo je to relaksirajuće - javio nam se iz Antalye trener vratara Marjan Mrmić za kojeg je Vida nedvojbeno pojačanje.

- Apsolutno je pojačanje, zato smo ga i doveli. Da nije tako, ne bismo ga toliko platili. Klub je inzistirao na njemu, a Vida ima motiv odigrati dobrih pet mjeseci da bi potvrdio formu za Svjetsko prvenstvo.

Prema informacijama ljudi bliskih Bešiktašu, za prvu godinu ugovora dobit će tri milijuna eura, a potom će se brojka penjati, za posljednju ima osigurana četiri milijuna eura.

Neće biti problema

Dakle, već ga spremate za Lewandowskog - pecnuli smo Mrmića.

- Ja spreman samo svoje golmane za Lewandowskog i mogu reći, nastave li braniti kao dosad, neće biti problema - sa smiješkom je odgovorio Marjan, koji ni sam ne vjeruje da bi im se mogao pridružiti i Mandžukić.

- Crno-bijele dresove ima i Juventus, ne bi mu bila velika promjena. Lako moguće - na šaljiv način odgovorio je, pa dodao:

- Objektivno, Mandžukić igra u top klubu, jednom od deset najboljih u Europi, ima tamo odličan ugovor i status. Nije jednostavno angažirati ga, pa ne bih rekao da bi moglo nešto biti od toga. Nisam siguran da ga je Bešiktaš u stanju platiti.

Linker
02. svibanj 2024 02:33